google analytic

Nuffnang

Tuesday, December 18, 2007

Merepek meraban

Kunci Khazanah

Selalu kan kalau pagi2 time tengah aku bersiap2 mo pigi opis (cooking, pressing my baju kurung, mandi, siapkan zizou), husband aku mesti pasang channel Astro Ria pasal ada Kunci Khazanah. Jadi, pagi2 ja aku mesti riuh menjawab mana2 soalan yang aku tau (kalau tidak tau, riuh juga, pasal aku keep guessing the answer).

Tapi pagi ini, selain daripada aku menjawab soalan, mulutku juga bising mengutuk peserta yang join Kunci Khazanah tu.. pasal? Macam ntah apa2 ja… macam bungung ja… banyak beli jawapan daripada agen ja.. aku yakin dorang terer, maybe lebih terer dari aku.. mungkinkah mereka nervous? Then, soalan paling kacang pun mereka tidak ble jawab? Hmm… tatau le saya… kalau ada rezeki, saye pun nak join jugak…


DiGi

Sekarang aku bertambah gembira kalau bekerja di opis. Sebelum ni gembira juga, tapi ada less sket. Pasal sebelum ni, DiGi coverage di opis aku mmg macam hmm…. Males aku… tapi semalam, aku terperasan yang Digi coverage di hp aku full bar memanjang… dari aras 5 sampailah la ke basement tempat parking kereta..(yang tingkat atas2 tu, sah2 full bar)…

Sudah lama aku berura2 mau tukar ke maxis ka, celcom ka… tapi tidak pernah buat… pasal aku ni adalah loyal customer of Digi.. dorang pernah bagi aku 'airtime terpijak' or durian runtuh sebanyak RM888 yang aku habiskan hanya dalam masa 3 bulan sahaja.. hahaha…

Sekarang, aku tidak lagi guna prepaid.. nombor yang prepaid tu aku bagi sama si nurul, adik aku. Aku sekarang pakai postpaid… dan dengar khabar, Digi pun bakal menyediakan perkhidmatan 3G to the customer… bagus, thumbs up to Digi… apa2 pun, sebenarnya aku puas hati ja dengan Edge dorang ni… much more better than using TMNet dial up. (mestilah dude…).. I'm reluctant to use Streamyx, pasal aku malas kan menginstall2 ni… mau pakai wireless broadband dari celcom and maxis? Hm… aku malas mau tambah surat cinta (bills!!!!!) setiap bulan…

Anyway, I love my Digi… he will follow me where ever I will go… dan Zizou pun suka dengan Digi punya iklan di TV… and my best friend pun kerja dengan Digi… kiranya aku dengan Digi ni mmg berjodoh la…

Tears of a young mother

Hari ni, zizou sudah pun berumur 1 tahun 2 minggu 2 hari.. dia belum pandai berjalan.. dan amat marah sekiranya tangannya dipegang untuk bertatih.. juga amat marah kalau dimasukkan dalam walker.. dia suka buat kerja sendiri.. cruising di sofa, memanjat kerusi, panjat walker, panjat coffee table..

Kalau dia mau bergerak lebih pantas, instead of merangkak, dia akan meluncur dengan menggunakan bantal, bangku kecil ataupun walkernya. (pegang objek2 tu untuk berjalan, macam tongkat gitu)…

Weekend baru2 ni, dia sudah menunjukkan skillnya berdiri sendiri.. dan sudah bertatih sendiri 6-7 langkah… aku pula lebih2 excited… setiap kali dia terduduk lepas 6-7 langkah tu, mesti aku peluk dia sambil tepuk tangan… rasa macam mau menangis pun ada… gembiranya menjadi seorang ibu..

Friday, November 30, 2007

Hotels Rating

Sepanjang bulan ni dan akhir bulan lepas (just after raya)… aku busy dengan travel yang bersilih ganti.. week after week… 3 days and 2 nights for a trip… lepas tu, terpaksa meninggalkan Zizou bersama daddynya… huhuhuhu…

Daddy Zizou? He did a great job… aku saja ja tinggalkan Zizou dengan daddynya without any help from anybody (kecuali kalau sebelah siang..still the same routine, hantar Zizou ke rumah mbahnya).. biar la sebelah malam just the two of them.. daddy and zizou… biar dorang bonding lebih erat lagi…

Aku ada 4 trips… Kota Bharu, Kuching, Kota Kinabalu dan Johor Bahru… yg first pi KB tu, Zizou mengamuk sakan… pi Kuching, lagi dia mengamuk sampai mogok tanak susu… pi KK pula, aku bawa dia (terus singgah Labuan).. daddynya tinggal di KL, jadi orang bujang kejap… pi JB, sekali lagi daddy jadi bapa tunggal..tp kali ni Zizou amatlah well behave… good boy…


Aku mo bagi review pasal hotel yang aku stay sepanjang aku outstation tu…

Hotel Renaissance Kota Bharu…
  • Very nice room… dia bagi 4 bantal yang amatlah selesa… single bed yg amatlah spacious untuk sorang tidur… (roommate aku cakap, kalau time tidur dia tidak tau aku dimana…bawah bantal ka, bawah selimut ka..mana2 ka..aku tenggelam dalam lautan bantal)…service? Boleh la… food was bland dan ntah hape2… aku bagi 3.5 star out of 5…
  • Aku belanja besar di KB ni… almost RM600…beli baju batik, keropok dan serunding…and also my gold earring…hehe… nak merasa emas Kelantan…


2 gambar di atas ialah di Royal Lounge Renaissance..

  • Hotel Crowne Plaza Riverside Kuching
    • Antara semua 4 hotel… ni la aku paling suka banget… very nice room… various options for breakfast… looking forward to stay at this hotel for my next visit to Kuching… (kalau ada rezeki)… good service…
    • Aku belanja tade la besar sangat di Kuching.. beli kek lapis Resipi Warisan (sedap banget..not only good looking but fine tasting also).. beli terubuk masin… typical ole2 from Kuching… aku bagi 4.8 star out of 5…

  • Hotel Palace Kota Kinabalu (was known as Berjaya Palace)
    • Boleh la… baru renovate… bilik hotel dia kalau install di rumah mmg kelas… no bathtub… (boring… kalau ada senang bagi mandi Zizou)… service? Boleh la… food ok… aku bagi 3 star out of 5…
    • Tak belanja apa pun.. kecuali belanja Nurul dan bapa aku makan… lepas tu setakat beli ikan bilis, udang kering…

  • Hotel Selesa Johor Bahru…
    • Of all 4 hotels… yang ni la paling ntah hapa2… no remote control for tv, no hairdryer (semua pun mau kena minta dulu..lembab)… lepas tu, ble ambil used towel tp bagi fresh towel lepas kena request.. what the heck..tisu toilet pun mo kena request jugak… service? Hmm… but the food is ok….aku bagi 2 star out of 5…
    • Di JB ni… aku beli otak2 kempas 100 keping… hehehe… RM30 only…

p/s: gambar lain takde... pasal aku bukan jenis suka sangat amik gambar... huhuh...

Tuesday, November 20, 2007

Advance wish from Mummy: Happy first birthday Addin Zidane!

Tidak lama lagi, Zizou akan melangkah ke umur 1 TAHUN! Aku dan Edi mmg excited tapi dalam masa yang sama, kami mmg teda idea apa yang sesuai dibuat untuk sambutan hari jadi si Zizou ni.

Makan kek? Hmm… aku dan si edi bukanlah omnivor yang suka sangat makan kek. Setakat satu slice tu boleh la… Zizou makan kek? Well, aku dan si edi memang la amat berhati2 dalam isu food apa yang boleh diberikan kepada Zizou due to his sensitive skin issue. But lately, teda lagi eczema menyerang Zizou. Adakah kerana pertahanan tubuhnya sudah semakin membanggakan? Maybe.. but still, mesti terus berwaspada.

Adakah aku perlu buat party? Atau mungkin kami hanya buat sambutan bertiga sahaja? Kami ada dinner voucher di Hard Rock Café. Aku ada juga buka mulut untuk lunch di HRC untuk sambut besday Zizou. Tengok la.. kalau edi setuju, boleh saja… tapi macam boring ja kalau makan bertiga2.. tambahan lagi, Zizou pun bukan reti makan sangat… takut dia mengamuk pula time lunch tu…

Apa yang pasti, pada tarikh keramat tu, 3 Disember 2007 (setahun lepas, tarikh ni la aku sakit bersalin lepas tu kena putung Caesar), si Zizou akan dicucuk imunisasi – aku pun tidak sure imunisasi apa yang dia akan kena.. hehehe… sian anak mummy… ala, sakit sekejap ja… untuk kebaikan Zizou juga… pasal sudah ada experience Zizou kena cucuk, ambil darah, tidur di wad – aku suda teda perasaan sedih sekiranya Zizou menangis kesakitan sekiranya untuk tujuan kesihatan Zizou juga…hatiku suda kering… yang penting, Zizou sihat..

Monday, November 12, 2007

Post Raya

Hi kengkawan... sori la kerana tidak balas segala comments tu.. aku busy bangat deh. Outstation manjang. ni pun besok kena terbang lagi. So, selamat hari raya (walaupun zulkaedah sudah menjelma).

Aku makin kurus? cengkung? Hmm... memang tidak dinafikan lagi. But, i ain't dieting. Aku pun heran. Selera makan aku ok ja, dan aku rasa energetic saja.

Adik aku cakap, mungkin aku terkena penyakit kadar metabolisma terlebih. Since ada baby ni, multitasking skill aku sudah semakin tajam. Aku ibarat lipas kudung yang ada lebih kaki.

Care to learn? Do give birth urself a baby. Not just an ordinary baby. Makesure when he/she is 5 mth old, he is as active as an athleteman.

Plus, to do your house chores, do not asking help from anybody (name it your mom, maid - sesapa yang pompuan la - kalau lelaki, tu bukan help sebenarnya. Because man never help actually. Sorry darling!). Bila seorang ibu buat kerja sorang, then she is an active mother.

Ada lagi satu, do breasfeed your baby. Seorang baby yang active akan menghisap segala kalori daripada seorang ibu yang aktif.

I'm not proud actually. Mula2 aku pun buat dek saja bila orang cakap aku makin kurus. Aku tidak pernah mau jadi kurus, tapi aku suka kalau aku jadi slim and fit. Berat aku sekarang lebih ringan daripada zaman aku study dulu. Berapa? 36kg only. (Tapi aku pun pendek ja, ngam la kali)..

Bila sudah terlampau ramai yang komplen aku kurus, ditambah lagi dengan desakan parents aku yang mau aku buat medical checkup, aku jadi tidak keruan.

I did ask my doctor, perlukah aku buat checkup? Makan ok? OK. Tidur ok? OK. Ada pening? Tade. Tension or sedih? Tade. Then the doctor said, ok je la kot. Tapi dia bagi aku vitamin pasal dia kata aku menyusukan baby. So, breastmilk pun akan jadi lebih berkhasiat.

Apa2 la… yang penting aku rasa sihat. Anak aku gembira. Suami aku gembira. (sebenarnya, dia sedey pasal aku tidak tembam dan gebu seperti dulu… huhuhuhu…)

Thus, aku mau upload gambar raya pun macam segan. Kerana gambar2 ku kurus deh.

Friday, September 14, 2007

Aku mau jawab survey

  1. the reason you are where you are rite now?
    :: di opis… sebab aku kena kerja..dan makan gaji..

    2. the reason you wake up in the morning?
    :: sahur, siapkan zizou, siapkan diri sendiri untuk pigi kerja…

    3. the reason you love your favourite song?
    :: sesuai dengan selera telinga aku..

    4. the reason of the way you're feeling today?
    :: hmmm… ada la sikit hal tadi..

    5. the reason when you fall in love with someone?
    :: sebab aku chenta dia…

    6. the reason you cry?
    :: kalau aku tgk cerita seedy.. dgr lagu sedey.. baca cerita sedey..

    7. the reason you went out on Saturday nite?
    :: jarang aku keluar Saturday nite.. jadi mama orang suda kan…

    8. the reason you laugh out loud?
    :: aku mmg bukan jenis ketawa pelahan…

    9. the reason you wake up late on weekend?
    :: bangun lambat weekend pun jarang suda aku..


    10. the reason you read a magazine?
    :: ni mmg hobi aku…

    11. the reason you watch television?
    :: kegiatan utama di rumah sambil watch for zizou…

    12. the reason you yell all the time?
    :: not all the time la…

    13. the reason you hate someone so much?
    :: kalau dorang buat taik, mesti aku benci…

    14. the reason you throw stuff from your closet?
    :: perkara ni aku tidak buat..

Monday, September 10, 2007

Perihal Bonus

Tahun ni kerajaan tidak mengumumkan bonus untuk kakitangan awam..

Aku rasa ok ja… tidak la mengharap, kerana pemberian bonus tu bukannya wajib… tapi, ada la sedikit sinar harapan tu… bila tidak diumumkan, aku redha ja…

Lagipun, bulan Julai baru2 ni pun sudah diumumkan kenaikan gaji.. aku dapat 15% increment.. kira orait la tu… walaupun tidak dapat COLA, tapi elaun wilayah aku pun naik sikit pasal based pada gaji pokok… Elaun Wilayah aku lagi besar daripada COLA pun sebenarnya…

Bila baca paper hari ni, ada yang bersyukur walaupun tidak dapat bonus kerana sedar diri bahawa gaji basic telah dinaikkan…

Tapi, masih ada yang masih mengharap dan menagih2 dari kerajaan.. kononnya, kalau dapat bonus, maka perayaan syawal nanti lebih meriah… kononnya, ada yang sudah memasang impian untuk beli apa2 la kalau dpt bonus… tp pasal tak dapat, maka tinggal angan2 saja la…

Hmm… aku rasa la… sepatutnya, bajet untuk raya tu tak ble la tunggu bonus semata2… nama pun bonus, kalau kerajaan ada pendapatan lebih, dapat la bonus tu… kalau takde lebih, takkan la nak bagi juga kot… bonus tu tidak wajib… dah dapat gaji on time pun kira bersyukur la… (aku pernah berpengalaman kerja private, gaji dapat lambat….sengsara nya….)

Apa2 pun, Islam tidak menggalakkan umatnya berlebih2 dan membazir untuk menyambut syawal… sambut la dengan seadaanya dan sekadar mampu…

Bersyukur la dengan rezeki yang sudah diberikan… jangan la sudah dapat betis, nak minta paha pula…

P/s: Bonus tu sepatutnya lebih sesuai untuk bayar hutang yang berfaedah tinggi, masuk akaun pendidikan anak ka, melabur ka….


Anugerah Era 2007

Ada tak tengok AE 2007 malam sabtu baru2 ni?

Me and my hubby tengok… sambil2 tu, kejap tekan remote control tengok TV1 sebab ada Piala Malaysia, kejap2 tengok TV3 ada Majalah Tiga..

Overall, AE 2007 – boring and dull… I prefer AE 2005 sebab ada Saiful Apek buat lawak…

My husband was impressed with Jinbara's performance..

Aku pula.. suka tengok persembahan Manusia Lupa.. bukan part si Akhbar nyanyi rap yang ntah apa2 tu.. tapi part kumpulan nasyid nyanyi mendayu2 and Tukang Kata nyanyi rap… amat lah menusuk perasaan… tambah menusuk lagi bila Tukang Kata menitiskan air mata mungkin kerana dia sendiri terlalu khusyuk dan menjiwai lirik rap tersebut…

Clearly, walaupun lagu tu supposed to be lagu si Akhbar… tapi sebenarnya telah di over shadowed oleh Mirwana dan Tukang Kata.. mamat Akhbar tu menyanyi macam tiada jiwa… no wonder la dia tidak famous amos..

Yang kelakar pula, ada ka patut si Ogy Ahmad Daud ble cakap Tukang Kata tu cam Wan Chik Omar sebab Tukang Kata pakai kain macam tudung…

Mana2 la kak Ogy oi… yang penting, Tukang Kata rocks!!

p/s: Jangan jadi manusia lupa… jangan jadi melayu mudah lupa…

Thursday, September 6, 2007

CARTA TOP 3

To know me is to love me.. (Yeah, love me bebeh…)

Aku mau buat carta semasa top 3 ni…

Carta top 3 – perkara semasa yang paling aku suka…(selain daripada Zizou dan daddynya)

  • UNAGI SUSHI (EEL SUSHI)
    • Banyak2 sushi, unagi ni la paling aku suka. Aku tidak pernah makan belut selain daripada yang dimasak dengan cara jepun. Sushi yang aku paling elakkan ialah salmon. Lepas tu, sushi yang togel (tidak dibalut dengan kepingan seaweed warna hijau) pun aku tidak suka. Aku rasa, part hijau tu yang sebenarnya yang kick tu. Makan sushi mesti ada wasabi. Lepas terasa wasabi tu, mesti aku rasa nasal (hidung) aku clear seclearnya… kalau hubby aku beli sushi tapi teda unagi, aku merajuk tapi tetap akan makan sushi yang dibelinya sambil mendiamkan diri (biasanya aku ni becok). Macam mengidam ja bunyinya..hahaha…


  • SUDOKU
    • Aku start kenal puzzle ni sejak aku suka baca magazine Womes's Weekly Malaysian Edition. Puzzle ni ada ni page belakang. Mula2 aku tidak faham dan rasa macam sukar ja mau master..tapi bila sudah faham, aku jadi ketagih especially time aku pregnant dulu. Asal ada waktu senggang, mesti aku main Sudoku.tahap ketagih aku sampai termimpi2 dalam tidur. Husband aku jadi pelik dengan kegemaran aku yang macam tidak dapat ditahan2 ni tapi dia kata maybe pembawakan baby. Dia kata elok la.. daripada tidur saja, bagus aku tajamkan minda.
    • Tapi lepas beranak, aku tiada masa mau main Sudoku. Lately, aku keep in touch balik dengan Sudoku. Dan ketagihanku datang semula. Nanti, Zizou sudah besar aku mau ajar dia main Sudoku. Lepas tu, kami boleh celen sesame sendiri. Hehehe…


  • KAMPUNG HALAMAN DI LABUAN
    • Lawatan aku yang terakhir ke Labuan is about 4 months ago. Baru2 ni, family aku ja yang datang ke KL dengan tujuan untuk melawat kami dan bercuti di KL. Dulu aku ada plan mau balik cuti macam 2-3 hari camtu ke Labuan untuk berpuasa dengan keluarga di sana. Oleh kerana cuti tahunan aku semakin sikit, terpaksa la aku batalkan niat aku tu. Nasib baik hubby aku murah hati untuk bertolak ansur bagi kami balik raya tahun ni sehari sebelum syawal. Sempat la aku berbuka puasa walau sekali dengan keluarga aku di Labuan. I love you yayang…
    • Balik Labuan nanti, aku mau beli kolam plastic kecil untuk bagi Zizou main air di halaman rumah parents aku. (Dorang sure tidak bagi Zizou mandi laut)… syioknya…



Carta top 3 – perkara semasa yang paling aku menyampah…

  • ROAD BULLY
    • Ini la jenis seburuk2 umat yang paling aku benci. Especially kalau roadbully ni (selalunya lelaki) yang membuli pemandu2 wanita seperti aku. Dalam masa yang sama, dorang bukan memandu sorang. Sama ada dengan geng dalam kereta atau ada aweks lain dalam kereta atau berkeluarga dengan anak kecil.
    • Bagi aku, lelaki2 jenis ni adalah lelaki kategori bacul, ego saja besar tapi otak berkarat. Sesiapa wanita yang berkahwin dan bercinta dengan dorang ni memang malang pasal lelaki2 macam ni mesti adalah lelaki jenis panas baran dan pukul perempuan. Anak2 yang berbapakan dorang ni pun mesti pandai swearing, perangai tak senonoh juga akhirnya.
    • Dorang ni tidak terfikir ka bagaimana la kalau ada family member atau perempuan kesayangan dorang pun kena bully on the road. Try kasi kena sekali dengan dorang baru tau langit tinggi rendah.
    • Kesimpulannya, roadbully shud be rotten in hell!!! Aku memang benci tahap gaban dengan dorang ni.


  • SALES PERSON/PROMOTER YANG TAK BELAJAR SAIKOLOGI (PSYCHOLOGY)
    • This applied to sales person yang berdiri di kedai, promoter di kaunter, pelayan di restoran, orang perseorangan jual insurans, unit trust, MLM dan yang sewaktu dengannya.
    • First thing first, customer is always right. So, serve your customer right. (Pizza Hut di Alamanda Putrajaya mmg servis macam cipan)
    • Bagi orang2 yang jual insurans, MLM, kad kredit dan apa2 la yang sewaktu dengannya, kalau orang sudah cakap sekali tidak mau tu… sudah la…sebabnya, kalau orang tu interested, ko tak yah cakap banyak, kalau dia nak, sekali convince mmg dia mau punya..
    • Kalau mau menyakinkan prospect client, jangan la condemn orang tu… kunun pakej yg client dah amik tu tak best la, kad kredit dia ntah2 hape la, insurans dia tak ble pakai la… lagi la bikin turn off..
    • Yang MLM tu pula… bare in mind, bukan semua orang suka berbisnes… tak payah la cakap, cari duit lebih la, mende la… aku dah dapat beratus ribu, ko tu tade duit la… aku dah ada kereta besar, ko kereta kecik… tu la strategi paling bangang aku pernah dengar… mau buat marketing biar berhikmah.. kalau ko sudah kaya, jangan berlagak… tu semua rezeki Tuhan bagi… orang berlagak selalu rugi, kalau kena tarik balik, baru tau…aku gelak kat ko balik, nak?


  • OUSTATION
    • Kalau kena overnite, simply dun like pasal aku kena tinggalkan Zizou walaupun untuk semalam. Tapi, oleh kerana aku mesti bertanggungjawab dalam kerjaya aku, mau tidak mau, kena buat jugak.. walau hatiku berat meninggalkan my 2 favorites guy at home.. huhuhuhu…
    • Kalau pegi kursus or meeting balik hari pun aku boring especially kalau kena ke KL… penatnya terperangkap dalam jam…

Wednesday, September 5, 2007

Digital Image Management Conference


Aku pegi conference ni, starting on last Monday (for 2 days) at Mandarin Oriental Hotel, KLCC.

Mandarin Oriental Hotel? Very nice. Sudah pergi sana beberapa kali. Seminars, lunch, dinner.

Makanan mmg sedap.
Washroom pun bersih.
Surau pun selesa (especially when I need a place to do my special project - breastmilk pumping).

Tuesday, August 28, 2007

Orang Labuan datang..

Last week,family aku datang dari Labuan. Mama, bapa, Lina dan Aqil.

Tapi nda banyak ambil gambar..pasal banyak aktiviti dihabiskan di shopping complex ja.. (ada juga la tengok bunga api di Putrajaya...gila jam)

Bila sampai di LCCT, baru la terhegeh2 mau ambil gambar..

Lepas tu imigresen tahan, pasal nda bole bawa kerang.. jadi, terpaksa la mama dan si lina buka kulit kerang tu...hahaha... satu kerja la pula...



Upacara mengopek kerang


Geram..

Kepada sesiapa yang pernah baca pasal pengalaman aku menjaga Zizou yang dijangkiti cirit-birit dan muntah-muntah mungkin akan paham perasaan aku ni.

Semalam, aku ambil Zizou di rumah pengasuh. There's this old lady, waiting for her grandson, who's still sleeping. Jadi, dia pun berborak2 la dengan mbah si Zizou ni. Aku pun bersalam la dengan old lady ni.. dia siap cakap "I'm waiting for my grandson"

Lepas tu, mbah si Zizou pun bgtau "Si Polan hari ni cirit-birit"… , aku jadi tersentak.. di fikiran aku, kalau anak sudah kena cirit-birit, jangan la hantar ke rumah pengasuh or nursery. Takkan la tak faham2 lagi. Macam tidak pernah kena pengajaran saja. Pasal, last time pun si polan ni pun kena jangkit juga cirit-birit ni, cuti seminggu.

Mungkin ibu budak ni tidak boleh bercuti. Jadi, apa la Tok Nek (kunun gelaran this old lady to her grandson is Tok Nek) ni buat di rumah anaknya kalau tidak boleh jaga grandson sendiri? Hm…..

Untuk makluman, budak yang kena cirit-birit ni sudah berumur setahun lebih (dekat2 nak 2 tahun le kot).. dah bole berjalan, berlari, main sendiri, makan sendiri, tengok tv, pandai berjoget kalau ada lagu yang best2, boleh panggil mak, mbah… mau dibandingkan dengan anak aku yg baru pandai merangkak, makan sendiri pun masih belum reti… tau nangis dan jerit saja kalau mau everything… so, clearly, antibody budak tu adalah lebih daripada anak aku yang masih fragile ni…

Aku jadi pening… mau tegur di tempat kejadian pun tidak sesuai pasal Tok Nek dia ada…so, aku pendam saja lah… balik rumah, aku mengadu la dengan husband aku.. husband aku janji dia akan bercakap dengan mbah si Zizou.. aku tamau cakap, takut nanti aku jadi emosional dan akan melukakan hati orang pula…

Pagi ni, kami pun mula bertindak…

Mummy Zizou : "Assalamualaikum"

Mbah Zizou: "Waalaikum salam… addin…masuk..masuk"

Mummy Zizou pun masuk menyerahkan Zizou kepada mbah Zizou, letakkan beg Zizou di atas meja, keluarkan termos bubur dan botol EBM..

Daddy Zizou : "Kak Ros, dengar cerita si Polan ni kena cirit-birit yer… takut jangkit pulak yer"..

Mbah Zizou: "Ha tu la…Kak Ros jadi susah hati la…semalam dah cakap dengan mak si polan ni…tapi dia kata dia dah tak boleh cuti… Kak Ros bagitau la..takut nanti jangkit kat budak lain.. tapi, nak buat macam mana… terpaksa la Kak Ros jaga jugak… sekarang ni, lepas Kak Ros handle si polan ni…kena la Kak Ros cuci tangan betul2.. nak rebus semua barang2 si polan tu.. mainan pun kena cuci.. tak ble bercampur.."

Mummy Zizou: "Tok Nek si polan tu ada kan… nape dia tak jaga je cucu dia"..

Mbah Zizou: "Tu le…semalam nenek dia cakap, si Polan ni kena hantar jugak… dia tak reti jaga budak"…


Uik…tak reti jaga budak?...kalau tak reti, macamana la anak dia boleh jadi dewasa dan akhirnya menjadi bapa/mak orang pula? Bukannya buat apa pun Tok Nek tu.. duk rumah je.. budak tu pun bukan le susah nak jaga pun… reti main sendiri pun…bukan la mau jaga sampai bila2 pun..jaga la sampai budak tu sihat... sudah sihat nanti, hantar la ke pengasuh pula...

Ada juga nenek macam ni yer… bukan la aku mau memuji…tapi rasanya la, mama (kalau sudah bersara) dan ibu mentua aku mesti willing mau jaga cucu mereka sendiri...mama aku selalu pesan, kalau anak sakit, ambil la cuti, jaga la anak sendiri…Insyallah, kalau jaga sendiri, anak akan sembuh lebih cepat…jadi, jangan la mengada2 ambil cuti saja2 untuk holiday lama.. cuti tu biar la dikhaskan untuk kes emergency…

Nasib la cucu-cucu yang ada nenek macam Tok Nek di atas tu… selfish..(tatau la kalau dia masalah lain pula le kan)...

Tau la pengasuh tu dibayar untuk jaga anak.. tapi dia pun manusia juga… dia pun ada budak lain yang perlu dijaga juga… kalau budak lain kena jangkit… kalau Zizou kena jangkit… bukankah aku yang susah… kalau pengasuh tu sendiri kena jangkit.. bukankah semua budak dan mak budak tu yang susah…tak pasal2 semua kena cuti…kan ke lagi haru…(bukan la berkira pasal cuti pun, cuma aku mmg tidak sampai hati tengok si Zizou flat pasal muntah2 dan cirit2...sasak nyawa eh..)

Kalau aku ni berkemampuan, memang aku ambil maid saja… nasib la labu… aku serahkan saja pada Tuhan semoga Zizou sihat walafiat…Amin…

Apa2 pun, ni semua akan menjadi pengajaran kepada aku…

p/s:

1. jangan la bagi budak kecik makan sebarangan... kita makan kerang, bagi budak makan kerang..pandai2 la... make sure makanan yang kita bagi tu bersih dan berkhasiat...orang dewasa kena cirit pun rasa macam tak larat, ini kan pula budak kecik...

2. jangan la berkira dengan anak dari segi hal kisah sayang ni... kalau kita tidak berkira untuk jaga dorang ni sementara dorang masih di bawah ketiak kita, InsyaAllah, bila kita meningkat tua nanti, dorang pun tidak akan berkira untuk jaga kita juga..selagi kita memberi mereka didikan yang baik... kalau sekarang pun berkira, jadi, jangan heran la kalau kita tua nanti pun, dorang akan cakap "Tak reti la jaga orang tua"....ambik kau..

Friday, August 24, 2007

Kepala bulat?

Macam-Macam: Tadika cuma terima pelajar kepala bulat


BEIJING: Sebuah tadika elit China mensyaratkan hanya menerima kanak-kanak mempunyai kepala bentuk bulat sebagai pelajarnya atas alasan mereka paling pandai berbanding yang mempunyai bentuk lebar atau rata.


"Kami akan memeriksa bentuk kepala bakal pelajar sebagai syarat utama kemasukan. Kepala bulat melambangkan kecerdikan dan pelajar yang mempunyai bentuk lain tidak mungkin dapat mengatasi pelajar kepala bulat," kata Li Junjie, pemilik tadika elit yang dipetik China News Network.– Agensi


Kepala bulat?

Adakah bayi yang berkepala bulat adalah lebih cerdik daripada baby yang berkepala lebar, rata, lonjong dan sebagainya?

Zizou berkepala bulat. (mungkin juga dipengaruhi dengan cara kelahiran secara caesarean). Dan kepala Zizou juga tidak leper dan lebar kerana masa dia tidak banyak dihabiskan dengan aktiviti baring sejak dilahirkan. Mungkin kerana dia selalu didukung (manja sangat la… nak kena dukung je…).. aku ada nampak juga baby yang berkepala leper dan lebar ni, maybe pasal dorang banyak baring.

Jadi, Zizou cerdiklah? Alhamdulillah… parents mana tanak anak dia cerdik.. ye tak…


Thursday, August 23, 2007

Sanak jiwaku…(senak dadaku)

Zizou ni kan..makin lama…makin lasak… orang brunei cakap "makin cakah".. cakah = aktif, lasak.. adakah kerana time aku mengandungkan Zizou dulu aku 'cakah'? (memang 'cakah', kerja aku mau berjalan saja…boring duduk rumah lama2)

Atau mungkin juga kerana time Zizou masih berumur 2 hari sehingga 3 minggu macam tu, aku mandikan dia dengan sebatang kayu lurus (pasal bapa aku yang suruh).

Kununnya, pakcik aku yang paling tua jumpa kayu tu. Kayu tu actually macam dahan or ranting yang amatlah lurus. Mengikut kepercayaan orang tua di kampung aku, kalau mandikan baby dengan air yang direndam dengan kayu tersebut, nanti tulang baby tu cepat keras. Kayu tu bapa aku simpan sejak aku lahir lagi. Kununnya juga, kayu tu pun kadang2 ada dipinjam oleh sedara bapa aku untuk kegunaan mandian anak-anak dorang.

Tatau la betul ke tidak… apa salahnya kalau mencuba. No harm trying pun.. takat celup2 kayu sahaja. Yang aku pasti, aku pun admit yang aku ni mmg la aktif or ligat. Dari aku kecil sampai sekarang, aku mesti rasa something wrong kalau duduk senyap saja. Even dalam ofis pun, kalau aku sudah lama duduk, aku akan jalan2 sekejap, ambil angin round ofis.

Hmm…sebenarnya bukan mau cerita pasal kayu ka, aku aktif ka… aku mau cerita pasal Zizou.. (ada orang tegur aku..sejak ada baby ni, cerita pasal baby saja..gambar online pun gambar baby saja…ntah la… aku rasa cerita pasal Zizou lagi best)..

Back to the real topic, kenapa aku urut dada?

  • Last monday, Zizou ni panjat 3 seater sofa aku di rumah. Lepas tu dari hujung sofa ni, dia pun merayap ke sebelah hujung sofa. (aku berada di tempat kejadian). Lepas tu aku tegur "Apa anak mummy buat di situ tu?". Dengan tidak semena-mena, dia menjerit kerana excited (mungkin dia ingat aku puji dia la tu) terus terjun tiruk ke bawah. Nasib baik la bawah sofa tu aku bentang tilam. Dia pun landing dengan kepala dulu touch down ke tilam dan lehernya seperti terlipat sikit. Aku jadi takut kalau leher dia patah ke apa. Lepas tu, barulah kakinya touch down ke bawah…. Lepas tu dia ketawa… subhanallah anak aku ni..
  • Lepas dia aktif menjalankan kegiatannya (cthnya seperti makan hp, makan remote, baca buku sambil makan…), dia kelihatan seperti meneran. Aku pun tegur la "Anak mummy berak yer..".. lepas tu dia menangis.. risaunya aku..rupanya Zizou sembelit. Aku jadi mati akal. Terus ku capai baby's oil dan aku tuangkan ke bahagian bonbon nya. Aku urut2 bonbon nya dengan harapan dia senang berak. Dia pun berjaya mengeluarkan poopoo nya tapi sambil menangis. Tanpa berlengah, lepas cuci bonbon dan pakai pampers, aku bagi dia minum prune juice yang dicairkan. Sekarang ni, Zizou tidak sembelit lagi. Alhamdulillah. (Sakit oooo sembelit…time berpantang dulu kena sembelit..macam mau mati saja tidak aku ni..)

Tuesday, August 21, 2007

Fotopages bungung..so update pakai blogspot...

Rasanya macam sudah lama bangat aku tidak update foto2 buah hati aku si Zizou ni...

Selama aku tidak update ni la, Zizou kena admit masuk wad pasal muntah2 dan cirit birit. Lepas tu, kami "nipiskan" rambut Zizou..(rambut si Zizou kan tebal, ikal pulak tu.. ZIzou pun ada satu habit yang kami cuba elakkan iaitu, menarik rambut)... dengan harapan, rambut pendek akan mengurangkan tahap kerimasan Zizou dengan rambutnya yang lebat, tebal dan ikal.




Ni gambar Zizou time kami makan roti canai di petang weekend yang indah di Raju's, Jalan Gasing, PJ. Daddy si ZIzou mmg suka makan sini. Dia kata, dapat mengingat kembali memori indah time dia sekolah La Salle dulu..











Ni gambar time Zizou kena muntah2 dan cirit. Zizou kena drip masuk air pasal sudah dehydrated. Kisahnya ada di sini...









Ni gambar Zizou time kena slope rambut oleh barber yang amatlah penyabarnya..

Zizou 8 bulan – 38 minggu – sudah pandai buat apa?

Ini adalah sambungan kepada hobi ZIzou.

Zizou sekarang

  1. Sudah ada 2 batang gigi bawah...
  2. Sudah pandai memanjat sofa (selalunya kerana ingin mencapai sesuatu – kadang2 mummy or daddy sorok remote control). Lepas panjat, dapat remote control, Zizou pun rileks di sofa sambil meniarap dan makan remote control tu.
  3. Selain dari memanjat sofa, Zizou juga sudah pandai memanjat walker. (Walaupun aku macam bangga pasal anak aku sudah pandai memanjat, tapi sebenarnya aku risau..baby mana tau bahaya kan…)
  4. Amatlah suka menjerit. Suaranya.. Ya Tuhan… nyaring yang amat…
  5. Bangun awal, sebelum subuh sudah kejutkan mummy dengan ciom molot mummy. Or maybe I can say, ciom molot = makan molot mummy?
  6. Pandai tengok tv. Kalau ada rancangan kanak-kanak menyanyi, mesti tengok. Selain tu, amat suka tengok iklan di channel 70 Astro or Star Channel. Especially lagu si Mika tu.
  7. Selain dari menjerit2, Zizou juga suka bergoyang2 dan head banging kepala...macam kuda... tu tanda dia excited..

Zizou yang suka menjerit

Zizou selalunya menjerit kerana dia excited or gembira. (Tapi kalau dia menangis pun boleh tahan juga la..sakit juga la telinga ni mendengar). Perkara2 yang boleh buat dia excited

  1. Time aku ambil Zizou di rumah pengasuhnya. Kalau time tu dia dalam walker, seboleh mungkin dia akan berlari (kaki pun macam tidak jejak lantai). Lepas tu, jerit kuat2
  2. Time daddy dia balik rumah dari kerja. Kalau dengar bunyi pintu dah kreuk..kreuk (bunyi tombol dipusing)… Zizou sudah jerit2.. sebab dia tahu, daddy's home!!!
  3. Time aku call daddy si Zizou... pasal aku selalu on speaker.. ada ja bunyi caller tone.. Zizou sudah excited jerit2..
  4. Time main cak cak
  5. Time mandi
  6. Time makan
  7. Time tengok pertunjukan bunga api di Putrajaya. Mula2 Zizou macam hairan, lepas tu takut (pasal ada bunyi mercun).. tapi lepas tu excited. Every time ada bunga api, setiap kali tu juga dia menjerit. Tapi ada juga time, Zizou macam boring ja.. (bunga api tu setengah jam show).. Husband aku ble cakap, mana2 bunga api yang naik, Zizou jerit, tu yang menang...hehehe... ada la plak...

Friday, August 17, 2007

Berapa orang anak?

Sebagai seorang pompuan yang waras (lelaki pun ble jugak menyebok kalau nak), pernahkah anda terfikir, berapa orang anak yg anda mahu jika anda berkahwin nanti? (Ni time belajar dulu la… or time berchenta, or time mula2 kahwin dulu)..

As for me, time berchenta dulu, aku pernah tanya boipren aku (sudah menjadi husband yang terchenta sekarang).. dia mau anak berapa? Dia kata mungkin 3 (pasal dia adik-beradik pun 3 orang)..

Aku pun macam setuju jugak. Angka 3 tu macam ngam2 saja. Kalau 2 rasa macam sikit sangat, tambah pula kalau dua2 anak tu sama jantina. At least mau juga sepasang, boy and girl.

Kalau 4 pula, aku tidak tau pula aku mampu handle atau tidak.

Kalau 5 pula, sama macam jumlah anak parents aku sekarang ni la.. (dan mungkin untuk selama-lamanya, rasanya macam tidak mungkin sahaja mama aku mau mengandung and beranak lagi..tetapi tidak mustahil..).

Walaupun kami 5 beradik, aku rasa macam ok. Tidak ramai sangat, tidak sikit sangat. Kalau salah seorang tiada, rasa macam sunyi saja rumah. And each one of us, ada perangai masing-masing.

Aku – Ketua, tukang bagi nasihat kepada adik-adik, tukang sampaikan permintaan adik-adik kepada mama dan bapa (macam ketua kampung ni kunun)

Tasha – can be very loud, and can be very silent.

Zakir – seorang yang lurus, naïve (still naïve ka?)

Nurul – joker in the family, seorang yang pengalah

Lina – she is the baby in the family (no longer la…pasal dia sudah ada nephew..hehehe).. kadang-kadang aku tidak rasa keghairahan kalau si Lina ni bercerita, mungkin kerana age gap kami yang jauh, but every time I see something cute and sweet, aku akan teringat Lina

Dan apabila kelima-lima kami digandingkan, ditambah pula dengan mama dan bapa, rumah boleh menjadi riuh

segamat2nya… kalau kesemuanya ada, tapi senyap sunyi saja, kemungkinan kami semua tidur…or there is something wrong somewhere…

Jadi, mama bapa aku ada 5 orang anak. Aku mau berapa? Aku pun tidak sure. Tapi aku tidak akan menolak rezeki.

Sekarang ni pun, aku sudah berkira-kira untuk bagi Zizou seorang adik (boy or girl tidak kisah, tp kalau dapat girl pun syok juga, merasa la pula ada baby girl). Insyallah, after Zizou umur setahun setengah ka… as for my hubby, dia mengikut saja…hehehehe…

Aku dan hubby pun sudah ada nama untuk adik Zizou kalau ditakdirkan dia baby girl..hehehe…

Wednesday, August 15, 2007

Hobi Zizou

Zizou sekarang suka

  • Berusaha untuk berdiri sendiri dengan memanjat sofa
  • Tengok iklan TV3 Duniamu (pasal muzik yang menarik + pasal ada budak lari2 keliling sofa?)
  • Tengok kartun Kacang di TV1
  • Makan bubur nasi yang dikisar dengan sup ayam + celery +lobak merah
  • Masuk bilik air untuk dicuci bon bon (pasal dalam bilik air pakai lampu dinding yang fancy)

Monday, August 13, 2007

Zizou sakit & kes lepas geram

Zizou & Viral Infection

2 kali Sabtu yang lepas, di waktu pagi yg sunyi (jam 3), Zizou start muntah2 setiap setengah jam.. menjelang pagi, aku sudah menjadi bingung. Apa yg Zizou makan buat dia muntah2 ni? Porridge yg aku buat? Sebelum ni ok ja? Susu NAN yang dia minum di rumah bbsitter nya? Aku rasa susu tu belum expired. Susu aku sendiri? Lagi la sepanjang masa fresh manjang (hanya kuasa tuhan yg boleh buat susu aku ni basi)..

Kami hantar Zizou ke klinik. Kena bagi ubat tahan muntah, colic, sakit perut dan oral salt. Sampai rumah, badan Zizou jadi panas dan Zizou start cirit-birit. Ya Allah.. tambah la aku puzzle. Aku bagi Zizou minum ubat demam. Menjelang tgh malam, baru la bbsiteer bgtau dia suspek Zizou kena jangkitan kuman sebab ada budak yang dia jaga cirit-birit since Wednesday.

Sudahnya, kami bawa Zizou ke Hosp Putrajaya. Zizou kena masuk air. Hari rabu, bawa lagi ke Hosp Putrajaya sebab Zizou sudah semakin lembik, cengkung, tidak aktif dan dehydrate. Zizou kena admitted selama 2 hari.

Lebih teruk lagi, mummy si Zizou ni pun kena jangkit juga. Apa la nasib.. Alhamdulillah, sekarang Zizou sudah sihat dan aktif seperti sedia kala.

KES LEPAS GERAM

Kes doctor yang berlagak

Pagi sabtu kami bawa Zizou ke klinik tu. Sebenarnya, bukan klinik. Tapi adalah sebuah pusat perubatan yang terkenal di Bangi. Hasrat kami besar untuk berjumpa dengan specialist. Tapi kerana hari masih terlalu pagi, hanya doctor biasa saja yang bertugas.

Doctor yang kami jumpa tu…bertanya seperti acuh tak acuh..bagi penerangan seperti tiada penerangan..gayanya macam busy mau mampus.. macam mau kami blah cepat saja dari biliknya. Oleh kerana aku tidak faham penerangan yang dia berikan tentang macamana mau bagi ubat utk Zizou, dia boleh jawab “Saya cakap apa tadi?”..

Dushh…tersirap darah aku mendengarnya.. nasib baik aku tgh pegang Zizou. Kalau tidak, mmg aku sudah bawa gaduh doctor tu.. sudahlah aku datang klinik tu aku bayar servis dia, dia boleh buat taik sama aku ni.

Tapi aku sabarkan, kerana aku fikir mungkin dia baru lepas bergaduh dengan suaminya. Atau mungkin hari ni adalah hari pertama dia period. Atau mungkin jua dia sedang menderita penyakit cirit-birit. Atau mungkin juga dia pening kerana diburu Along. Atau mungkin dia sedang menghadapi dakwaan dari patient dia yang tidak puas hati. Nasib la… kalau dia ada klinik sendiri, aku bagi masa 1 bulan saja…sure bankrap.

So, sekiranya anda doctor dan anda membaca blog saya ini, anggaplah diri anda sebagai patient sebelum merawati patient anda sendiri. Apa salahnya berbudi bahasa. Educate patient anda supaya kami lebih faham sebelum mengambil ubat dan kami lebih tahu mengenai penyakit yg kami hadapi. Tahulah anda belajar tinggi.. tapi, sedarlah…ilmu anda adalah daripada Allah… maka Dia berhak untuk mengambil ilmu tersebut bila-bila sahaja Dia suka.. tiada guna anda takbur dengan ilmu yang anda miliki..kalau mau ilmu tu berkat, merendah diri la… anda jadi doctor untuk membantu insan lain, bukan untuk berlagak..

Kes ibu menghantar anak yang sakit ke nursery/rumah bbsitter

Budak yang dijangkiti cirit-birit sejak Rabu tu… selamba saja dihantar oleh ibunya… hari Khamis pun dia hantar, hari Jumaat pun dia hantar… bila anak orang lain sudah terjangkit, pandai pula dia hantar anaknya ke kampung..

Bbsitter aku pun seganlah, takkan la dia mau menolak budak tu.. jadi terpaksa la jaga.. mau salahkan dia pun, aku rasa macam tidak patut juga…

Dalam hati ni, rasa macam mau sound saja ibu budak tu.. “kau tidak mau cuti pun, jangan la menyusahkan orang..pandai beranak, pandai la jaga anak. Kau cari duit pun bukan untuk orang lain, untuk anak kau juga. Tau la kau bayar bbsitter tu, tapi pandai2 lah bertimbang rasa. Tidak pasal2 anak orang lain dan ibu-ibu mereka terlibat.

Anak kau tu adalah besar 2 tahun. Anak aku baru umur 8 bulan. Risiko anak aku untuk parah adalah lebih daripada anak kau tu. Kalau ada apa2 jadi, kau mau jawab ka? Nasib baik dia masuk hospital lepas tu sembuh.. tapi kalau tidak pandai sembuh, kau mau cakap apa? Kau mau ganti ka anak aku? Kau mau bayar ka bil hospital aku? Cuti aku habis 5 hari tu kau mau ganti ka?

Kan bagus awal2 kau hantar anak kau pegi ke kampung, tidak la menyusahkan orang..”

Geramnya aku….

Thursday, August 2, 2007

Pilih yang mana satu


Terdapat tiga wanita di dalam gambar ini. Wanita yang kiri sekali memberikan anaknya susu formula melalui botol. Wanita tengah adalah seorang ibu yang sedang mengandung. Wanita ketiga pula seorang ibu yang menyusukan bayinya dengan susu ibu.

Jika diperhatikan sehalusnya, dapat kita lihat bahawa tiada ‘eye contact’ atau perhubungan mata antara wanita pertama dengan anaknya yang menyusukan susu formula itu. Ibunya asyik memandang ke arah lensa kamera untuk memastikan wajahnya menarik ketika gambar diambil. Dia langsung tidak memandang wajah anaknya yang sedang menyusu, dan si anak pula sibuk memandang ke arah lain tanpa memperdulikan ibunya.

Ibu ketiga (ibu yang memberikan susu ibu) pula adalah sebaliknya. Beliau langsung tidak menghiraukan lensa kamera kerana lebih asyik memerhatikan bayinya yang enak menyusu. Bayinya juga turut memerhatikan ibunya dengan penuh kasih sayang. Mereka berada di dalam dunia mereka sendiri seperti dua insan yang bercinta. Inilah penangan susu ibu. Hanya mereka yang pernah menyusukan bayi mereka yang sepenuhnya sahaja memahami perasaan ini.

Manakala ibu kedua pula sibuk memikirkan ketika bayi yang bakal dilahirkan kelak, ibu yang mana akan dicontohinya? Ibu pertamakah atau ibu ketiga?

Friday, July 27, 2007

Balik-balik menyanyi..bosan..

Aku memang boring dengan senario (eiseh…pakai perkataan senario..) hiburan di Malaysia ni yang balik2 menghidangkan pertandingan menyanyi. Lepas tu, pemenangnya kena pilih dengan undian sms orang awam pula tu.

Macam tiada pertandingan lain saja boleh buat. Tapi ada juga sesetengah contest yang bukan pasal menyanyi dan kira macam segar juga la..contoh So you Think You Can Dance dan pertandingan cari pekerja Carrefour – aku pun tidak ingat tajuk - (konon tiru The Apprentice+Survivor+ ntah apa2 lagi la).. but still, guna sms.

Baru2 ni ada pula pertandingan nyanyian LG dan di kalangan peserta tu ada pula budak sekolah rendah. (Tak sekolah ke?). .. the rest of the contestants pula, adalah muka2 pencuba nasib yang gagal untuk masuk AF, Malaysian Idol dan lain-lain pertandingan nyanyian.

Aku rasa Malaysia ni sudah kehabisan bakat la. Pasal balik2 muka sama juga pergi audition. Lepas tu semua nyanyi lagu orang..boring… (kalau nyanyi lagu dorang sendiri, lagi boring la kali…)

Aku ni kata ja boring, tapi kadang2 aku tengok juga. Tapi, aku tidak SMS. Aku tengok sambil aku kutuk. Hahaha..

SMS? Aku pun heran kenapa people keep SMSing untuk pertandingan yang memang 100% tidak akan membawa keuntungan kepada penghantar SMS tu. Siapa yang SMS sebenarnya, adakah hanya di kalangan sanak saudara dan kawan-kawan peserta tu sahaja?

Untung ka stesen TV yang buat pertandingan nyanyi2 ni? Kalau AF tu sah2 aku rasa macam bawa banyak untung, tapi yang lain2 tu, banyak ka SMS yang masuk?

Menyanyi, menyanyi… nampaknya rakyat Malaysia ni bakal jadi macam orang-orang yang hidup dalam filem Hindustan. Kurang pada part menari saja.

p/s: Aku tengok AF saja.. pasal promosi dorang bagus kot. But still, aku tidak undi. Huhuhu….

Thursday, July 26, 2007

Apa yg aku mau beli..

Aku mau beli…

Jam tangan – jam tangan hadiah husband yang aku dapat sebelum kahwin sudah rosak. Kalau repair pun sudah mencapai half price dari harga beli dulu. Jadi, bagus beli yang baru.

Buku bertajuk “Totto-chan : The Little Girl at the Window” – testimonial aku baca konon buku ni bagus untuk member bimbingan dan didikan awal kepada anak kita. Kunun kita akan jadi lebih kreatif dan berimaginasi.

Madu khaula – ni untuk supplement food aku sendiri. Supaya bekalan susu bertambah banyak dan lebih lancar. Insyaallah.

Song for Zizou

Buah Hati
(Komposer : Julfekar)


Putih wajah berseri
Iringi langkahku
Dialah permata hatiku


Senyuman yang terukir
Menatapku manja
Dialah mutiara cintaku
Jiwamu menyentuh kalbuku


Terima kasih ku padaMu
Kepada Tuhanku yang satu
Anugerahmu itu


Puji syukur ku ucapkan
Atas nikmat yang diberikan
Yang lama ku impikan
Kerana dirinya buah hatiku
AmanahMu


Terbentang luas
kasihku tak bertepi
Putihnya Jiwamu
Sesucinya cintaku
Yang mengalir
Dalam setiap nadi hidupku

Lagu buat Addin Zidane


Semalam time driving balik rumah, macam biasa, pasang la radio Era. (Ni mmg favorite radio channel aku.. tp lately ni aku macam kecewa sket pasal dorang pindahkan Krill for slot K&K weekdays pagi...huhuhu)..

Lepas tu Linda Onn pun kata lagu lepas ni adalah lagu Buah Hati nyanyian si Farawahida.. (emm...bukan favorite artist aku k...)

Walaupun tidak le gemar (menyampah pun tidak), aku dengar le jugak kan.. pasal aku bukan jenis suka tukar2 channel..

Cheh..boleh tahan la lirik lagu ni... menyucuk hati dan kalbu ku...

aku rasa lagu ni pasal anak yang dilahirkan.. dan ditunggu-tunggu... sepanjang lagu ni kena nyanyikan, aku rasa syahdu ja teringat si Zizou...

Tuesday, July 24, 2007

Apa kata survey

How tall are you barefoot?
- 4 kaki 8 (pindik ja)..

Do you own a gun?
- tidak

Do you hate someone right now?
- macam tidak saja

Do you get nervous?
- kadang-kadang

What do you think of hotdogs?
- Vikings hotdog

What's your favorite Christmas song?
- yang lagu 12 days of Christmas tu..wujud ka?

What do you prefer to drink in the
morning?
- tea

Can you do push ups?
-sekarang ni macam semput ja kalau buat

What's your favorite piece of jewelry?
- golden ring (bukan kerupuk tu…cincin emas bah)

Do you like painkillers?
- I dun like, but have to take ponstan sumtimes..

What is your secret weapon to lure the opposite sex?
- uuu… hmmm…. Nama pun secret weapon…jadi rahsia la

Do you own a knife?
- ada… satu set pisau dapur, hadiah time kawin

Do you have H.I.V?
- teda… suda aku buat test b4 kawin dulu

Name?
- Nadia yang chantek

Name 3 things u wanna do at this exact moment?
- mau menyiapkan sistem

Name the last 3 things you have bought lately:
- nasi goreng, milo, pampers Zizou

Name 3 drinks you regularly drink:
- air suam, teh, milo

What time did you wake up today?
- 0600 hrs

Current worry?
- hmm… macam teda

Current hate?
- radio era yang menukar dj nya di waktu pagi

Favorite place to be?
- rumah ku.. home sweet home…

Least favorite place to be?
- ada la kali, tp nda bole bgtau…

Where would you like to go?
- London, Bali, Singapore, Labuan

Do you own slippers?
- ada…banyak juga

What shirt are you wearing?
- no shirt, just baju kurung

Favorite color?
- pink

Would you like to be a pirate?
- tidak…



What songs do you sing in the shower?
- macam tiada masa mau menyanyi, mandi skrg kena express, pasal Zizou nda boleh nda tengok aku

What did you fear was going to get you at night as a child?
-hantu bawah katil

What's in your pocket/s right now?
- yilek poket

Last thing that made you laugh?
- hmm… email yg lucu

Last thing that made you cry?
- tengok orang bersalin dalam tv…(mesti buat aku menangis..wonder why)..

Worst injury you've ever had?
- hmm… dahi benjol sampai darah turun ke mata, anak mata jadi merah macam hantu

Who is your loudest friend?
- antah, aku la kali

Who is your most silent friend?
- ada tu… tp selalunya kawan2 aku bukan pendiam sangat…

Last movie watched?
-stomp the yard (tgk dvd ja)..

What is your favorite book?
- I forgot… aku banyak baca magazine ja sekarang

What is your favorite chocolate?
- bitter sweet

What song do/did you want played at your wedding?
- hmm.. apa2 la lagu kahwin yang meriah…

What were you doing 12 AM last night?
- tidur…mungkin menyusukan Zizou

What was the First thing you did today?
- masak bubur Zizou

What was the last thing you did the day before yesterday?
- mesti tidurkan Zizou

Wednesday, July 11, 2007

Get a life – to prevent distress

Every morning before keluar rumah hantar Zizou ke rumah babysitter and going to work, aku pasang TV3. Kadang-kadang ada sesi motivasi, kadang2 hos MHI ni ada interview sapa2 untuk berbual bicara pasal berita terkini.

Pagi ni punya cerita membuatkan aku terstuck tgk tv. Sampai husband boleh heran kenapa aku masih belum siap lagi, dia ingat aku cuti hari ni.

MHI cerita pasal kes ibu bunuh bayi 10 bulan yang dijumpai mati di tali air dekat rumahnya. Ibu tu ada 5 orang anak (tidak termasuk baby yang sudah meninggal tu) dan disahkan ada penyakit mental.

Beberapa isi penting yang aku dapat rumuskan daripada sesi bual bicara tu, mengikut Dr. tersebut

  • Penting bagi seorang ibu menjadi isteri yang solehah terlebih dahulu. Ini adalah supaya naluri keibuan wanita itu timbul dan dapat dipancarkan kepada anak yang dilahirkan.
  • Sentuhan, layanan dan kasih sayang suami kepada isteri adalah teramat mustahak - bermula daripada ibu disahkan mengandung, hingga saat melahirkan, saat ibu berpantang dan seterusnya untuk menjamin isterinya dapat member kasih sayang yang berbelah bahagi kepada bayi yang dilahirkan.
  • Manusia bertindak mengikut 70% emosi dan 30% polisi (akal). Jika polisi mengawal emosi – selamat. Sebaliknya, kes naya.
  • Mau elak sakit mental? Get a life, get a help. Dapatkan sokongan suami, sanak saudara, jiran, kawan.
  • Organ utama bagi manusia – hati. Hati terbahagi kepada 4 – manusia, malaikat, ganas, iblis.
    • Manusia – ingat dunia saja dan cenderung terpengaruh kepada ganas dan iblis
    • Malaikat – always positive dan ingat akhirat juga
    • Ganas – tukar macam binatang malah lebih ganazz
    • Iblis – tak perlu la mau define, tau la iblis macamana

Kesimpulannya, ibu yang bunuh anak tu sebenarnya tidak bersalah kerana dia sakit. Yang bersalah ialah suaminya, jirannya, sanak saudaranya kerana membiarkan ibu tersebut menjaga 6 anak tanpa bantuan.

Semoga menjadi iktibar bagi kita.

Tuesday, July 10, 2007

Makan Ubat

Si Zizou sekarang ni sudah masuk seminggu lebih selsema + batuk. Dalam masa seminggu tu, dua kali pegi klinik. Tapi mengikut doctor, Zizou ok, Alhamdulillah lung dia pun clear. Just bagi dia makan ubat yang diberikan.

Masalahnya, mau makan ubat pun macam berperang. Jadi doctor bagi petua, campurkan ubat Zizou mengikut sukatan yang ditetapkan, dilute dengan air masak (jadi la cordial ubat selsema dan batuk), masukkan dalam botol dan bagi Zizou minum.

Tengok la, kalau Zizou mood ok, cepat ja habis ubat tu… kalau mood tidak ok, kena la daddynya yang tolong monitor.. pasal daddy nya lebih sabar dalam hal memberi ubat pada Zizou… kalau mummy nya ni jangan harap la… (risau bah… mesti paksa Zizou makan ubat pasal mau dia cepat sembuh)…

Lepas tu, Zizou sekarang ni macam orang berdiet. Minum susu sikit, makan pula seboleh mungkin tidak mahu. Membazir ja bubur Zizou mummy masak pagi2. Sampai pening kepala mummy mau bagi Zizou makan apa.

Sudahnya, pagi ni mummy bekal Zizou nestum Oat with prune ja. Mana la tau Zizou mau bertukar selera.

Badan Zizou makin susut. Lepas tu makin lasak. Sekarang ni Zizou suka betul menyondol badan mummy especially time Zizou menyusu. Bibir mummy pun sudah banyak pecah2 hasil head butt Zizou.

Zizou..zizou..Addin Zidane..

Wednesday, July 4, 2007

Milk oh Milk!

Aku terpanggil untuk berkongsi cara-cara untuk berjaya ni kerana aku rasa aku ada pengalaman dan sedikit ilmu. Tapi aku sendiri pun tidak berjaya kerana aku sudah mengenalkan Zizou dengan susu formula pada usia yang awal iaitu 3 bulan lebih. Aku saja-saja mau tulis ni untuk menjadi panduan kepada semua orang (bakal ibu, wanita yang sudah lama menjadi ibu dan teringin menambah anak lagi, wanita yang merancang untuk ada anak, lelaki-lelaki yang ada anak dan teringin ada anak) yang baca blog ni dan pengajaran untuk diri aku sendiri.

Sebagai ibu manusia, aku rasa amat mustahak setiap bayi manusia juga minum susu manusia. Aku amat pro breastfeeding but sadly, bukan hard core breastfeeder (sob…sob..isk). Dan dalam masa yang sama, aku bukanlah meremehkan susu formula. Cuma aku rasa amat kasihan dengan bayi yang belum pun berumur 2 bulan tapi diberikan minum susu formula. Dalam masa beberapa bulan pertama umur bayi, time tu la otak mereka cepat berkembang.
Insyallah, kalau ada rezeki second project nanti (adik Zizou akan datang), aku harap aku dapat menyusukannya 6 bulan pertama secara ekslusif (tanpa susu formula, air masak, glukos, nestum dan apa2 la tanpa nasihat daripada doctor). Moga diizinkan Tuhan…
Breastfeeding
Cara-cara untuk berjaya menyusu baby dengan susu badan ialah
Ketika mengandung
  • Ketika mengandung, pasangkan niat dan tanamkan azam untuk menyusukan anak dengan susu badan sendiri. Janganlah hanya fikir mau shopping baju baby jenama apa, pampers apa, katil macamana, macamana mau kurus balik…hanya keazaman yang kuat dapat menjamin penyusuan susu badan sepenuhnya.
  • Niat dan azam tu pula haruslah disertai dengan belajar apa yang patut. Sekarang banyak sumber bacaan yang boleh didapati daripada majalah, buku, internet. Rata-rata ibu di US ada kesedaran untuk menyusukan anak mereka. (Means, sumber bacaan tu pun akan banyak juga lah). Kalau tidak paham English, website orang Malaysia pun banyak. Use your Google. (Kalau malas membaca, tanya dengan orang yang tahu.. tanya aku pun boleh…no hal).
  • Educate suami anda ketika sedang mengandung supaya dorang pun sama-sama tahu kepentingan susu badan kepada baby yang bakal lahir. Suami adalah orang yang paling terdekat dan mempunyai hak yang sama besar dengan hak ibu ke atas baby. Sekiranya suami juga concern agar baby mendapat yang terbaik, insyallah dorang mesti menyokong.
  • Carilah hospital dan doktor bersalin yang menyokong breastfeeding. Ini adalah salah satu factor kejayaan awal yang paling utama sebenarnya. Hospital rakan bayi akan memastikan bayi disusukan ibu dalam masa sejam selepas dilahirkan untuk merangsang kebolehan bayi menyusu dengan puting asli (bukan puting botol) dan keupayaan hormon ibu yang mengeluarkan susu. Bayi yang dikenalkan dengan puting tiruan akan mengalami nipple confusion jika disuakan puting payudara ibu dan ini akan menyukarkan proses penyusuan badan. (Janganlah lepas bersalin ingat mau rileks saja, memang bersalin tu penat… sebenarnya dengan menyusu, badan akan mengeluarkan hormon yang mengecutkan rahim dan melegakan kesakitan ibu, kuasa Allah…aku yang bersalin caesarean pun boleh menyusukan baby ketika masih numb sebab bius. Sebelah tangan saja boleh gerak sebab sebelah lagi kena masuk drip).
Ketika pantang
  • Jangan beranggapan bahawa proses penyusuan itu akan berlaku secara semulajadi. Ramai ibu2 yang baru melahirkan anak akan jadi panik sebab bayi mereka tidak mahu menyusu badan atau susu mereka tiada atau sedikit. Harus diingatkan, penyusuan yang berjaya melibatkan banyak faktor – cara pelekapan mulut bayi pada payudara yang betul adalah salah satu factor paling utama. Salah lekap (latching), puting mungkin akan terasa sakit dan luka.
  • Mengikut kajian dan fakta, there’s no such thing is susu tiada! Harus diingatkan bahawa pada 4-5 hari pertama selepas melahirkan anak, susu amat sedikit dan berwarna kuning cair kerana yang keluar dari payudara ialah susu awal atau kolostrum. Kolostrum ni walaupun sedikit tetapi sebenarnya cukup untuk mengenyangkan bayi. Selepas 4-5 hari pertama, expect lah untuk menerima kelimpahan susu.
  • Susu badan adalah susu yang teramatlah sesuai untuk diconsume oleh bayi kerana amat mudah dihadam (disamping khasiat yang tidak ternilai). Senang hadam bermakna cepatlah lapar. Means tidur bayi tu tidaklah lama. Kalau bayi sudah terjaga dan menangis kelaparan, cepat-cepatlah hulurkan susu. Bayi yang minum susu formula akan tidur lebih lama kerana susu itu lambat dihadamkan. Sama lah macam ular yang baru makan seekor lembu akan tidur 3 bulan kerana lembu tu tidak hadam dalam masa yang pantas. So, jangan terpengaruh dengan kata-kata orang, “Baby yang minum susu botol lama tidur pasal dia kenyang”…
  • Dapatkan sokongan yang tidak berbelah bahagi daripada ibu bapa dan mentua, penjaga ketika pantang dan terutama sekali, suami sendiri. Jika mereka tidak menyokong anda, lapangkan dada dan pekakkan telinga. Banyak kes berlaku apabila ibu-ibu yang patah semangat kerana dihasut oleh orang terdekat dengan mereka. Skrip yang biasa didengari “Bagi lah baby tu minum susu botol, susu tak cukup kot, kesian baby tu”…
  • Minum banyak air. Penyusuan akan buat ibu berasa dahaga.
  • Jangan fikir asyik hendak berpantang dan mengembalikan bentuk badan asal. Proses penyusuan itu sendiri akan menggunakan banyak kalori. Dengan diet dan senaman yang betul, badan akan lebih kurus daripada sebelum mengandung. Percayalah! (Tidak percaya ka? Lihat badanku, ramping kan…). Kepada para suami, mau isteri anda cepat turun badan, sokong dorang untuk breastfeeding.
  • Co-sleeping dengan baby. Amatlah menyenangkan hidup especially pada sebelah malam sebab tidak payah bangun untuk bancuh susu. Selak baju, mengiring, sua susu pada baby, habis cerita. Ibu happy, baby kenyang, bapanya pun tidur nyenyak.
Sebelum kembali bekerja
  • Simpan stok susu untuk bekalan baby (di nursery, rumah babysitter, di bawah jagaan maid atau parents) ketika bekerja. Susu boleh disimpan dalam peti ais supaya tidak rosak. Susu yang disimpan dalam peti ais adalah 1000 kali ganda lebih baik khasiatnya daripada susu formula yang baru dibancuh.
  • Melaburlah untuk pam susu yang bermutu dan boleh digunakan untuk jangka masa panjang. Pam susu yang baik adalah yang tidak menyakitkan dan mempunyai sedutan yang sama seperti sedutan bayi. Untuk keselesaan dan penjimatan masa, boleh guna pam berkuasa elektrik dan berupaya melakukan double pumping. (Tapi ramai juga yang perah pakai tangan saja.. percuma dan efektif..)
  • Bekalan susu adalah berdasarkan permintaan. Macam belajar ekonomi. Mengepam di pejabat akan memastikan bekalan susu akan sentiasa ada. Jika sesi penyusuan di skip, otak akan berfikir, susu tidak diperlukan. Maka bekalan susu juga akan semakin sedikit.
  • Ajarlah penjaga baby supaya pandai menyediakan susu perahan kepada baby. Cara yang betul akan memastikan khasiat susu perahan tidak hilang.
Motivasi diri sendiri
  • Bayi yang minum susu ibu kurang terkena jangkitan penyakit. Means, kurang pegi klinik. Oleh itu, jimat duit.
  • Bayi amat senang kena alergik. Cara untuk mengurangkan risiko alergik ialah dengan minum susu ibu sahaja. (Provided ibu sendiri tidak makan benda yang menyebabkan alergik – bawak2 la berpantang, bukan untuk orang lain, untuk anak sendiri juga. Baby yang alergik susu lembu, selalu dinasihat minum susu soya, lagi mahal).
  • Bayi yang minum susu ibu sahaja, semuanya pun normal. Kalau berak cair ka, tak berak ka, doctor akan kata tidak perlu risau. Baby yang minum susu formula, mesti doctor advise, tukar susu.
  • Susu ibu adalah free tetapi teramatlah mahal. (Cuba try perah..kadang2 mau kumpul 1 oz pun macam bercinta)… Lagi mahal daripada susu formula yang paling mahal dalam dunia.
  • Susu ibu pada 3 bulan pertama ada laxative (senangkan berak). Ibu bayi yang terkena jaundice (penyakit kuning) akan dinasihatkan untuk menyusukan bayi dengan susu ibu. Kerana kuning akan keluar ikut najis (sedikit sahaja melalui kencing). Jadi, lebih banyak bayi berak, lebih cepat penyakit kuning sembuh.
  • Kalau orang lain boleh buat, kenapa aku tidak boleh. Antara contoh istimewa:
  • Ibu zaman dulu-dulu (sebelum wujudnya susu formula), dorang bagi baby minum susu badan. Kalau dorang banyak alasan kunun susu tiada, susu sikit, macamana baby dulu-dulu mau makan dan boleh hidup.
  • Dalam Oprah, ada ditunjukkan ibu kepada kembar enam menyusukan anaknya hanya dengan susu badan. Hari-hari kena pam 50-60 kali untuk menyusukan anak-anaknya
  • Ramai ibu yang bekerja yang berhasil menyusukan baby mereka 6 bulan secara ekslusif dan meneruskan hingga baby mereka berumur 2 tahun. Ibu-ibu yang bekerja tu dari pelbagai sector. Bukan yang kerja pejabat sahaja, kerja doctor ada (selalu on-call), kerja stewardess ada (selalu fly), kerja besar-besar ada (selalu out station).
Lagi satu, selalulah mendekatkan diri dengan ibu-ibu yang menyusukan anak mereka juga. Boleh lawat http://www.susuibu.com atau http://www.momslittleones.com atau http://www.mymomsbest.com
Senang cerita, di mana ada kemahuan, di situ ada jalan. With breastfeeding, no money, still can talk. Pasal ia free.
Kalau mau bagi susu formula juga, terpulang. Tepuk dada, tanya selera. (Kalau tanya baby, mesti dorang cakap “I want the real thing!)… tapi seorang ibu yang amat prihatin dengan kebajikan anak, kalau dorang aware bahawa susu ibu amatlah hebat khasiatnya, mesti akan tolak susu formula mentah-mentah.
p/s: Ada orang beranggapan, ibu yang bagi anaknya susu badan tu macam orang kampung, tiada class, pasal bagi benda free.. sorry sikit… berapa ramai ibu sekarang sanggup belanja beribu riban RM untuk beli breastpump and accessories untuk baby mereka. In the end, belanja beli breastpump tu still jimat daripada beli susu formula untuk jangka masa panjang.

Tuesday, July 3, 2007

Breast Pumps

Semasa mengandung, aku sebenarnya tidak pernah ada hasrat pun mau breastfeed baby aku. (Walaupun aku tau manfaat menyusukan anak dengan susu badan.) Lepas aku dibawa ke wad dengan keadaan separuh badan numb (masih dalam keadaan bius), nurse pun datang hulurkan Zizou untuk disusukan. Nurse yang halakan breast aku ke mulut Zizou. Dengan kuasa Allah, Zizou pandai betul latching. Nurse siap puji lagi "Pandai dia menyusu"… aku menjadi kagum dengan baby aku sendiri dan terus bertekad untuk menyusukan Zizou selagi boleh.

Bila sudah discaj dari hospital dan balik ke rumah, aku minta tolong husband untuk belikan aku pam. Aku pun tidak sure kenapa aku buat permintaan macam tu. Mungkin kerana aku fikir susu aku terlalu sedikit. (Walhal, for the first 5 days, memang susu sikit sangat pun, sebab yang keluar dari susu adalah kolostrum.. tu la… takde ilmu punya pasal).

Daddy si Zizou ni pun belikan la aku pam susu jenama pureen yang guna bateri. Mahal juga la. Dalam RM80+ begitu tidak silap. Tapi pakai pump ni, amat la menyakitkan (time mula2 pakai, sudah lama…alah bisa, tegal biasa)…

Apabila cuti bersalin sudah semakin berakhir, aku pun berhasrat mau beli pump yang lebih baik kerana aku mau buat stok untuk bekal Zizou di rumah pengasuhnya ketika aku bekerja. For this time, aku beli Avent ISIS. Manual breast pump. Lebih mahal dari yang pureen tu tapi memang bagus sangat.

Lama-lama, aku boring pula guna Avent ISIS ni, pasal tangan sudah lenguh mengepam. Untuk Zizou pula aku sudah standby dengan susu NAN di rumah babysitternya sekiranya susu yang aku bekalkan tidak cukup. Tapi mengikut kata mbah si Zizou, "Addin tak suka minum susu bancuh, apa kata try susu yang lain"…

Bila mbah si Zizou mencadangkan aku untuk try susu formula yang lain, tiba2 benda ni jadi wake up call untuk aku. Buat apa la aku susah2 mau cari formula milk yang Zizou akan suka, sedangkan sudah terang lagi bersuluh, Zizou memang hanya suka susu aku sahaja. Sudah la sedap, berkhasiat pula (hehehe…. Aku pernah try rasa sikit, memang susu ibu jauh lebih sedap daripada formula milk)..

Now, aku rasa, it's time for me untuk mendapatkan breast pump yang lebih menjimatkan masa, lebih berkesan memerah susu dengan tidak memenatkan tangan aku – breast pump elektrik. Dan untuk kesan yang lebih bagus, aku mau buat double breast pumping.

Yang amat gembiranya, daddy si Zizou sendiri menawarkan untuk beli breast pump baru untuk aku. Alhamudillah, kiranya aku tidak perlu pening pasal budget bulan ni. (Sedangkan, aku memang ada put aside some money pun..hehehe)…

Mudah-mudahan Allah berikan rezeki yang lebih untuk Zizou minum susu aku. Mudah-mudahan, Allah tunaikan hasrat aku untuk memberikan susu yang terbaik untuk Zizou.


Tuesday, June 26, 2007

Motherhood

Aku baru menjadi ibu selama 6 bulan lebih. Tiada apa yang boleh dibanggakan dengan pengalaman aku menjadi ibu kalau mahu dibandingkan dengan wanita lain, contoh paling dekat, mama aku, being a mother for almost 27 years for 5 children. Itu pun apa lah sangat kalau mahu dibandingkan dengan ibu lain yang lebih lama pengalamannya dan lebih banyak jumlah anaknya. Apalah sangat…

Tapi pengalaman aku yang ciput ni la yang telah banyak mengajar aku dan menjadikan aku manusia.

Pengalaman inilah yang menjadikan aku lebih banyak mengorek ilmu – mostly by reading. Buku, majalah, akhbar, websites. Selain daripada tu, sumber ilmu aku adalah bertanya ibu-ibu berpengalaman yang lain atau pengamal perubatan – doctor biasa, doctor luar biasa, paedtrician, nurses. And usually, jika orang bujang yang tidak professional dalam perubatan bagi aku nasihat tentang hal jaga anak ni, selalu aku buat bolayan, walaupun dorang ada pengalaman menjaga adik ka, anak sedara ka. They are invalid, they are not mothers, mereka tiada jiwa ibu. Kalau ibu angkat, aku mungkin akan consider.

Apa yang aku dapat? Aku rasa aku boleh gelar aku ni sebagai "ibu buku" – sama macam ulat buku tapi dalam kategori buku. Cuma aku bukan baca buku saja, aku baca macam2 jenis bahan bacaan. Kebanyakkan yang aku baca dan aku rasa logic dan disokong oleh fakta-fakta bernas aku akan ikut dan amalkan dalam aku menjalankan tanggungjawab aku sebagai ibu.

Hasil pertanyaan aku dari ibu lain? Jika mereka bukan professional dalam perubatan, aku akan halusi.

Jika nasihat mereka aku boleh pakai, aku akan tanya sampai ke akar umbi hingga aku betul-betul faham.

Jika aku rasa nasihat mereka tidak boleh dibawa ke tengah, aku akan buat bodoh tapi bagi reaksi yang sopan. Walaupun mereka akan cakap "Aku buat begitu dulu, anak aku sihat je, dah besar pun dah sekarang". Still, aku akan buat bodoh.

Berdasarkan daripada pembacaan aku, banyak amalan ibu bapa generasi terdahulu yang sudah tidak sesuai dipraktikkan pada masa kini kerana timbulnya kesedaran dan hasil penemuan terbaru dari ahli perubatan sekarang.

Contoh: Amalan memasukkan cereal (orang kita panggil nestum) di dalam botol susu. Tujuannya supaya baby tu lebih kenyang, sambil minum susu sambil makan. Kalau dipandang sekali imbas, nampak macam perkara remeh yang tidak perlu diambil kisah. Senang pun senang sebab tidak perlu bagi baby makan guna sudu. Tidak renyah. Tapi, ada keburukannya di sebalik kesenangan itu. Akibatnya, baby mungkin akan mengalami masalah tercekik, baby akan confuse untuk associate makan sepatutnya dengan sudu (spoonfeeding), dan seterusnya baby tidak tau macamana mau stop makan – thus akibat jangka masa panjang – obesity.

Oleh kerana itu, aku berazam untuk mengajar anak aku makan menggunakan sudu. Kalau dia nampak sudu, dia tau food is on the way. Aku pun reluctant untuk bekalkan nestum di rumah babysitter aku pasal aku risau kalau2 babysitter aku akan meletakkan nestum dalam botol susu anak aku. So, every morning, aku mesti akan bersilat masak bubur, di samping menyiapkan EBM (expressed breast milk), lap badan Zizou, salin pampers dan pakaian untuk Zizou.

Senang cerita, setiap orang mempunyai parenting style yang berlainan. Walaupun berlainan, tapi tujuan utama tetap satu – memberikan yang terbaik untuk anak masing-masing. Aku tidak mengkritik cara parents lain membesarkan anak, so aku juga berharap orang lain pun tidak akan mengkritik aku. Cukuplah dengan menegur atau memberikan nasihat. Tapi tidak terasa sekiranya aku bolayan.

Friday, June 22, 2007

Zizou buah hati beta



Namanya Addin Zidane.









Keluarga sebelah husband panggil dia:
Addin.

Keluarga sebelah aku panggil dia:
Addin, Bedadin, Bejijou.


Tapi aku dan husband panggil dia:
Zizou.

(Kunun2 macam Zinedine Zidane punya nickname dalam France team la kunun.
Tapi lepas scan tau dapat baby boy pun aku mmg selalu berborak dengan Zizou dalam perut, panggil nama dia Zizou. Walaupun time tu belum decide mau bagi nama apa. A week before bersalin baru dapat ilham bagi nama Addin Zidane).


But lately, aku jadi inovatif sikit, maka aku selalu panggil dia:
Zhizhu, Jiju, Zhiju (bagi tebal sket lidah)..


Kalau mbah laki (husband babysitter Zizou), kawan-kawan husband aku atau kaum adam yang tahu pasal football (or soccer) panggil dia-
Zidane (sebut Zi 'dan) – penekanan lebih pada sukukata "dan"


Kadang-kadang, ada yang panggil Zizou
Addin Zidane (sebut Ad din Zi da ne)… baku la kunun

Kelakar juga dengar
Yang selalu sebut macam ni, selalunya kaum hawa la.. contoh macam nurses, makcik di kaunter pendaftaran dan lain-lain


Kadang-kadang aku pernah fikir, baby aku ni tidak confuse ka banyak sangat nama panggilan.
Setakat ni aku tengok dia belum confuse. He knew his names.

Kena panggil Addin pun dia respon, panggil Zizou pun respon, panggil Zidane pun pandai respon.



Thursday, June 14, 2007

SUDOKU NST




Akhbar NST akan mengadakan Sudoku Challenge pada 22 July 2007.

Aku pun teringin join juga. Setakat ni aku baru hantar satu borang. Insyallah sebelum tarikh tutup, aku akan hantar lebih banyak borang untuk menjamin tempat aku sebagai contestant dalam challenge tu. Mudah-mudahan aku ada rezeki untuk sama-sama jadi peserta SUDOKU CHALLENGE.

Sudah lama tidak menyertai sebarang pertandingan. Zaman sekolah dulu rajin betul aku bertanding – bahas, pidato, puisi, nyanyian.. sejak masuk university, macam tiada.

Husband bagi sokongan padu pasal dia tahu aku gila Sudoku. Cuma sejak ada anak ni, macam jarang saja aku boleh asah minda.

I have to find myself some space. Bukan bersuka-suka, tapi untuk mengasah minda.

Lepas bersalin pun aku sudah jadi makin pelupa. Adakah kesan epidural? Hmm…maybe yes…

Yang penting, kalau ada rezeki masuk, mungkin boleh menang. Kalau menang RM1000 pun sudah kira bagus.

Siapa mau bagi RM1000 free2?

SUDOKU NST CHALLENGE! HERE I COME…

Pilih lah aku untuk jadi peserta. Aku akan jadi peserta yang terbaik. J

Tuesday, June 12, 2007

Hari pertama

Hari ni hari pertama aku merasmikan blog terbaru aku, http://naiaz.blogspot.com

Selama ni aku guna friendster blog. Ada sekali tu aku try mau guna wordpress. Tapi pasal aku terlampau selesa menggunakan friendster punya blog, aku patah balik. Tapi oleh kerana guna friendster punya blog ni, banyak feature yang tidak boleh diguna pasal free (mesti upgrade dan bayar kalau mau guna lebih banyak feature), jadi aku rasa baik guna wordpress or other blog provider. Last2, aku try blogger ni. Try dulu la. Kalau best, guna la sampai bila2. Kalau tidak best, patah balik ke friendster.

(in 2010 - sudah diubah jijuzera.blogspot.com atas sebab keselamatan)

Perceraian di kalangan artis

Sebenarnya artis juga manusia biasa. Aku terbaca dalam Berita Harian yang Aziz M. Osman dan bekas isterinya, Vee sudah berpisah. Tertarik pula dengan ulasan wartawan Zubir. Memetik kata2 Dato' Yusof Haslam "Zubir, dalam rumah tangga, kalau nak aman damai, si suami atau orang lelaki kena 100 kali lebih sabar daripada isteri, orang perempuan. Saya sendiri pernah berdepan dengan pelbagai dugaan, tapi alhamdulillah, berkat kesabaran, rumah tangga saya bahagia," kata Yusof. Very true. Mudah-mudahan rumahtangga aku aman dan damai. Mudah-mudahan aku dan suamiku akan tetap sabar dalam mengharungi sebarang cabaran yang mendatang.

Bendera Jepun

Setelah lama aku tidak mendapat "bendera merah" since lahirkan Zizou, akhirnya aku dapat juga last week. Aku agak terkejut dan rasa tidak selesa. (Terkenang semula time mula2 dapat dulu, punya la time tu aku rasa seperti tidak dapat terima – tambah dengan senggugut yang menyakitkan lagi tu, cheh…). Yang boringnya, setelah lama juga kulitku bersih tanpa sebutir jerawat, sekarang sudah mula ada balik… Waaaa… L. Aku cakap dengan Zizou "Masuk dalam perut mummy balik, give me my good hormone"…

Kena sound di awal pagi

Siapa sound aku? My Big Boss. Kenapa dia sound aku? Pasal salah aku sendiri. Is it serious? Yes, according to him and to our peraturan perkhidmatan, the very… serious offense. Boleh dikenakan tindakan tatatertib. Siap boleh ditanya, sudah disahkan perkhidmatan? Yup, I replied. Then, you shouldn't forget the rule. Ok la… kesimpulannya, aku akan ingat perkara ni sampai bila2, jadi pengajaran. Bak pantun dulu-dulu. Saya budak baru belajar, kalau salah tolong tunjukkan.

My favorite photos of Zizou




Ni gambar Zizou time dia umur 3 bulan. Aku rasa semua gambar-gambar ni macam cute sangat. (Perasan pula aku ni.. adakah aku rasa gambar-gambar ni cute pasal dia anak aku? Lantak le...)


Happy 6th month birthday Zizou!

It's not too late rasanya nak ucapkan selamat hari jadi ke 6 bulan kepada Zizou ku yang terchenta. (Sepatutnya Jun 3rd, 2007. Skarang dah 12 Jun.. lambat kejap je pun, tak sampai 2 minggu lagi..)

Dah 6 bulan, Zizou sudah pandai apa?

Belum pandai merangkak, tapi boleh mengengsot ke depan (sebelum ni belakang saja) - sekarang boleh merangkak 3-4 langkah

Boleh pusing-pusing, golek-golek

Boleh tiru apa yang mummy and daddynya buat (cth, kita tepuk satu kali, dia pun tiru jugak, tapi jadi 2 kali, pasal tak pandai kontrol lagi)

Bole drive walker dengan confidennya

Boleh duduk tanpa dipegang

apa lagi...nanti tambah...


Zizou - 3 bulan pertama






Zizou - 3 bulan kedua





Wednesday, June 6, 2007

Daddy bought me a new car!

Daddy zizou baru belikan zizou walker baru. Walker yang basic2 saja. (Mengenangkan walker ni bukan jenis barang yang akan dipakai lama).



Bagi daddy, walker ni zizou punya car. Stoller zizou pun car juga. Mana2 la daddy. Yang penting, Zizou happy!

First time mummy letak Zizou dalam walker, punya la Zizou suka. Siap jerit2 lagi..



Kalau Zizou happy, mummy and daddy pun happy. Daddy bgtau mummy "I rasa berbaloi sangat beli walker ni pasal Zizou suka"...

Tuesday, June 5, 2007

Holiday at Kuantan



Pak Ngah Zizou ajak semua satu keluarga holiday di Pantai Balok, Kuantan.

Mummy ada bawa Zizou masuk laut. Ingatkan Zizou suka sebab Zizou suka main air ketika mandi. Rupanya.... tak pun...

Mungkin pasal bunyi dan tamparan ombak..mungkin...





Nevermind, nanti kita balik Labuan, mummy try bawa Zizou mandi laut lagi.

Mana bole cicit nelayan takut laut... Zizou mesti berani.. just give Zizou more time..

(picture taken using our new digicam - refer to this entry)

Sunday, May 27, 2007

I want to buy a digital camera

Semuanya adalah kerana aku terlalu excited mau pegi family vacation this weekend. My in-laws mengajak ke Balok. Aku excited bukan kerana ke Balok, tapi kerana dapat pergi Kuantan (aku pernah study asasi UM dulu di sini for 1 year and a half). Rasa rindu sangat.

Oleh kerana camera phone aku sudah rosak (dan aku malas mau hantar repair), tambah pula camera phone husband aku langsung tidak best (nama ja 2 mpxl.. tapi langsung tidak dapat menandingi camera phone aku yang canggih..hehehe… I really love my camera phone – sony ericsson k750i). So, I think this is the best time for us to buy a new camera – to capture all good moments with Zizou.

Tapi ada masalah sket, me and my hubby, both bukan gadget savvy…have to seek “expert” advise dari kawan-kawan…hehehe… byk juga guide yg aku dapat… insyallah aku akan applykan malam ni…(mau beli camera malam ni). Wish me luck!


Zizou semakin bijak

Sebelum ni memang tiada masalah untuk tidurkan Zizou di sebelah malam. Bagi saja susu sambil mengiring, tidak lama kemudian, Zizou mesti akan terlena. Tapi sejak akhir-akhir ni, agak susah la juga. So, I have new style to breastfeed him.

Selalunya ibu menyusukan anak sambil duduk. Tapi aku pula susukan Zizou dengan cara cradle gunakan tangan aku, sambil aku berbaring. Maknanya Zizou akan landing baik punya atas badan aku. Tapi cara ni memang pasti akan buat Zizou lena. Mungkin dia selesa mendengar degupan jantung aku.

Zizou pula ada habit suka menghisap susu ketika tidur (as a way to comfort himself dan bukan kerana Zizou lapar). Dan kejadian malam semalam memang kelakar. Oleh kerana dia terlampau rapat dengan daddynya (Zizou sleeps between me and my hubby), maka Zizou pun terhisap la tangan daddynya. Rasa kelakar pun ada juga, tapi kerana kesian, aku pun pusingkan Zizou bagi dia hisap susu yang betul.

Pagi tadi tanya daddynya, sedar ke tidak Zizou ada hisap tangan daddynya. My husband bagitau, dia sedar tapi tidak tau macamana mau react ketika tu. Hahaha… kalau aku lambat sket, mesti tangan daddynya sudah merah seperti kena lovebite.

Anak laut

Congrats to Saiful pasal baru melangkah ke alam rumahtangga dengan isterinya yang berasal dari Menumbok, Sabah. My dad bgtau dorang semlm ke kenduri sebelah pengantin perempuan dengan menaiki bot. All the way dari pantai Kg. Batu Manikar, Labuan meredah Laut China Selatan (or maybe shud I say Brunei Bay? I’m not sure) ke pantai kampung pengantin perempuan. Happened to be rumah pengantin perempuan juga depan laut, just like my kampung.

Syioknya.. my husband cakap “Macam orang dulu-dulu”… tapi dia kata, imagine if the boat terbalik ke tengah laut, tidak ke naya makcik-makcik ku yang menjadi wakil tu..

Dan aku bole selamba menjawab, “My dad and his siblings adalah anak nelayan..kalau jatuh tengah laut pun bole selamba menyelam lepas tu ble tangkap ikan lagi…”.. It’s true tho.. hehehe…

Tuesday, May 8, 2007

ONADIA..

1.Your name plus "o"?
:: nadiao…macam teh ‘o’ pula.. ka bole tambah di depan jadi onadia..


2. Two feelings at the moment?
:: rindu pada Zizou dan family di Labuan..and I’m feeling sick… mo demam bah..

3. What are you listening to right now?
:: If I ain't got you bebeh..

4.A part of a song lyric that's in your
mind right now ?
:: that was the time, when I was broken hearted

5. Describe where you are right now ?
:: dalam cubicle aku, di opis..

6. What is your highlight of the week ?
:: this weekend I want to go Mummy n Me at Midvalley

7. What are you craving to have right
now?
:: hmm.. teda, maybe pasal aku just had my breakfast

8. Any unforgettable childhood memory?
:: lots…yang paling best part aku gunting rambut Tasha..hahaha..

9. A not-so-good childhood memory?
:: aku terseliuh kaki..

10. What are your nicknames?
:: kawan2 aku sini panggil aku nad, kawan2 labuan panggil aku nai, kawan2 aku sekolah kk dulu panggil aku naydee..

11. Your plans for tomorrow ?
:: kerja… ble mc ka? Aku rasa macam mau demam ja ni..

12. Your plans for today ?
:: di opis, periksa spek tender, surf pasal master apa aku mau ambil

13. Are you thinking of someone
right now?
:: no one else…aku ingat Zizou ja.. pasal td aku hand over ke pengasuhnya, ia nangis

14. Do you party ?
:: dulu time bujang, puas juga party… sejak aku kawin, macam jarang2..

15. Do you like twins ?
:: em… kalau twins orang lain, ok ja.. kalau sendiri, never dream about it..

16. Fill in the blank "I am ..
:: a mother.. Happy Mother’s day for me

18. Say anything you like to say to
whoever is reading?
:: stay in touch…

19. Are you feeling hungry?
:: nop…

20. Who do you miss ryt now?
:: my son, Zizou…

21. Last friend you saw online?
:: Kamal Md Nor..

22. Are you in love?
:: mesti la…

23. What do you like about night?
:: time anak aku tidur..bermanja dengan husband..

24.If you were in a farm, what do you
want to see ?
:: ayam, itik, angsa, kambing..

25. Last person who gave a testimonial
to you?
:: my long lost friend time di Kuantan dulu…

26. Did you like it?
:: suka juga..

27. Do you play an instrument?
:: no…rekoder pun tidak pandai..

28. What song did u last hear ?
:: Berdua lebih baik.. bertiga lagi bagus..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...