google analytic

Nuffnang

Monday, August 13, 2007

Zizou sakit & kes lepas geram

Zizou & Viral Infection

2 kali Sabtu yang lepas, di waktu pagi yg sunyi (jam 3), Zizou start muntah2 setiap setengah jam.. menjelang pagi, aku sudah menjadi bingung. Apa yg Zizou makan buat dia muntah2 ni? Porridge yg aku buat? Sebelum ni ok ja? Susu NAN yang dia minum di rumah bbsitter nya? Aku rasa susu tu belum expired. Susu aku sendiri? Lagi la sepanjang masa fresh manjang (hanya kuasa tuhan yg boleh buat susu aku ni basi)..

Kami hantar Zizou ke klinik. Kena bagi ubat tahan muntah, colic, sakit perut dan oral salt. Sampai rumah, badan Zizou jadi panas dan Zizou start cirit-birit. Ya Allah.. tambah la aku puzzle. Aku bagi Zizou minum ubat demam. Menjelang tgh malam, baru la bbsiteer bgtau dia suspek Zizou kena jangkitan kuman sebab ada budak yang dia jaga cirit-birit since Wednesday.

Sudahnya, kami bawa Zizou ke Hosp Putrajaya. Zizou kena masuk air. Hari rabu, bawa lagi ke Hosp Putrajaya sebab Zizou sudah semakin lembik, cengkung, tidak aktif dan dehydrate. Zizou kena admitted selama 2 hari.

Lebih teruk lagi, mummy si Zizou ni pun kena jangkit juga. Apa la nasib.. Alhamdulillah, sekarang Zizou sudah sihat dan aktif seperti sedia kala.

KES LEPAS GERAM

Kes doctor yang berlagak

Pagi sabtu kami bawa Zizou ke klinik tu. Sebenarnya, bukan klinik. Tapi adalah sebuah pusat perubatan yang terkenal di Bangi. Hasrat kami besar untuk berjumpa dengan specialist. Tapi kerana hari masih terlalu pagi, hanya doctor biasa saja yang bertugas.

Doctor yang kami jumpa tu…bertanya seperti acuh tak acuh..bagi penerangan seperti tiada penerangan..gayanya macam busy mau mampus.. macam mau kami blah cepat saja dari biliknya. Oleh kerana aku tidak faham penerangan yang dia berikan tentang macamana mau bagi ubat utk Zizou, dia boleh jawab “Saya cakap apa tadi?”..

Dushh…tersirap darah aku mendengarnya.. nasib baik aku tgh pegang Zizou. Kalau tidak, mmg aku sudah bawa gaduh doctor tu.. sudahlah aku datang klinik tu aku bayar servis dia, dia boleh buat taik sama aku ni.

Tapi aku sabarkan, kerana aku fikir mungkin dia baru lepas bergaduh dengan suaminya. Atau mungkin hari ni adalah hari pertama dia period. Atau mungkin jua dia sedang menderita penyakit cirit-birit. Atau mungkin juga dia pening kerana diburu Along. Atau mungkin dia sedang menghadapi dakwaan dari patient dia yang tidak puas hati. Nasib la… kalau dia ada klinik sendiri, aku bagi masa 1 bulan saja…sure bankrap.

So, sekiranya anda doctor dan anda membaca blog saya ini, anggaplah diri anda sebagai patient sebelum merawati patient anda sendiri. Apa salahnya berbudi bahasa. Educate patient anda supaya kami lebih faham sebelum mengambil ubat dan kami lebih tahu mengenai penyakit yg kami hadapi. Tahulah anda belajar tinggi.. tapi, sedarlah…ilmu anda adalah daripada Allah… maka Dia berhak untuk mengambil ilmu tersebut bila-bila sahaja Dia suka.. tiada guna anda takbur dengan ilmu yang anda miliki..kalau mau ilmu tu berkat, merendah diri la… anda jadi doctor untuk membantu insan lain, bukan untuk berlagak..

Kes ibu menghantar anak yang sakit ke nursery/rumah bbsitter

Budak yang dijangkiti cirit-birit sejak Rabu tu… selamba saja dihantar oleh ibunya… hari Khamis pun dia hantar, hari Jumaat pun dia hantar… bila anak orang lain sudah terjangkit, pandai pula dia hantar anaknya ke kampung..

Bbsitter aku pun seganlah, takkan la dia mau menolak budak tu.. jadi terpaksa la jaga.. mau salahkan dia pun, aku rasa macam tidak patut juga…

Dalam hati ni, rasa macam mau sound saja ibu budak tu.. “kau tidak mau cuti pun, jangan la menyusahkan orang..pandai beranak, pandai la jaga anak. Kau cari duit pun bukan untuk orang lain, untuk anak kau juga. Tau la kau bayar bbsitter tu, tapi pandai2 lah bertimbang rasa. Tidak pasal2 anak orang lain dan ibu-ibu mereka terlibat.

Anak kau tu adalah besar 2 tahun. Anak aku baru umur 8 bulan. Risiko anak aku untuk parah adalah lebih daripada anak kau tu. Kalau ada apa2 jadi, kau mau jawab ka? Nasib baik dia masuk hospital lepas tu sembuh.. tapi kalau tidak pandai sembuh, kau mau cakap apa? Kau mau ganti ka anak aku? Kau mau bayar ka bil hospital aku? Cuti aku habis 5 hari tu kau mau ganti ka?

Kan bagus awal2 kau hantar anak kau pegi ke kampung, tidak la menyusahkan orang..”

Geramnya aku….

No comments:

Post a Comment

Feel free to comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...