google analytic

Nuffnang

Wednesday, December 31, 2008

Babai 1429 dan 2008!

2008 – ada orang cakap, tahun 2008 ni banyak ong.. pasal nombor 8 bertuah ni la.. as for me? Hmm.. lots of thing happened.. ada yang boleh cerita, ada yang sesuai untuk disimpan untuk diri sendiri saja. Ada yang boleh dibanggakan, ada yang dikesalkan. Ada yang boleh dijadikan pengajaran, ada yang boleh dibuang jauh-jauh. But mostly happy moments.. and if i cried, semuanya bersebab pasal aku bukan jenis orang yang boleh meleleh air mata saja-saja.

Aku mo rep-up balik semua achievements dan benda-benda yang tidak layak dikira sebagai achievements tapi berbaloi untuk aku ingat sepanjang 2008 ni

  • Aku memangku jawatan senior daripada jawatan aku sekarang untuk tujuan naik pangkat
  • Aku try untuk minta scholar sambung belajar tapi dukacita tidak dapat.. huhuhuh.. padan muka aku sebab tidak bersedia. Next year, aku harap aku dapat sebab aku akan try apply lagi.. tapi kali ni dengan persediaan yang jitu
  • Aku, abang edi dan zizou bercuti ke Phuket dan Bali.. dua2 aku suka.. tahun 2009 ni abang edi declare tiada cuti oversea.. semua cuti2 Malaysia saja.. bah mana saja la..
  • For the first time dalam tahun ni, aku kesiokan membawa kereta auto gear... (kereta kelisa aku manual).. punya la siok sampai aku jadi palui2 bila bawa kereta manual... after 200 meter pun aku masih tidak tukar gear satu pigi gear dua... hehehehe..
  • Adik aku kawin.. sebagai kakak yang cantek dan bertanggungjawab, banyak juga la aku punya peranan.. sekarang aku sudah berkira2 apa yang patut dan tidak patut untuk diamalkan untuk kawin adik-adik aku yang next.. hehehe... post mortem nya orang..
  • Aku dapat kumpul cuti 8 hari untuk di bring forward ke next year.. bukanlah jumlah cuti yang banyak untuk dibandingkan dengan orang lain.. tapi sepanjang aku punya servis ni, inilah cuti yang paling banyak aku kumpul..
  • Aku suda gained sedikit berat badan jika mo dibandingkan dengan tahun 2007. Oklah tu.. nda la nampak macam lidi nya orang...
  • Berani bake cookies, cakes dan casserole dishes... first time dalam hidup aku pakai oven.
  • Dapat keep in touch balik dengan kawan-kawan sekolah SMAKK dulu...
  • Dari rumah apartment, kami berpindah ke rumah teres 2 tingkat (masih menyewa sementara menunggu rumah sendiri siap).. salah satu factor buat aku tambah tembam..
  • Apa lagi aaa...

Zizou pula suda berumur 2 tahun. Dengan tiba-tiba ja aku rasa, pertumbuhan minda si Zizou ni jadi bertambah-tambah.

  • Masih belum pandai bercakap dengan betul tapi semakin boleh difahami
  • Vocab semakin bertambah tapi disebut dengan pelat contoh
    • Bal = ball or bola
    • Dodo = duduk, kerusi
    • Oto = motor, basikal, dan yang sewaktu dengannya
    • Num = minum, botol air, iklan coke, aiskrim, calciyum, yakult dan yang sewaktu dengannya
    • Mam = makan, makanan
    • Nanak = tak nak
    • Ba bi or bebe = sebenarnya baby.. tapi tak dapat sebut sebutan be' dengan betul jika diikuti dengan sebutan bi.. pasal sakit telinga mendengar walaupun kami tau si Zizou innocent, perkataan baby ditukar dengan perkataan bebe
    • Mio = kucing dan anjing
    • Dido = tidur, tilam, buaian
    • Dan etc....
  • Pandai menyanyi la kunun.. ikut orang menyanyi.. tapi kalau mummynya menyanyi, zizou marah.. cheh..
  • Suka menari ala-ala shuffle
  • Suka tendang bola
  • Suka model aircraft.. kenal logo MAS dan AirAsia dan akan sebut – ae-asye (kunun airasia)
  • Suka iklan uMobile, dan akan sebut U berulang-ulang selepas iklan uMobile
  • Suka Tom Tom Bak, dan sebut – Pu Pu Bak.. jika terlihat Aznil Nawawi juga Pu Pu Bak
  • Boleh kata semua rancangan dalam Astro Ceria Zizou suka
  • Suka iklan Jom Heboh, dan akan nyanyi – Jo Pe Po Pe Po (kunun Jom Heboh Heboh)
  • Suka main air yang amat...
  • Kesimpulannya, banyak... penat juga aku mo list satu-satu ni.. apa2pun, me and abang edi are proud of him


 

Semoga tahun baru 1430H dan 2009M ni akan membawa banyak rahmat kepada aku dan keluarga aku.. walaupun ekonomi diramalkan jatuh, harap2 kewangan kami tetap stabil. Semoga peluang aku untuk jadi isteri yang baik, ibu yang penyayang dan career woman yang berjaya bertambah-tambah dan dipergunakan dengan sebaiknya. Aku juga berazam untuk jadi manusia as a whole dan muslim yang lebih baik. Dan semoga 2009 ni, Zizou akan dapat seorang adik perempuan yang comel.. hehehe.. InsyaAllah..

Wednesday, December 24, 2008

Dear God

Dear God,

Please grant me the serenity to accept the things I cannot change;

The courage to change the things I can;

And the wisdom to know the difference

Tuesday, December 16, 2008

Selamat Pengantin Baru!

masuk hari ni, sudah 4 hari since adik aku, Tasha bergelar isteri orang kepada lelaki pilihan hatinya, Rizan. dorang ni berjumpa time kerja sama-sama di AirAsia Labuan. skg, si Tasha is waiting for her KPLI posting... harap2 dpt di Labuan jugak la... kalau dpt tempat lain, kesian juga tu kan kena pisah2 sama lakinya..

dan macam biasa, sudah menjadi tradisi keluarga belah bapa aku, kalau ada orang kawin ja.. semua urusan akan dibuat secara bergotong-royong - no catering... dan antara orang yg bersusah payah - mesti la aku :)

mata aku pun skrg ni sudah naik eye-bag.. pasal nda cukup tidur dan kepenatan yg amat.. tp aku rasa parents aku lg penat.. sudah la physically penat, fikiran pun penat juga..

nasib ja sepanjang kami berusah tu (berusah means gotong-royong buat kerja in brunei), si zizou memberi kerjasama yg amat baik dengan membanyakkan rehat.. jd, aku pun nda la berapa pening mo melayan anak, mana lagi mo menolong2 buat kerja...

the kenduri turn out well... semua orang gembira... (ya ka? ke ada yg busuk hati tidak gembira.. hehehe.. lantak la..).. the pengantin look happy and pretty/handsome..parents aku pun mungkin menerima duit huluran yg banyak... hehehe..

so, selamat mendirikan rumahtangga kepada Tasha dan welcome to the family to Rizan.. semoga kamu berbahagia dunia dan akhirat...

Tuesday, December 9, 2008

Cabut gigi...

suppose balik pada selasa, 9/12. tp pasal cik abang request nak balik lambat sebab dia ada byk delivery kena buat last minute (invoice kena hantar b4 tutup akaun hujung tahun).. jadi aku ambil keputusan, cik abang balik lambat.. aku dan zizou balik awal.. yiehaa..

berdua dengan zizou naik flight from kl to labuan for 2hrs and 25 mins? nice... nasib baik tidak ramai passenger.. zizou dengan obedientnya makan nasi goreng cina dan sempat take a nap for 45 minutes.. tidak byk drama.. maybe dia tahu, mummynya kena jadi ibu tunggal kejap.. kalau ada si daddy, bole la mau ngada2...apa yg aku tau, by the time the flight landed, lantai bwh seat kami tu was a mess.. dengan nasinya la, tisu.. stuffs... hehehe... sorry ye cik stewardess..

we will be here for a week.. setakat 3 hari aku stay sini.. zizou gembira.. mungkin kerana ramai orang yg melayan.. dan aku belikan dia toy truck baru.. he seems very happy..

aku? suara aku serak2 basah due to batuk dan selsema yg tidak berhenti2.. salah sendiri juga, liat mau ke klinik.. lepas tu, gusi geraham paling hujung atas sebelah kanan pula terasa sakit yg amat.. tiada nikmat makan.. went to dentist pada hari raya haji, tp tiada satu dentist pun yg buka.. cheit...

pagi ni, awal2 aku pegi dentist.. punya la ramai yg menunggu.. sampai turn aku, dentist tu cakap geraham aku tu tumbuh senget.. so, bergesel dengan pipi dan gusi.. tu la jadi bengkak.. dia nasihatkan? cabut ja.. aku mmg tidak kisah.. yg penting penderitaan aku berakhir... at last.. utk masa less than 15 minutes... bius+cabut.. taraaa... aku bahagia.. hehehe..

dan skrg, aku memblogging using my sister's notebook.. tidak sampai sejam lepas cabut gigi, kapas penahan darah suda dibuka... setelah 3 jam, kebas kesan bius sudah hilang.. tp aku pun suda telan ponstan awal2..this tooth thing, is nothing... kalau aku boleh survive masa berpantang lepas caesarian, apa la sangat cabut gigi ye tak...

Friday, November 28, 2008

10 signs I’m in love with you

Aku plagiat dari facebook kawan kepada kawan aku..


 


 

10. You are the first thing I think about when I wake up and the last thing I think about when I fall asleep

9. Just thinking about you puts the biggest smile on my face and my heart beats faster and faster

8. Every love song I listen to, I think of you

7. I re-read all our smses and love letters over and over again

6. When we are together, I never want the moment to end; I want it to last forever and ever

5. Whenever I am with you or look at you, nothing else in the world matters. I am blind to everything but you!

4. I am on cloud nine just the way you smell

3. Just by hearing your voice, I get butterflies and can't help but smile

2. I miss you even before you leave

1. I would do anything in the world for you since you are my world and my everything

Thursday, November 20, 2008

Wednesday, November 19, 2008

O Kanak-Kanak (Lagu Rakyat Brunei)

O kanak-kanak,
Apa kau bawa,
Telur dua biji,
Mintaku sebiji,
Marah karang nini,
Kemana ninimu,
Mengambil daun,
kanapa daun,
membuat balai,
kanapa balai,
tempat baaum-aum,
ambuyat semangkuk agung

Monday, November 17, 2008

Dear Ex (Part 2)

Dear wutever.. hehehe..

Aku ada kasi baca blog aku sama husband aku pasal aku punya last post.

Husband aku mula2 macam terpinga2, siapa la agaknya gerangan yang wifenya rindu ni.

Tapi lepas aku explain lebih kurang.. dia pun cakap “Ingatkan siapa.. kenapa la buat post macam tu, nanti orang ingat yang lain2 pula..”

Hehehehe…

Sesungguhnya, last post aku tu bukan pasal kisah ex-boyfriend dalam bentuk manusia. Tapi berkaitan dengan a part of my life yang amat memainkan perasan penting dalam hidup aku ni. So, pasal benda tu penting, jadi aku consider macam bercenta jugak la… manakan tidak, kalau tidak bercenta, tidak la aku teringat siang malam kadang2 sampai termimpi2.

p/s: tiada ex-boyfriend aku yang aku teringat2 sampai sekarang pun. (kalau betul pun aku rindu dorang2 ni, aku bukanlah bodoh bangat untuk post dalam blog aku… gila ka!)… I’m happy with my current lover aka my husband. Semoga jodoh kami berkekalan hingga ke dunia yang seterusnya. Amin.

Friday, November 14, 2008

Dear Ex (Part 1)

Ya Tuhanku.. ya diriku..

Malam ni aku find out, dan aku sedar, yang aku amat rindu dengan bekas kekasih aku ni. Rindu bangat!!!!

Aku sedar yang aku rindu dengan ex-boyfriend aku ni.. sebab, bila aku bercerita pasal ex-kekasih aku ni, aku menjadi amat enthusiastic, bertenaga, mataku bercahaya, dan orang-orang yang berada di sekitar aku rata-rata menyokong yang aku perlu kembali kepada ex-kekasih aku tu.

Sepanjang masa, even now, aku masih berfikir untuk bagaimana aku perlu menjalinkan hubungan aku dengan ex-kekasih aku tu dengan sebaik yang seharusnya.

Sedangkan, aku sudah lama ada kekasih baru yang patut diambil perhatian. Tapi malangnya, i'm just not into him. Aku malas mau fikir pasal new lover aku ni.

Tapi, sudah nasib. Ada greater force yang memisahkan aku dengan ex-kekasih ni secara short notice. Punya la aku kecewa...kecewa yang amat sehingga aku boleh menitiskan air mata dan menangis dalam hati more than a week. Aku kecewa sebab orang yang bertanggungjawab jadi tukang cerai ni kata aku tidak ngam dengan ex-kekasih aku ni so i shud be with my new lover.

Aku harap jodohku dengan ex-kekasih aku ni masih panjang. Kerana aku rasa aku menjadi insan yang lebih cemerlang kalau aku masih bersama dia. Walaupun kami banyak masalah time kami bersama dulu, tapi aku tidak kisah. Aku suka. Kerana aku tau, masalah tu tolerable. Aku boleh terima. Dan kami lebih banyak masa gembira bersama daripada masa sedih. Aku lebih memahami ex-kekasih aku tu dan aku lebih suka diri aku time aku bersama dia.

Ooo dan tidak dilupakan... mama ex-boyfriend aku tu pun aku sayang bangat.

Dear ex-boyfriend, I still love you to the max. Kau la boyfriend aku yang paling unggul. Aku harap aku akan jumpa boyfriend baru yang lebih bagus dari kau. Tapi buat setakat ini, you're the best!

Tuesday, November 11, 2008

Cekodok Ikan kawin Sambal Merah



CEKODOK IKAN

Marinade ikan

  • Ikan sutchi/dory fillet
  • Bawang putih
  • Bawang merah
  • Sesame oil
  • Jus Lemon

Bancuhan tepung

  • Tepung gandum
  • Tepung jagung
  • Tepung beras
  • Telur
  • Serbuk lada sulah
  • Serbuk kari
  • Air secukupnya
  • Garam

Cara-caranya

  1. Mula potong ikan kiub kecil2..
  2. Pastu gaulkan dengan bawang putih yang telah ditumbuk, sesame oil sikit (optional), garam, dan jus lemon sikit (mau letak serbuk lada putih pun bole)
  3. Bancuh tepung gandum, tepung beras, tepung jagung, serbuk lada sulah, serbuk kari, telur dan air secukupnya
  4. Masukkan perapan ikan dalam bancuhan tepung
  5. Goreng dalam minyak yang telah dipanaskan sederhana macam goreng cekodok


SAMBAL MERAH (yang aku idam2kan lepas balik dari Bali.. penangan balik2 makan nasi padang je kat sana)

  • Bawang merah dihiris
  • Bawang putih dihiris
  • Lada merah dihiris (banyak2)
  • Ikan bilis ditumbuk
  • Kalau mau pedas lagi, tambahlah cili padi
  • Sedikit jus lemon
  • Garam

Cara-caranya

  1. Tumis bawang merah, bawang putih
  2. Masukkan ikan bilis
  3. Tumis lada merah sampai layu
  4. Masukkan garam dan sedikit jus lemon untuk kurangkan pedas
  5. Bila dah masak sume.. blend kasar

Friday, November 7, 2008

Survey saat bingung lagi..

1) Bekas kekasih saya adalah :

Bekas kekasih ke or bekas2 kekasih.. hehehehe.. orang2 yg bertanggungjawab mengajar aku sedikit sebanyak pasal hidup.. so nx time aku tak buat silap lagi..

2) Saya sedang mendengar...

Lagu si Bryan Adams and Barbra Streisand – I Finally Found Someone

3)mungkin sy patut

Tidak mengular..

4) Saya suka

Berbelanja.. dgr radio.. tgk The Nanny.. balik Labuan.. hang out dengan kawan2..

5) Sahabat2 baik sy

Orang yang terima aku seadanya.. kalau aku berjaya, dia tolong tepuk dan tumpang gembira, kalau aku buat silap, dia nasihat tapi tak marah pasal dia tau aku dah besar, tp kalau aku terjatuh dia tak cakap “padan dengan muka kau”.. kalau aku gembira, dia buat aku lagi hepi.. kalau aku sedey, dia tolong ceriakan aku.. (ambitious aku ni.. tp org ni wujud.. thanks my dear friend.. aku tatau le ko baca blog aku ni ke tak…ko kan bz…huhuhuh)

6) Saya x paham...

Kenapa kadang2 aku tidak bersyukur dengan certain thing yg aku dah ada..

7) Saya kehilangan....

Tak hilang apa.. hilang mood kot..

8) Ramai yg berkata...

Yg positif ke yg negative?

9) Makna name saya...

Hope dalam bahasa rusia..

10)Cinta itu adalah...

Seronot time suka2 la.. kalau time benci2 tu.. wish I dun have it..

11)Di suatu tempat,seseorg sdg...

Ntah.. tengah bz kot.. ke ngelat.. lantak la…

12)Saya akan cube...

Resume kerja balik pas ni.. hehehe..

13)Makna SELAMANYA...

Tuhan je selamanya..

14)Henpon saya...

Aku sayang henpon aku..tp aku terfikir untuk tambah henpon HTC baru…huhuh..

15) Bila sy bangun dr tido...

Kalau bangun pagi nyer citer..Aku akan terus pasang iron..nak iron baju kejer..hehehe..

16)Saya paling meluat apabila

Ada orang perasan bagus dengan gaya yang amat sombong.. (boleh perasan bagus.. tapi buat la cara PR yang paling disenangi ramai.. tade la org nyampah sangat kot…)

17) Party adalah...

Kalau aku jumpa kawan2 aku…

18)Hewan yg paling cute penah sy jumpe..

Hmm.. not very an animal fan.. mana2 pun cute.. elmo pun cute.. elmo tu binatang ke? Hehehe..

19) Peringkat umo yg paling menyeronokkan...

Time nak habis belajar degree tu..hehehe..

20)Hari ini...

Hmm.. cite pasal besok la.. aku nak brunch kat bangsar..

21) Mlm ini sy akan...

Tgk dvd yang baru dibeli di Bali..

23) Sy betol2 inginkan...

Pegi satu tempat tu.. granted ke tak yer?

24)bile tgk muke kt cemin pagi td...

Elok gak rambut pendek ni ye.. senang maintain..

25)Soping kompleks...

Aku suka pigi midvalley.. itu adalah taman permainanku time aku belajar di UM dulu..

26) Mkanan segera...

Nugget..megi in my mug.. mee sedap..hehehehe..

27) Ayat2 terakhir kate pd org...

Tu.. kat sana..

28) nak pjgkan TAG NI?

Sapa2 la… aku pun main amik je tag orang.. tak kena jemput pun..huhuhu…

Thursday, November 6, 2008

Escape to Bali - Part 3

sambungan dari cerita  Escape To Bali - Part 2

Sebenarnya, dengan masa 4 hari 3 malam di Bali tu – amatlah singkat! I wish I have more time to spend there.. looking forward to visit Bali next time. Kena tunggu Zizou besar sikit. Kalau dapat pegi dengan BFF pun best jugak. (Hehehe.. harap2 edi bagi)..
Next time, kalau pegi Bali, aku sudah ada checklist
  • Stay at HRH jugak
  • Mandi pool, rent a cabana sambil tidur, baca buku
  • Buat recording suara sendiri..hehehe.. (hari tu tak sempat la)
  • Barong Dance and Kecak Dance
  • Waterbom
  • Belajar surfing
  • Pegi Tanah Lot
  • Bergambar kat tengah2 sawah di Tegalalang.. hehehe.. ble ke?
  • Pegi tengok volcano kat Kintamani dengan jarak dekat..
  • Borong batik bali selagi tidak melebihi limit kastam..hehehe..
  • Beli barang jati dan cermin berwarna-warni
  • Spa.. bestnya kena urut..
 gambar diambil berdekatan dengan tempat breakfast di HRH. punya la penakut si Zizou ni

gambar di kedai makan berhampiran HRH. Si Zizou yang takut sama patung tu

    Escape to Bali - Part 2

    (ini adalah cerita sambungan dari Escape to Bali - Part 1)


    Temple (atau dalam bahasa Indonesia – Pura)
    Kitaorg just pegi 2 pura saja sepanjang berada di Bali. Pura Tinta Empol dan Pura Luhur Uluwatu.

    Pura Tinta Empol
    Diberi nama sempena air mata air yang terbit di kawasan tersebut. Tinta means air. Empol means terbit. Air mata air tu dianggap sebagai holy water. Pengunjung yang datang boleh mandi di kolam yang disediakan dengan tujuan minta hajat dan menyucikan diri. Kalau tanak mandi, cuci muka dan minum air mata air tu pun boleh. Setiap saluran paip (boleh cakap paip ke) yang dibina mempunyai tujuan hajat yang spesifik – menyucikan diri, awet muda, dimurahkan rezeki, tolak bala dan sihir.. ni semua diexplain kepada kitaorg oleh pengiring di pura tersebut. Dia la yang bertanggungjawab pakaikan kitaorg kain sarung dan ikatan kuning di pinggang sebagai tanda menghormati pura. Lepas tu dia ble amik gambar kitaorg 4 keping. Bayarannya? Rp100k. cheh… takpe la.. ikhlas je la bagi..
    Di kawasan pura ni pun ada Rumah Penginapan Presiden Indonesia. So, kalau ada pembesar negara datang Bali, dorang stay sini la.
    Di pura ni dorang sembah Dewa Indra. Time kitaorg datang ada upacara sembahyang sedang diadakan. Tapi si Zizou pulak bising2 di sana pasal nampak budak lain.
    On the way keluar dari kawasan pura, ada banyak kedai cenderamata. Jenuh juga kitaorg mengelak untuk dipanggil oleh tokey kedai.. ada la beli ole2 sikit.

     berposing di halaman luar pura

    posing lagi tapi ni di dalam pura

     
    Pura Luhur Uluwatu
    Temple ni terkenal kerana terletak di tebing bukit yang mempunyai pemandangan yang amat mengagumkan. Amat mengagumkan sampai aku speechless kerana bersyukur diberikan rezeki untuk melihat pemandangan tu. Selain daripada tu, temple ni juga dikenali dengan penghuninya yang suka kacau pengunjung yang datang – monyet. Amaran keras! Jangan pakai cermin mata (hitam ka putih ka apa kaler pun tak ble), handphone, makanan – ini semua kalau mau mengelak daripada diganggu oleh monyet-monyet yang ganaz di sini.
    Selain daripada tu, kalau pegi menjelang sore, boleh menonton persembahan tarian kecak di sini. (tapi aku tak pegi pun.. next time la pegi kalau aku visit Bali lagi).
    Bayaran masuk ialah Rp3k seorang. Kalau nak upah pengiring untuk tujuan mengenali Pura ni dengan lebih lanjut dan untuk mempertahankan diri dari monyet-monyet bertuah bolehlah bayar Rp50k (tak silap aku la).

    terpaksa bawa kayu untuk menjauhkan serangan monyet. Zizou was not in the picture pasal dia sedang tidur dalam kereta

     pemandangan tebing

    Tourist Guide
    Jika anda datang bersama keluarga yang mempunyai anak kecil, amatlah disyorkan untuk mengater tourist guide cum driver untuk bawa jalan2. Aku sewa kereta for 2 days dari Pak Wayan hasil daripada recommendation Ann. You can always call Pak Wayan before you’re departed to Bali.
    Kitaorg ari tu yang bawa jalan2 pekerjanya yang bernama Kadek Suastika. Seorang budak muda vegetarian yang fasih berbahasa Australian English, Mandarin dan sedang belajar bahasa Jepun. Lepas tu suka dengar muzik, jadi amatlah ngam kepalanya dengan husbandku yang suka dengar muzik jugak. Dan pandai melayan budak2. Zizou amatlah ngam dengan Kadek ni.
    Expect to pay your driver some tips at the end of the day. Pada hari ke-3 kami di Bali, husband aku ajak si Kadek ni layan live band di Center Stage HRH Bali.


    Spa
    Ada beberapa plan dari itinerary yang disusun oleh Kecik dan Ann yang terpaksa aku skip sebab aku mau shopping dan wut else…SPA!!! Mula-mula teringin mau ambil servis spa di HRH Bali… tapi mahal sangat about USD43 per hour.. gile…
    Si kadek driver ni mmg ada connection dengan pengusaha restoran, spa dan apa2 lagi la di Bali ni. (dorang kena bagi komisyen kot for every customer yang dorang bawa). Jadi dia suggest kitaorang ke Spa di Kuta for only Rp250k for 2 hours (massage, scrub dan mandi susu bunga). Tak silap nama spa tu Leta’s Life Spa.
    Servisnya bagus dan dorang boleh tolong babysit anak customer yang datang sementara parentsnya dispakan for no charge at all!!


    Shopping
    I love shopping at Bali. Instead, sekarang ni, aku ada rasa ralat sikit pasal ada beberapa benda yang tak beli di Bali dan aku menyesal sangat.. huhuhuhuh…
    Art marketnya melambak. Currency dorang murah. Maybe orang yang pi Bandung lagi la gila shopping kot. Seb baik aku pi Bali. Banyak sikit aktiviti.
    I love the batik bali, silver brooch.. apa lagi aaa… tu la aku paling suka.. dvd pun murah.. Rp10k je satu.. best giler..


    Live Band at Center Stage HRH Bali
    Salah satu daripada tujuan kitaorg nak stay di HRH Bali adalah untuk tgk live bandnya. Sebelum ni, ada resident band HRH Bali selalu buat show di HRC KL nama Siluet. Bila tanya reception HRH Bali, dorang kata Siluet is no longer their resident band. Huhuhu… sedey aku.
    Tp band yang skrg ni.. apa nama ntah lupa lak.. Xcite kot.. ok jugak la.. vocalist pompuan nye power.. vocalist lelaki cam ntah hape2.. yang band main Sunday nite tu, guitarist nya siap ble tegur Edi, tanya Edi dari Malaysia.. dia cakap dia dulu guitarist Siluet.. eh, kenal plak dia ngan edi.. hehehe.. what a small world..

    sambung cerita lagi di sini

    Wednesday, November 5, 2008

    Escape to Bali – Part 1

    I want to say thanks


    • To Allah… tanpa rezeki dan keizinanNya, sure aku tak dapat sampai ke bumi Bali. Dan kerana dengan kebesaranNya juga maka bumi Bali itu indah dan memukau.
    • To AirAsia.. now everyone can fly.. kalau tiada AirAsia, aku pun tiada la mau bermimpi pegi Bali.. terima kasih ye Tony Fernandes…
    • To my very dearest friends.. Ann dan Zila a.k.a Kecik.. without you both, I will be lost in Bali.. kamu la yang bertanggungjawab buat hati aku teringin pegi Bali ni.. dan kamu juga la yang bg aku tips, guidance.. prepare my itinerary… I love you both..


    Apa yang aku buat before aku pergi Bali?

    • Aku beli sunblock – tapi aku tak guna pun. Pasal aku tak sempat berjemur pun.. huhuh… tade masa..
    • Aku contact driver untuk tujuan bawa aku jalan2 di Bali. Ann recommend aku Pak Wayan. Untuk 2 hari, aku bayar Rp500,000 (lebih kurang RM200). Pak wayan ni tauke sewa kereta ni. Orang yang bertanggungjawab bawa kami jalan2 ni Mas Kadek. Orangnya baik. Suka menyanyi dan pandai layan Zizou. Zizou pun suka sama si Kadek ni. Wayan bagi kami ni guna kereta Toyota Avanza. Aku just bagi itinerary, so Kadek ni akan bawa kami jalan2 base on itinerary tu.


    Hard Rock Hotel, Kuta, Bali

    • Aku suka gila dengan hotel ni. Sejak first time aku set my eye on the article about HRH dalam magazine, aku teringin pegi sini. Memang tidak menyesal pilih. Next time aku pegi Bali pun, aku mau stay sini juga.
    • The food is ok. The room is ok. The bathtub is spacious.. 2 adults and a toddler pun muat..hehehe..
    • Duduk kat hotel ni.. tak keluar satu hari pun takpe.. ble lepak kat cabana swimming pool (first class!), main volleyball.. bbq dinner..malam lepak kat center stage… 2nd night di Bali, kami upah babysitter jaga Zizou.. tp lepas tu tengok ramai parents bawa anak dorang tgk live band sekali.. so, the next night, kitaorg bawa Zizou tgk sekali… and he enjoy it..

     bilik yang sederhana luas. siap ada couch pula tepi tu


     posing with the largest guitar I've ever seen


    breakfast at HRH. banyak choice


    Makan


    • Oleh kerana di Bali, 90% of the population is Hindu, mencari makanan yang halal kind of sukar sedikit (tade la susah sangat)… HRH menawarkan makanan halal (kalau ada pork, ada kena letak sign oink oink)..
    • Jadi, nak makan saja, cari makanan padang… my favorite? Ayam gulai, sayur singkong atau pucuk ubi (wajib) dan sambal merah.. hehehe..
    • Hari ke-3 di Bali, kami singgah di Jimbaran untuk dinner sambil melihat sunset… very nice view… I love it… dan ongkosnya juga hebat… untuk 1kg Ikan Siakap, 500g King Prawn, 700g squid, 3 drinks dan nasi, appetizers, fruits for dessert.. senang cakap.. mmg full la lepas tu.. sume sekali almost RM200… ohh.. tak dilupakan.. tips bagi kat busker yang kita orang request untuk nyanyi lagu Aerosmith – Don't Wanna Miss A Thing dan Matta – Ketahuan… hehehe.. we enjoy it.. Zizou pun enjoy.. dia yang paling sorak sakan..

      sunset view at Jimbaran

       Kitaorg order banyak lauk konon mau ajak driver, Kadek tu makan sekali. Sekali rupanya dia tu vegetarian la pula



    Nanti aku sambung lagi..daa…

    Tuesday, October 28, 2008

    Azam – bukan nama baby saya

    End of this week – Insyallah, aku pi jalan-jalan cari pasal.. ingatkan aku untuk buat photocopy passport aku, Edi dan Zizou. Excited ka? Excited juga.. tapi aku tidak penah set my expectation too high whenever I'm going to anywhere.. dengar cerita kengkawan..semuanya best saja.. budget? Insyallah.. ada la sikit..

    Next week – aku melangkah ke fasa baru dalam dunia karier aku sebagai "saya yang menurut perintah". Tapi fasa baru aku tu, aku rasa macam tiada apa saja.. pasal aku tidak bertukar tempat.. hmm..post saja tukar..

    Azam tahun ni – aku harap aku dapat capai target aku tahun ni.. aku sudah bagitau bos aku siang2 mengenai target aku.. insyallah, mudah2an Tuhan bukakan hati bos aku dan hati2 sesiapa yang terlibat supaya target aku tu tercapai.

    Azam tahun depan – aku mau capai satu target yang sepatutnya aku berharap untuk dapat tahun ni, tapi kandas. So, aku sudah maklumkan kepada Edi dengan harapan dia akan support aku.. aku mau ambil this particular kelas dan exam… kalau aku lulus, insyallah boleh jadi pemangkin kuat untuk aku capai target aku yang satu ni. Dan aku pun sudah maklumkan kepada bos aku, aku mau ambil satu kursus ni.. supaya aku akan jadi terer dalam topic ni.. so, orang2 yang perasan pandai tidak akan tanya aku soalan2 yang membuatkan aku buduh terpinga2 diserang bertubi2 tanpa belas kasihan sampai mukaku merah macam cili yang masak menyala… kalau dorang mau tanya pun, aku sudah bersedia dengan bekalan yang amat hebat sampai telinga mereka akan berdesing mendengar hujah2ku yang amat bernas dan tidak pernah didengari dari mulut orang lain melainkan dari mulut aku semata2..

    Friday, October 17, 2008

    Pot Luck di Office

    Aku =
    Co-Organizer

    Apa yang aku bawa =

    1. Bahan2 sampingan untuk Laksa Sarawak dan Laksa Johor seperti hirisan timun, limau kasturi, telur dadar hiris, kacang panjang, tauge…
    2. Cekodok Ikan dan sos cili thai – dalam masa yang singkat, habis… tidak sangka menjadi hits di kalangan penjamu selera… hehehe.. aku bawa pun bukannya banyak.. sebab aku ni merendah diri.. tapi bila orang sudah puji2 ni, next time aku bawa banyak2 la…hehehe
    3. Dodol dari segamat yang diberikan oleh kakak ipar


     

    Kesimpulannya =

    Aku ni mmg semangat.. sejak semalam aku bertungkus lumus menyediakan bahan2 sampingan sambil tengok Amazing Race Asia.. sebelum tu aku masak dinner, nasi jagung dan sambal sardine… hehehe.. sejak lepas raya ni, malas aku masak sendiri.. semalam tu kira semangat memasak telah datang semula…


     

    Hasilnya =

    Proud of myself… J

    Tuesday, October 14, 2008

    Collection lirik lagu jiwang

    Aku pernah jadi muda belia.. (skg pun masih muda belia lagi..hehehe…).. tapi skg aku dalam zon lain..zon isteri mithali cum ibu fabulous.. hahaha.. (iyo la tu… ku layan keperasanan ku sendiri).. time berchenta mahupun time dah kawin.. mesti ada banyak kategori feeling yang kita rasa… rasa chenta tak hangat, rasa marah tahap gaban.. rasa sedey yang amat syahdu.. rasa pilu, kecewa, suka, bahagia, rindu.. kalah ikan 3 rasa… skg ni, kalau aku layan radio.. sometimes bila ada lagu yg best2 dan jiwang.. aku akan relate kepada perasaan yang aku pernah rasa… huhuhuh…

    Ni lagu yang sesuai kalau aku tengah marah dan keciwa tapi helpless because I just dunno how to express my feeling.. (ambil 2 perenggan sahaja)

    Lagu Cinta Ini Membunuhku by D'Masiv

    Kau membuat ku berantakan
    Kau membuat ku tak karuan
    Kau membuat ku tak berdaya
    Kau menolakku acuhkan diriku

    Kau hancurkan aku dengan sikapmu
    Tak sadarkah kau telah menyakitiku
    Lelah hati ini meyakinkanmu
    Cinta ini membunuhku

    Ni lagu kalau my husband did something very sweet for me… or when I heard somebody somewhere is treated badly by their lover pastu aku compare dengan husband aku yang tak perfect tapi ngam2 dengan aku… wut ever happens…I know I can turn to my ayang..

    Lagu Stickwitu by Pussycat Dolls

    I don't wanna go another day,
    So I'm telling you exactly what is on my mind.
    Seems like everybody's breaking up
    Throwing their love away,
    But I know I got a good thing right here
    That's why I say

    Nobody gonna love me better
    I must stick with you forever.
    Nobody gonna take me higher
    I must stick with you.
    You know how to appreciate me
    I must stick with you, my baby.
    Nobody ever made me feel this way
    I must stick with you.

    Nanti ada lagu best lagi..aku sambung..huhuhu…

    Wednesday, October 8, 2008

    Funny Toilet Story

    This story was taken from website http://brukiosk.net/kurapak3/

    <Cerita asal dalam bahasa brunei. Terjemahan disediakan oleh aku>


     

    Masa second day of Raya, Pg Shukry(nama iksyen) sekeluaraga ikut family bininya beraya arah balah bininya di Keriam, Tutong. Masanya on the way dalam pejalanan atu, rupa-rupanya ia kan tekamih pasal andang dari rumahnya udah ia banyak minum oren 4-5 tin, siksa kali ah menahan aying kamih ani, tuhan saja yang tau.

    <Hari ke-2 raya, Pangeran Shukry (nama glemer) sekeluarga mengikut family isterinya beraya di kampung belah isterinya di Keriam, Tutong (nun kat Brunei sana). Ketika dalam perjalanan, mamat ni nak menyahut panggilan alam –nak kencing- sebab kat rumah tadi dia dah banyak minum air oren 4-5 tin, memang seksa menahan kencing ni, tuhan saja yang tau>


     

    Upon sampai kerumah tampat dorang kan beraya atu, belusir ia kejamban tekipat-kipat and diliatnya ada orang tua-tua bediri dapan pot kan bekamih tapi tangannya kedapan guyang-guyang macam orang kan menari twist tekajar-kajar.

    <Sampai je mamat ni ke rumah yang dorang nak beraya ni, dia pun berlari ke tandas dengan tak menyempat dan dilihatnya ada seorang tua sedang berdiri depan toilet tu dengan tangan orang tua tu terkejar-kejar macam orang menari twist lagaknya>


     

    Pg Shukry : Assalamulaikum Kaji, Selamat Hari Raya, Jadi kita bekamih? Mun inda me dulu nah...<Assalamulaikum Pak Aji, Selamat Hari Raya, jadi ke nak kencing, kalau tak, bagi la saya kencing dulu>


     

    Kaji : Wang, bulih ko turunkan seluar ku ani.. kan bekamih ku lai.*tangan tekajar-kajar* <Encik, boleh tak tolong turunkan seluar pakcik ni, pakcik nak kencing ni *tangan terkejar-kejar*>


     

    Iatah kesian jua Pg Shukry kan orang tua-tua atu, liatnya orang tua atu uzur usulnya, iatah mau inda mau, turung kannya tah jua seluar kaji atu.

    <Iya lah, mamat tu kesian jugak tengok orang tua tu, nampak uzur benar, nak tak nak, dia pun tolong turunkan seluar pak aji tu>


     

    Kaji : Wang. bulih ko tulung acung kan anokonda ku ani?? kan bekamih ku lai..*tangan tekajar-kajar still* <Encik, boleh tak tolong "aim"kan anaconda (paham-paham le ye) pakcik ni..pakcik nak kencing ni…*tangan masih terkejar-kejar*>


     

    Again, simpati punya pasal, keluarkannya pelahan-pelahan tah jua anakonda kaji atu rasanya kan menulung. Skali kaji atu pun bekamih sanang-lenang kurang-kurang 20 saat while Pg Shukry menunggui macam sibanar,

    <Sekali lagi, kerana simpati, dia pun tolonglah mengeluarkan anaconda pakcik tu perlahan-lahan.. Pakcik tu pun dengan senang-lenangnya kencing dalam masa 20 saat je sementara si Shukry menunggu cam ntah hape-hape..>


     

    And baik lagi hati Pg Shukry atu, anak surga tah banar, after kaji atu bekamih, tarus dicucikannya and dimasukkannya balik anokonda kaji atu tarus dinaikkannya seluar kaji atu back to normal, tapi jangan silap, ada adatah jua soalan bonuskan ditanyakannya arah kaji atu yang muskil difikirannya...

    <Oleh kerana si Shukry ni baik hati sangat, memang bakal ahli syurga nih, lepas pak aji tu habis kencing, dia pun tolong cucikan dan dimasukkannya balik anaconda tu, pastu dinaikkannya seluar pak aji tu back to normal… tak semena-mena, dia bertanya soalan bonus kepada pak aji kerana dia ada musykil satu perkara>


     

    Pg Shukry : Excuse me Kaji, betanya tah me jua ah... apakan tu biji-biji bintik-bintik warna kuning macam badukang damam arah anokonda kita atu kaji? banyak lagi tu menjalak. <Excuse me Pak Aji, maaf saya nak bertanya…yang ada biji-biji berbintik-bintik warna kuning macam belukang demam dekat anaconda pak aji tu hape? Banyak pulak tu menjalar>


     

    Kaji : ANTAH WANG AH, AKU PUN INDA TAU, IATAH KU INDA BERANI MENJANGKAU ATU *tarus ia belusir keluar*<Entah le nak… aku pun tak tau.. tu pasal la aku tak berani pegang tu..*pak aji tu terus berlari keluar*>


     

    Pg Shukry : *Toinkkkk* !@#$%^&*

    Monday, October 6, 2008

    P. Ramlee the Musical – cerita ke 2

    Raya ni… astro ada offer syawal channel for RM7 dari oct 1st selama sebulan.. jadi, daripada banyak2 movie yang diofferkan.. ada la kena tunjuk citer P. Ramlee the Musical ni… husband aku yang beria2 suruh aku call astro customer service untuk subscribe benda alah ni… aku pun ikut je la… lagipun, aku mau juga bagi adik2 aku tengok.. tgk di tv pun jadi la… kalau mau tgk secara live di Istana Budaya, rasanya macam tiada chance ja..

    Hasilnya, my youngest sister suka sampai menangis2… hehehe… dan aku puas kerana adik2 aku dapat merasakan kehebatan musical theater P. Ramlee ni sepertimana yang aku pernah rasakan.. (kami semua peminat P. Ramlee)…

    There's one part di mana Musly Ramlee menyanyi lagu Hujan di Tengahari (scene P. Ramlee frust pasal baru lepas bercerai)… lagu tu menusuk kalbu aku… siapa yang ada mp3 lagu ni? Hulur2 la… (for info, lagu ni tiada kaitan sama kehidupan aku.. aku cuma suka lagu ni ja.. J)


     

    Hujan di Tengahari

    Sedih rasanya hati di dalam
    Mengenangkan peristiwa masa yang telah silam
    Di mana aku hidup bersama si dia
    Tak pernah rasa aman bah'gia

    Perselisihan sering terjadi
    Walaupun jauh dari nyata dan juga bukti
    Namun begitu dia selalu terburu
    Tegak meluru menurut nafsu

    Andainya dia dapat mengubah
    Tetap ku terima
    Mendirikan mahligai ria
    Tapi tak berdaya

    Ku sangka panas hingga ke petang
    Rupanya hujan di tengahari

    Thursday, September 11, 2008

    “Ada berita gembira!!”

    Tadi kat office aku ni ada meeting pengurusan..meeting ni dihadiri oleh semua ketua unit dalam office aku ni..

    Lepas ja meeting tu.. ex-bos aku yang amat la aku sayang call aku… (sebelum tu, sukacita dimaklumkan… aku punya tahap sayang dengan ex-bos aku ni.. kalau aku kena marah ngan lady boss aku ni mesti hati kecik aku terasa gila babeng.. tapi selama aku kerja ngan dia pun, aku tak pernah dimarah..hehehe..kena tegur pasal keje biasa la…kena puji kat belakang pun biasa juga..ada la sumber2 yang dipercayai citer aku kena puji ni…hehehe..huhuhuhu..riaknya…)

    Beginilah kiranya perbualan telefon kami

    Ex-bos = “Hello Naddea..saya ada good news”

    Aku = “Iye?.. good news apa tu puan?”

    Ex-bos = “tadi dalam meeting pengurusan, SUB bagitau KSU hantar surat puji yang buletin kita adalah yang terbaik dalam xxx ni. Dia kata tahniah kepada semua. Dalam hati saya, nak kena bgtau kat Naddea ni”

    Aku = “waaa… ye ke….”

    Ex-bos = “sebelum ni KSU tak penah hantar surat kan?”

    Aku = “tak penah.. ni first time le kita kena puji ni.. “ and the rest is history..

    At last, aku rasa aku tinggalkan footprint yang berharga dalam organisasi xxx ni..

    Aku memang tak dapat menahan rasa gembira dan bangga aku.. walaupun sebenarnya buletin tu ada dalam SKT every unit dalam ofis aku ni…tp tulang belakang yang bagi benda ni jalan ialah – aku (dengan bantuan banyak pihak, thank you so much). Buletin yang terbaru aku buat tu kira macam anak aku kat ofis ni.. dalam tempoh penyediaan dulu pun, aku tak benarkan any usaha yang akan menjatuhkan buletin aku tu..contoh usaha yang menjatuhkan tu ialah

    • Input yang aku dapat ntah hape2, aku request balik dari unit yang berkenaan.
    • Unit yang tak bagi input langsung, aku cari input yang sesuai, lepas tu aku edit sendiri dan aku bagi lagi kredit untuk unit tu..
    • Design yang menyakitkan jiwa – ada la lebih 10 kali review… banyak tu… tensyen kepala otak aku..
    • Ada lagi la yang aku tak ingat ni…

    I didn’t settle for less.. lantak le orang cakap apa2 pun.. yang penting aku rasa buletin tu best.. luckily, our KSU feel the same.. sama la taste kitaorg… hehehe…

    Tapi yang sedihnya, I’m no longer in that unit… jadi, adakah aku masih layak untuk menerima kredit untuk pujian tu?

    Biar la layak ke tidak.. apa yang pasti, aku tahu, itu adalah “anakku”.. tapi, adakah hamba Allah yang sorang tu iktiraf bahawa buletin tu adalah “anakku”? dia peduli apa, dia tau bg aku pindah je.. cam hampas je aku rasa aku ni.. maybe dia fikir, sapa2 ble buat.. haa ye la.. org yg nak buat lepas ni mmg senang.. aku yang buat acuan cantek2.. dorang takat cari input, letak..dah, tu je...

    sebenarnya, sebelum aku kena tukar unit pun..byk projek dlm unit aku yg sebelum ni adalah "anak" aku.. Sekarang, anakku bukan anakku… cam cite indon pula..

    Ni cite gembira ke sedey ni? Huhuhuhu…

    Saturday, September 6, 2008

    Cemburu

    Usia perkahwinan aku dan husbandku sudah masuk 2 tahun lebih..

    Aku cemburu?

    Cemburu dengan pasangan lain yang ada gambar kahwin studio dorang.. cemburu dengan pasangan lain yang ada gambar kahwin yang diambil oleh professional photographer...

    Time aku kawin dulu.. takat kena amik gambar oleh pakcik studio kat Labuan, which i appreciate so much... amik gambar untuk 3 event.. upacara nikah, berinai dan bersanding.. pakej tak mahal pun.. time tu aku tak terasa pun nak amik gambar oleh pro atau amik gambar studio.. because of limited budget...

    Jadi.. lepas dah kawin ni.. ekonomi pun sudah semakin stabil..(money is not an issue..chewah.. tak riak ni... malahan aku bersyukur kepada Tuhan di atas rezeki yang dianugerahkan..) aku ada to do lists yang aku mau lakukan...

    1. Amik gambar studio me and my husband – tukar costume tak hengat.. aku nak amik gambar pakai gaun kawin cam omputih, baju korea ke, baju apa2 la yang ada.. pastu mesti romantic....siap peluk2 and cium2 tak hengat gak.. hahaha (apa kisah.. dah kawin maa..hehehe).. pastu semua flaws dapat diedit.. kena pulak dengan lampu studio.. yang penting.. hasilnya mesti tip top dan professional...
    2. Amik gambar studio untuk Zizou sorang... aku nak dia amik gambar pakai costume pirate ke, singa ke, gajah ke.. tarzan ke... apa2 la.. yang penting, gambar2nya mesti cute.. pastu aku hantar pi talent agency.. kalau ada rezeki, ble kena panggil casting... hahahahaha....
    3. Last but not least... amik gambar kami bertiga, outdoor... zizou pun dah pandai berjalan.. jadi mesti banyak action menarik hati yang boleh dibuat...
    4. Dan tidak dilupa, satu gambar studio bodo2 untuk gambar hari raya kami bertiga... ni buat pagi raya nanti... warna tema raya tahun ni? Daddy dan Zizou pakai baju melayu warna merah hati.. aku pakai kebaya nyonya warna pink.. hehehe..

    That's all... cerita cemburu aku yang bertempat... hehehe..

    Saturday, August 30, 2008

    Aku Punya Kamu

    Saat kau tersenyum
    Saat itu kau memberi
    Saat ku rasa bahgia

    Selama ku tersenyum
    Selama itu ku memberi
    Selama yang kamu di sini

    Namun ku bicara hanya pada
    Bulan dan suria tak ku punya cara
    Untuk menyatakan cinta

    Dan kamu hanyalah satu
    Ku mahu ada kamu saja
    Bisaku menunggumu
    Selamanya aku milikmu
    Takkan pernah lelahku menunggu
    Hingga aku punya kamu

    Sesaat aku tiada
    Saat itu yang ku rasa
    Saat hidupku terlena

    Selama yang kau ada
    Selama itu ku rasa
    Selama hidupku bahagia

    Namun ku bicara hanya pada
    Bulan dan suria tak ku punya cara
    Untuk menyatakan cinta

    Dan kamu hanyalah satu
    Ku mahu ada kamu saja
    Bisaku menunggumu
    Selamanya aku milik mu
    Takkan pernah lelahku menunggu
    Hingga aku punya kamu

    Selama yang pernah
    Ku merasa belum ada rasa yang ku rasa ini
    Fahamilah cinta ku lebih dari cinta
    Tiada mungkin akukan teruja
    Andai bukan kamu yang dihadapanku
    Bisaku buktikan pada kamu

    Yang kamu hanyalah satu
    Dan tak pernah lelah ku menunggumu
    Hingga aku punya kamu
    Selamanya
    Aku milikmu
    Takkan pernah lelah ku menunggu
    Hingga punya kamu

    Thursday, August 21, 2008

    Tag diri sendiri

    Aku tag diri aku sendiri… dari blog kawan kepada kawan aku..(tengah boring nih.. cari aktiviti yang berguna)


     

    1. kali pertama naik kapal terbang
    Hmm..susah aku mau jawab ni.. mama aku cakap time aku baby lagi sudah naik kapal terbang (Labuan to KK ja).. tapi first flight experience yang aku ingat sebagai seorang kanak-kanak yang berakal dan mumaiz ialah time aku and my sister kena naik MAS dari Labuan to KK sebagai Young Passenger Travelling Alone (YPTA)..best jugak.. nanti Zizou besar sikit pun aku mau 'pos' saja dia ke Labuan guna YPTA ni jugak…ehehe..

    2. kali pertama ke oversea
    Hehehe.. oversea tahap kecil2an ja.. Went to Brunei lepas SPM.. melawat keluarga sebelah bapa di sana..

    3. Kali pertama duduk berjauhan dengan keluarga
    Aku disuruh masuk sekolah asrama time form 1.. aku ingat syok la masuk asrama ni.. cheh.. rupanya tidak.. akhirnya, sampai sekarang aku tinggal jauh dengan family.. dari Form 1 sampai umur aku 28 ni.. sepanjang 15 tahun ni (28 – 13), aku tinggal di rumah parents aku kalau ada cuti sekolah + cuti semester (time study dulu2), cuti raya…

    4. Ingin melancong ke
    Aku sudah ada list – Bali, Phuket (again), Bangkok (again), Gold Coast, New York, Europe tour..


    5. Favourite accessories
    Cincin aku 3 serangkai, jam tangan, pearl necklace yang murah..

    6. 4 Perkataan yg selalu disebut
    Empat? Banyak juga..


    7. Kalo ada duit *juta...juta...juta*

    Bagi parents, hantar pi umrah dan haji

    Bagi family members – sebagai hadiah

    Beli rumah dan tanah banyak2

    Melabur

    Melancong

    Buka fund untuk anak

    8. Siapakah yg akan di tag

    Tiada sapa.. aku pun tag sendiri2.. kalau ada sesapa yg mau tag sendiri2 juga, dialu-alukan..

    Wednesday, August 20, 2008

    Tahniah Wira Negara! a.k.a Lee Chong Wei

    • Lambat la aku wish ni
    • Aku sedih dia kalah.. tp dia pun sure gugup tu… sian Chong Wei..
    • Apa2 pun… nak buat camne… pingat perak pun ok la bah…
    • Sepanjang dorang berlawan badminton tu.. aku berdoa supaya si Chong Wei diberikan kekuatan.. but in the same time, ada juga orang Malaysia yang dengki supaya si Chong Wei ni kalah pasal tanak dia dapat RM1 juta.. close minded nyer Malaysian!
    • Lin Dan amat la hensem..dan amat la tangkas… macam hero dalam anime jepun… ke macam hero dalam komik2 cina yg aku selalu baca time sekolah dulu (recalling.. pedang setiawan, juara wira, sang helang, sang merah sume tu la…)

    Monday, August 18, 2008

    Malaysia, Agriculture, Horticulture and Agrotourism Exhibition 2008 (MAHA 2008)

    Sabtu baru2 ni, kami sekeluarga ke MAHA 2008. On the way to MAHA, daddy si Zizou cuba mau merosakkan mood aku yang sudah lama semangat mau melawat MAHA 2008 ni. Tujuan aku satu, mau mengenalkan Zizou dengan flora dan fauna…mukaku mula masam, tone suara aku mula meninggi, tapi daddy si Zizou cepat2 mendivert cubaan beliau.. akhirnya kami pegi juga..

    Kami sampai di tapak MAHA 2008 pada jam 11 pagi.. orang yang datang sudah ramai, semua golongan ada.. melayu, cina, india, orang tua, budak2, baby.. Tun Dr. Mahathir pun datang.. (macam tidak sangka pula.. but, wait.. lupa la pula.. sekarang ni kan cuti sekolah)..

    Aku berpeluang makan ais potong susu kambing, masuk kandang arnab, masuk kandang burung kakak tua, beli bebola kambing.. tu je la.. setelah lebih sejam.. daddy si Zizou mula merungut2.. panas la apa la.. boring betul.. dia kata dia tak heran takat tgk kambing.. orang bukan nak bagi dia heran.. kita nak bagi Zizou yang heran.. dia dah tua, dah jadi bapak budak… hape2 la…

    Kesimpulannya, si Zizou tak berani pun nak bermesra dengan binatang2 yang aku tunjuk.. cheh.. takpe la.. next year kita cuba lagi.. daddy si Zizou bgtau "Zizou tak appreciate pun benda2 semua tu, tunggu la dia besar sikit".. aku balas balik "mana tau dia appreciate ke tak.. kita le kena ajar dia appreciate menatang ni semua.."

    Nanti aku mau datang lagi.. mau beli bebola daging kambing campur garlic lagi.. sedap la pula… aku datang sorang pun tape.. aku pun ada kereta sendiri.. (time ni la kita mau support barang2 buatan Malaysia dan bumiputera)…

    Sekali lagi… apa2 la…



    zizou tengok tu rabbit... jinak2 je rabbit ni..tp zizou yang tanak pegang..

    cubaan zizou yang paling hampir..

    rusa ni pun diam2 ja..

    aku pun mau bergambar juga..







    Thursday, August 14, 2008

    Resipi IKAN DORI BERPES TOMYAM


    Ni belum masuk oven lagi... ikan dori dibawah timbunan tomato dan bendi..

    Aku ada resipi paling kacang dalam dunia. (bukan kacang goreng)..

    Ni resipi yang aku akan masak kalau aku amatlah malas memasak tapi dalam masa yang sama tidak mau makan luar, malas mau tapau dan teringin makan masakan rumah. Tambah pula, husband aku dan si Zizou pun suka lauk ni.


    Ni le cara2nya

    1. Mula2 nyahbekukan dory fillet atau sutchi fillet. (Dory dan sutchi fillet ni ble didapati di market contoh cam Carrefour, jusco, giant, tesco, cold storage… di pasar ikan biasa tade kot, nda sure la.. try la cari kat pasar borong serdang)..

      Personally, aku lebih suka sutchi fillet dari dori.. lebih sedap… pastu guna ikan bangsa ni senang.. tak yah nak siang2.. takde tulang.. senang sangat… masak senang, makan pun senang..

    2. Pastu bentangkan aluminium foil untuk dibaringkan ikan dori tu.. panjang aluminium foil tu agak2 la supaya boleh bungkus ikan tu nanti..
    3. Pastu dalam mangkuk kecil, campurkan sesudu pes tomyam (aku guna pes tomyam cosway) dengan sesudu sos tiram (jenama apa pun tak kisah.. terpulang pada citarasa masing2..mine is Lee Kum Kee)..
    4. Sapukan ikan dori tu dengan sos tadi..
    5. Lepas tu perahkan sedikit jus lemon (optional.. takde pun tape..pasal pes tomyam dah masam)..
    6. Lepas tu letak la sayur apa yang disukai.. aku letak tomato dan bendi..
    7. Pastu, bungkus.. masuk dalam oven.. setkan time macam 20-30 minit.. 200 darjah celcius..
    8. Tak perlu campurkan sos dengan air.. sebab masakan ni akan berkuah kerana air ikan akan keluar ketika proses pembakaran.. garam, gula pun tak perlu..
    9. Siap resipi makanan yang sihat…

    Kalau aku masak benda alah ni (ble direfer as memasak ka? Hehehe…).. aku buat telur dadar.. makan dengan nasi panas… tu ja.. hehehe..

    Kalau mau guna microwave (sepatutnya lebih senang).. kena la set time lebih singkat.. and tak ble guna aluminium foil… pandai2 la korang..

    Merepek meraban

    Alana oh Alana

    Follow tak I’m not smarter than a fifth grader? Aku tade la suka sangat, tak suka pun tidak. Biasa2 je.. tapi husband aku suka tengok benda alah ni. Bila dia dah on Starworld, aku join je la. Aku pun jenis suka jawab trivia. Most of the times, aku rasa performance aku setakat ni boleh tahan. Paling kurang USD25,000 tu ble kot dalam tangan. Tapi aku sah2 lemah part US Social studies, US history and US geography. Ye la… mana aku belajar benda alah sume tu.. (serta merta aku teringat buku ensiklopedia Grolier si Zizou yang banyak dalam stor tu…nak kena baca ni..)

    Peserta2 yang join INSTAFG ni akan dibantu oleh 5 orang student sekolah rendah yang terer2. Tapi dalam budak 5 orang tu, ada sorang budak pompuan ni nama Alana suka sangat bagi jawapan bangang2 dan ble buat muka selamba lepas dah bagi jawapan bangang. Semalam, dah kena sound ngan sorang peserta bekas student West Point ni. Ambik ubat… tapi tu la strategy dorang kot… kalau semua bebudak tu jawab betul je.. naya la si Mark Burnett.. hehe..

    Lipstick jungle

    September 2 nanti ada cite baru kat Starworld… tajuk dia Lipstick Jungle.. yang buat aku excited tu, cite ni diadaptasi dari novel si Candace Bushnell. Orang yang bertanggungjawab tulis Sex and The City. Pastu cite ni ada unsur2 killer heels jugak. Bestnya… lately, Selasa aku boring pasal Desperate Housewives dah habis.. Sindarela pun dah tade.. Ugly Betty aku dah tengok.. so, boring2 je la… Lipstick Jungle will fire up my Tuesday nite again! (harap-harap best le..)

    Zizou ku si sayang

    Budak ni dah pandai merajuk.. kalau aku bagi warning… dia ble buat gelak2 ingat aku gurau2 le kunun.. tapi kalau daddy dia yang marah.. dia akan buat muka.. lepas tu nangis tipu… lepas tu budak ni amat la suka berjalan… ble bising2 dalam rumah macam ada benda tak lengkap.. lepas tu bila bawa masuk dalam kereta, punya la suka kalau boleh nak melompat2… kalau kereta tu bergerak, lagi la dia suka… bawa jalan2 kejap pun jadi la.. asal bersiar-siar dengan kereta…

    Kalau jumpa orang baru.. especially toddler dan budak2 yang lebih besar dari dia.. dia nak bawa bermain..(budak2 yang sama besar dan lebih kecil dia tak heran..).. so, untuk berkenalan, dia punya first word is… “Eyo” atau “Hello”… hehehe… kelakar la anak aku ni…

    Doa pagi

    Hari ni doa pagi jam 8.30 di opis aku ada improved sikit… selalu cam boring je.. hari ni aku rasa ada terkesan di jiwa aku… bila aku dengar bait-bait doa tu, I’m thinking… this is what I want… pagi ni… setelah lama aku duk kat opis aku ni, aku rasa, ini la pertama kali aku angkat tangan berdoa dan really mean the doa… bukan berdoa dan take for granted… thank you Allah kerana hidayahMu kepadaku dan kepada orang yang bertanggungjawab buat skrip doa tu..

    Friday, August 8, 2008

    RU LOOKING FOR POWER?

    Pernah tengok cerita Ahmad Albab? Dalam filem tu, Syawal (watak dibawa oleh P. Ramlee) dan Mastura (watak dibawa oleh Saloma) selalu mengenakan Mashood Al-Buaya dengan statement ni "Kekayaan dan kebahagian datang daripada Allah, bukan daripada bapak"… (kira-kira macam tu la…)

    Bukan mau cerita pasal Ahmad Albab. Aku mau cerita pasal orang yang lapar kuasa atau orang lebih senang sebut as GILA KUASA!

    Orang yang GILA KUASA ni boleh lupa bangsa, agama and the worst – keluarga sendiri! Nda heran la bah.. kalau sudah berani pecah amanah, let alone mau mencederakan pakcik sendiri… thus memecahbelahkan sedara a.k.a orang kampung yang tidak la besar pun…

    Malas la aku mau elaborate panjang-panjang… kalau orang yang gila kuasa tu baca blog ni… tolong la hayati kata-kata si Syawal tu… di dunia ni kau bole la lepas kot kan…

    Jangan la kau fikir kau ada Honda, ada jawatan, ko tu dah hebat sangat… baru di Labuan yang ciput tu sudah macam kaduk naik junjung… ntah hape2 ntah…

    Wednesday, July 30, 2008

    Belajar sampai tua..

    Aku ada training dari Isnin sampai hari ini.

    I learned – Photoshop, Soundforge and Flash.

    Exciting and entertaining as my brain is always open for new knowledges. I want to learn new thing.

    I always thought that I am “bengap” in using this tools.

    But not anymore!

    Thank you for my dear colleagues – the penceramah and the fasilitators.

    God will bless you. Nanti jangan lupa claim elaun. If there is any problem, just refer to me. I will makesure you’ll get your claim ASAP. Hehehe..

    Friday, July 18, 2008

    Merepek meraban

    TGIF!!!!! (Aku tak penah makan kat TGIF ni.. husband aku cakap biasa2 je.. bila aku nak try makan sana yer? Hari ni la nak? Tapi husband aku tak suka western… dia kata dia tekak melayu.. tekak aku international.. semua jenis makanan aku nak try… dulu b4 husband aku berkenalan ngan aku, dia tak penah la nak try nasi dagang ke, sushi ke, nasi kerabu… lepas kawin, dia plak jadi peminat… hehehe)


    Politik bongok…

    Aku menyampah parti A. ngan parti B tu lagi la aku benci.. pastu ada parti2 lain tu aku tak amik port langsung..

    Liwat la.. skandal la.. rasuah la.. sekongkol ngan yahudi la.. perhimpunan haram bangang la.. tunjuk bontot la.. minyak naik la.. debat la..

    Kalau dah politik tu.. susah le nak cari yg clean pun…

    Elok lagi masuk parti C.. sah2 tak buat apa2.. duduk senyap je… cakap je lebih.. tapi tak kacau orang langsung..

    Zizou ku dah kurang hensem 10%

    Apa pasat? Semalam time bermanja2 dengan Zizou di rumah, aku ternampak satu perkara yang mengguris hati aku sebagai seorang ibu.. Gigi kacip atas zizou ada sumbing sikit!!!!! Aaaaa… apa kejadahnya? Kinapa bole jadi begini? Sapa nak jawab ni? Ahmad nawab pun tak ble jawab…

    Terus call cikgu di nursery… uuu… dorang kata lupa nak bgtau aku tadi time aku amik zizou kat nursery.. dorang bgtau ada sorang cikgu tu dia terlanggar zizou time nak mandi.. hmm… sabar je la… ni mesti jatuh teruk tersembam kat muka ni.. patut la aku macam garis halus sikit kat muka zizou.. cam merah2… takpe la… seb baik la gigi susu… kalau gigi kekal.. mau aku mengamuk…

    Bila daddy zizou dah balik.. aku tunjuk la kat daddy zizou.. dia kata takpe la… tak obvious pun.. tapi zizou dah kurang hensem 10%... huhuhuhu… takpe la kan zizou.. di mata mummy and daddy, zizou tetap ensem…

    p/s: Mummy ada beli 4 helai tshirt untuk zizou dari mothercare… sales 50%... ble buat jadi baju raya… ensemnye zizou pakai baju2 tu..


    "Mummy and Daddy" versi Zizou

    Dulu2 kan.. ada la sekali sekala zizou ni panggil aku mummy or "ammy".. panggil husband aku daddy or "tati"…

    Tapi mmg kad-dang kad-dang or jar-rang jar-rang…(buat style Nujum Pak Belalang)..

    Bila Zizou dah rajin membebel ni.. baru aku perasan dia panggil kitaorg "ee-ya"..

    Sebenarnya dah lama la kegiatan zizou ni… b4 dia ada gigi lagi.. aku tau dia panggil aku ee-ya.. tapi aku fikir tu saja2 ja..

    Skg ni.. kalau dia cari aku.. let say dia kat bawah tgk tv, aku kat atas tengah siap2, dia ble panggil "ee-ya, ee-ya"… macam orang tengah cari orang tu…

    Dan aku pula terus membetulkan… "bukan ee-ya… mummy"

    Daddy dia pun dia panggil ee-ya..

    Lepas tu, baru aku tau kenapa dia panggil kitaorg ee-ya..

    Satu kali tu, aku panggil daddy Zizou dari atas, daddynya di tingkat bawah rumah.. "Ayang…."

    Si Zizou yang tengah bermain2 di sebelah aku pun sama2 memanggil daddynya "ee-ya.."

    Ooo… now I know, ee-ya tu maknanya ayang… ish ish ish…

    Mana ble Zizou… panggil la mummy dan daddy… bukan ayang..

    Monday, July 14, 2008

    Pakcik kedukut…

    Café kat opis aku ni memang cekik darah.. panggilan manja aku kepada owner café tu "pakcik kedukut" (tapi dia tatau la aku panggil dia macam tu…naya la aku kalau dia tau)..

    Boleh? Last time aku beli breakfast. Aku ambil nasi lemak satu bungkus yang aku tau berharga RM1.50 dan sebijik bergedil yang aku tidak tau berapa harganya.. pastu pakcik tu ble kira: RM2.00. So, bermula la quest cepu emas aku ni… Aku bagi soalan baek punya..

    Aku:            Pakcik, harga nasi lemak ni berapa? (aku tidak tanya la pula harga bergedil tu berapa pasal aku mau tau harga nasi lemak ja… mana la tau if nasi lemak tu sudah naik harga kan…)

    Pakcik kedukut:     Semua sekali RM2.00

    Aku:            Iya? Nasi lemak ni berapa?

    Pakcik kedukut:    Nasi lemak RM1.50, bergedil RM0.40.. RM1.90 je semua… (dengan muka yang tidak bersalah..bangangnya pakcik ni.. mesti selalu makan benda haram..)

    Aik…. Pakcik ni… sepuluh sen pun mau try? Kalau ada sepuluh orang yang jadi macam aku ni.. maknanya pakcik ni sudah untung RM1.00 buta-buta… rupanya, bergedil tu harga 40 sen?? Aku ingat 30 sen ja.. ye la… bergedil comel gila lagi sama saiz macam syiling 20 sen tapi gemuk sikit…

    Aku harap pakcik kedukut ni bertaubat la… apa plak nak caj kepada something yang tak perlu dicaj… apa ke jadah makanan yang sepatutnya RM1.90 jadi RM2.00 pula??? Orang-orang yang sebelah2 aku pun tergezut mendengar pengakuan pakcik kedukut ni…

    Sebagai balasan pakcik ni pasal selalu caj orang gila-gila… aku selalu ambil tisu lebih2… ada orang lelaki cakap, aku ni typical lady… well, kau apa kisah? Aku typical lady ke.. tissue lady ke… pakcik tu tak bising pun, dia caj orang macam orang main saham ada la… tau la harga minyak naik, tapi takkan la kau rugi kan pakcik…

    Aku ni pun sama juga… tak puas hati pun.. still keep coming to that cafe untuk beli makanan.. padan muka aku… dah café tu je yang paling dekat…

    Tapi ada juga peniaga yang masih maintain harga, kuantiti dan kualiti di zaman harga barnag melambung ni.. dekat rumah aku tu ada kakak meniaga nasi lemak.. dan ada makcik meniaga nasi berlauk… murah dan sedap.. semoga kamu dimurahkan rezeki… amin…

    Thursday, July 10, 2008

    Labuan dan Sabah

    (dipetik dari Utusan Malaysia 10 Julai 2008)

    Hormati status Labuan sebagai Wilayah Persekutuan

    SAYA tertarik untuk memberi komen mengenai kenyataan Presiden Parti Maju Sabah (SAPP), Datuk Yong Teck Lee yang sejak akhir-akhir ini kerap mendesak agar Labuan dikembalikan kepada Sabah.

    Selaku anak jati Labuan, saya merasakan kenyataan tersebut sebagai penghinaan kepada penduduk Labuan yang sememangnya menyokong penuh taraf Wilayah Persekutuan yang dinikmati sejak 24 tahun yang lalu.

    Pada saya Teck Lee tidak berhak berkata sedemikian kerana beliau bukanlah penduduk Labuan. Kenyataan tersebut seolah- olah menggambarkan Labuan seperti buah catur yang boleh dialih-alihkan mengikut kehendak pemain. Labuan adalah pulau yang berpenghuni dan kehendak rakyat di pulau tersebut harus dihormati.

    Untuk mendapat gambaran yang lebih jelas maka Teck Lee bolehlah datang sendiri ke Labuan dan bertanyakan pendapat penduduk asalnya mengenai perkara ini.

    Tidaklah sukar bagi beliau untuk datang ke Labuan kerana kerajaan Persekutuan telah membina lapangan terbang dan terminal feri yang bertaraf antarabangsa di pulau tersebut. Tentunya lebih elok kiranya Teck Lee turut meluangkan masa meninjau pembangunan yang telah dijalankan oleh Kerajaan Persekutuan di Labuan.

    Saya kira beliau sedar bahawasanya kemajuan Labuan di bawah pentadbiran Kerajaan Persekutuan juga membawa kebaikan bukan hanya kepada penduduk Labuan bahkan juga penduduk Sabah.

    Semenjak Perjanjian Labuan 1984 ditandatangani, tiada rakyat Sabah mahupun Labuan yang sengsara kerana taraf Wilayah Persekutuan ini. Tiada rakyat Sabah yang dihalang daripada memasuki pulau tersebut. Tiada rakyat Sabah yang didiskriminasi oleh Kerajaan Persekutuan di Labuan. Sesungguhnya kerajaan Persekutuan tidaklah pernah bersikap kenegerian. Semua rakyat Malaysia di Labuan dilayan dengan sama rata tanpa mengira negeri asal mereka . Bahkan banyak peluang pekerjaan dan jawatan tinggi baik dalam sektor awam mahupun swasta yang diisi oleh rakyat Sabah.

    Tambahan pula, penyerahan Labuan kepada Kerajaan Persekutuan adalah atas kerelaan dan persetujuan kerajaan Negeri Sabah sendiri.

    Tidak keterlaluan jika saya sifatkan kenyataan dan tuntutan Teck Lee sebagai perbuatan mengeruhkan air yang jernih kerana hubungan antara Sabah dan Labuan adalah terjalin akrab selama ini.

    Saya berharap beliau dan mana-mana pihak jua pun berhentilah daripada mengungkit perkara yang boleh melukakan hati penduduk Labuan. Negeri Sabah amat luas maka janganlah pulau Labuan yang kecil ini direbutkan. Banyak perkara lain yang lebih bermanfaat kepada rakyat negeri ini yang boleh dilakukan.

    Sesungguhnya saya amat bersyukur dengan status Wilayah Persekutuan yang telah membawa banyak kemajuan kepada pulau ini. Saya percaya puluhan ribu rakyat Labuan dan rakyat Malaysia lainnya juga merasa begitu. Maka status Labuan sebagai sebuah Wilayah Persekutuan seperti yang tercatat dalam Fasal 4 Perkara 1 Perlembagaan Persekutuan itu haruslah dihormati oleh semua pihak.

    ANAK JATI LABUAN

    Kampung Nagalang, Labuan

    Aku sebagai anak jati Labuan (lahir dan dibesarkan di Labuan) menyokong kenyataan Anak Jati Labuan dari Kampung Nagalang, Labuan ni.. aku nda tau orang lain.. tapi aku rasa macam bahagia ja pun tinggal di Labuan especially lepas Labuan diisytiharkan sebagai WP pada 1984. Banyak juga bah kemajuan yang kami dapat. Kenyataan puas hati ni aku pandang dari sudut pandangan seorang penduduk. Bukan seorang yang berkepentingan politik.

    Ramai bah orang Sabah yang tinggal di Labuan tu.. dorang nda puas hati ka? Heran juga kan…macam syiok ja dorang tu…. Jangan la pula pasal syiok mau minta Labuan ni balik pula.. ramai orang yang bukan local pun (orang Malaya, sarawakian, pilaks, oms dsb) macam suka ja tinggal sana. Lepas tu siapa2 mau datang dari KK ka, Menumbok ka, Limbang, Lawas, Brunei… bah mana2 laa… Labuan terima ja siapa2 yang mau datang pun.. nda pasal2 kalau Labuan masuk Sabah balik, nanti dorang kena pakai passport pula.. (kalau dari Brunei, mesti la guna passport)…

    Ada orang kata Labuan ni pekan mati.. well, nama pun pulau kecil.. mau happening macamana lagi..terlebih happening nanti tenggelam pula.. bagus la bah tu rilek2 ja…ini pun macam happening juga pasal ada UMS, KML.. terminal feri dan airport yang canggih nya orang…pekan mati tidak bermakna tidak maju..

    Setau aku kadang2 politik sabah ni ja yang diskriminasi orang Labuan ni. Kalau dorang anggap kami ni a part of them, kenapa biasiswa Yayasan Sabah tu tidak diberikan kepada bumiputera Labuan?

    Apa-apapun, selalu kalau orang tanya aku orang mana, aku cakap ja aku orang Sabah. (Tapi orang di sini selalu teka aku ni Sarawakian..bah mana2 la..borneo juga).. sebab kalau aku bagitau aku dari Labuan.. kebanyakan orang mesti jawab

    • “Ooo.. Labuan, selalu ke balik Sabah?”(apa ke bengap, aku baru cakap aku dari Labuan)
    • “Labuan ngan Sabah sama la”(ye ke sama? bole la… ada bau-bau durian)
    • ”Labuan tu kat mana yer?”(ni remarks yang aku selalu dapat dari orang bodo2 yang tak belajar geografi, tatau pengetahuan am)..

    orang yang sepatutnya berpengatahuan pun, contoh Berita Harian, Utusan dan Pejabat kerajaan ble tersalah buat nama tempat - Labuan, Sabah. Tak yah kecoh2 la Yong Teck Lee kan.. ko tak minta Labuan ni balik pun ramai orang fikir Labuan ni Sabah..ni la mau guna skrip P. Ramlee dalam Madu Tiga tu “Dah tua pun bodoh..”

    p/s: sama macam kerajaan Filipina kecoh2 minta Sabah balik.. Filipina tu takde mata ke apa ke buat2 bodo yang ramai rakyat dia berkampung kat Sabah tu buat macam negeri sendiri.. Negara sendiri tak terjaga ada hati nak minta negeri orang yg dah elok2 maju..

    Wednesday, July 2, 2008

    Sebelum kamu tidur

    Rasulullah berpesan kepada Aisyah ra: "Ya Aisyah jangan engkau tidur sebelum melakukan empat perkara, yaitu :


     

    1. Sebelum khatam Al Quran,

    2. Sebelum membuat aku memberimu syafaat untukmu di hari akhirat nanti,

    3. Sebelum para muslim meredhai kamu,

    4. Sebelum kau laksanakan haji dan umrah....


     

    "Bertanya Aisyah : "Ya Rasulullah.... Bagaimana aku dapat melaksanakan Rasulullah tersenyum dan bersabda :

    1. Sebelum engkau hendak tidur bacalah: Al Ikhlas tiga kali. Amalan ini adalah seakan-akan kau mengkhatamkan Al Quran.
    2. Membacalah salawat untukKu, maka aku akan memberi syafaat untukmu dihari akhirat kelak.
    3. Beristighfarlah untuk para muslimin maka mereka akan meredhai kamu. "Astaghfirullahalazim li wali waa lidaiya wali jami il muslimina wal muslimat wal mukminina wal mukminat al ahya immin hum wal amwat "Ampunilah aku ya Allah yang maha besar, kedua ibubapaku, semua muslimin dan muslimat, mukminin dan mukminat yang masih hidup dan yang telah mati."
    4. Dan,perbanyaklah bertasbih, bertahmid, bertahlil, bertakbir maka seakan-akan kamu telah melaksanakan ibadah haji dan umrah"


     

    Kalau larat amalkan sekurang-kurangnya tiga kali. Selepas itu bacalah bismillahirahmanirahim sebanyak 21 kali. Seterusnya bacalah doa sebelum tidur.


     

    Adapun amalan rasulullah sebelum tidur itu membaca surah sajadah dan Al Mulk sebelum tidur. Mengamalkan membaca suratul Mulk sebelum tidur akan membuat kubur kita, tempat semadi sementara menunggu akhirat, suatu tempat yang sejahtera dan terang-benderang.


     

    Sebagai suatu perlindungan eloklah kita amalkan membaca Ayatul Kursi dan 4 Qul semoga kita di jauhi dari gangguan manusia dan jin sewaktu kita tidur.


     

    Sekian untuk ingatan kita bersama.


     

    p/s: Ilmu yang bermanfaat ialah salah satu amal yang berkekalan bagi orang yang mengajarnya meskipun dia sudah mati.


     


     

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...