google analytic

Nuffnang

Thursday, January 5, 2012

Masterchef Malaysia


Waktu mula-mula iklan pasal ujibakat Masterchef Malaysia disiarkan di Astro Ria, aku excited.
Abang Edi adalah la juga bergurau suruh aku join sebab dia tengok aku ni gila tengok rancangan masakan - Masterchef US, Masterchef Australia, Junior MasterChef, Top Chef, Giada, Barefoot Contessa, Hell's Kitchen, Ketuk-ketuk Ramadan, Resipi Istana, etc.
Tapi menonton hanya tinggal menonton sebab aku ni memang tiada bakat jadi MasterChef pun. Masak nasi manual pun tidak pass (terer masak guna electric rice cooker ja) inikan pula mau memasak untuk orang. Huhuhuhu..

Dan memanglah amat tidak sangka aku akan menjadi pengikut setia Masterchef Malaysia ni.
Di awal episod, aku rasa macam boring, kemungkinan besar sebab tidak kenal juri dan peserta yang terlibat.
Tapi, semakin banyak episod disiarkan, jadi semakin siok la pula.. betul la kata orang, tak kenal maka tak cinta.


The juries
Sekarang ni aku rasa, Papa Jo, Chef Zubir dan Chef Riz telah menjadi selebriti TV yang sejati.
 
Mungkin kalau dorang-dorang ni berjalan di shopping complex, senang-senang ja menjadi serbuan peminat Masterchef Malaysia.
Walaupun reputasi Chef Riz agak sedikit terguris kerana kontroversi penipuan resume dan menyebabkan ramai orang jadi meluat, aku rasa peminat dia pun ramai juga yang boleh pejam mata ja memaafkan kegopohan Chef Riz tu.
Personally, aku suka dengan Papa Jo sebab dia cool. Chef Zubir aku suka tang bila dia cakap slang utara.
Aku suka juga bila Adam Liaw dijemput jadi Juri Jemputan. Tapi kalau dalam MasterChef Australia, favorite aku si Callum :)


The contestant
Daripada ramai-ramai peserta Masterchef, jujurnya, aku sokong peserta dari Sabah iaitu Wahidan, Terrence dan Saiful (memang saya bias, siapa yang mau sokong orang Sabah kalau bukan anak negeri sendiri... hehehe)
Dan aku jadi super excited kalau dorang-dorang ni masak masakan asli dari Sabah contoh Wahidan pernah masak Hinava dan cuba mengolah masakan asal yang menggunakan tuhau (sejenis tumbuhan yang aku rasa orang Sabah ja guna untuk dijadikan sambal atau sayuran dalam masakan) dan digantikan dengan bunga kantan.
Dorang tiga ni diketuai oleh si Terrence sudah buka restoran di KK. Nama restoran ialah Seven Seas. InsyaAllah, kalau aku ke KK, aku mau merasa makan di restoran dorang ni :) 

Kadang-kadang masakan si Imelda pun aku suka juga sebab dia banyak memasak masakan orang Sarawak. Kesian juga sebab ramai yang kutuk dia dalam FB. Macamana la orang yang mengutuk tu mau minta maaf sama si Imelda ni kan?


The episode
Aku suka semua episod Chef Selebriti.
The most memorable = First cabaran berkumpulan apabila kumpulan biru yang diketuai Terrence menang cabaran di Kuang, Selangor. Aku suka sebab walaupun si Terrence tu Kristian tapi dia bagi si Wahidan yang beragama Islam untuk lead baca doa sebelum dorang memulakan kerja-kerja memasak. Totally budaya orang Sabah yang amat menitikberatkan toleransi beragama dan kaum. 
The most ntah hapa-hapa = Cabaran berkumpulan masak tengah panas walaupun berkhemah untuk acara dinner ball yang diadakan dalam dapur Masterchef dan dihadiri oleh staff Hong Leong. Duh... Tau la dorang tu penaja kan tapi macam ntah hapa-hapa ja.


Masakan membangkitkan selera
Hinava by Wahidan
Umai by Imelda
Ketam Bulan Purnama by Terrence
Roti Canai by Flying Chef (Chef Jemputan)
Chicken Wing (apa nama ntah) by Chef Ringo (Chef Selebriti)
Rendang Beef Wellington by Chef Norman (Chef Selebriti)


The finalist
Semalam, dua finalist sudah diketahui iaitu Ezani dan Wahidan.

Ezani = Seorang dentist. Masih muda, ex-student STF tidak silap. Memang ada skill dan dikenali sebab terer buat dessert. Cabaran buat cream puff macam teda-teda ja dia hadapi :). Amat cool. Pernah menang cabaran cipta rasa dan menyertai cabaran chef selebriti. Plating dia selalu cantik dan kemas.

Wahidan = Seorang pekebun. Boleh dikatakan sebagai underdog sebab mula-mula tu amatlah low profile dan astro tidak banyak tunjuk muka dia. Walaupun macam tu, dia semakin menyerlah di akhir-akhir rancangan dan banyak mengaplikasikan apa yang telah dipelajari dalam MasterClass. Amat kreatif dan suka mencabar diri sendiri.

Sudah terang lagi bersuluh, aku memang sokong Wahidan :)
Semoga beliau dapat jadi juara MasterChef Malaysia yang pertama.

p/s: Kalau rumah baru nanti sudah siap, dapur sudah cantik, aku mau bawa anak-anak aku tolong di dapur untuk memasak. Seronok pula tengok budak lelaki muda-muda macam si Zamir dan Daniel pandai masak. Budak-budak di Junior Masterchef tu pun really an eye opener.

No comments:

Post a Comment

Feel free to comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...