google analytic

Nuffnang

Monday, May 15, 2017

Cuti-cuti Melbourne, Victoria, Australia - April 2017 - 1st day


(Travelling day) 31 Mac 2017, Jumaat

1. Naik flight AirasiaX dari klia2 ke Melbourne Tullamarine Airport jam 10.30 malam. Flight no. D7214. Full flight!!

2. Kami dapat seat 33 A, B, C, D. The only seats left sederet yang available untuk kami anak-beranak. #Lain kali jangan lambat untuk check in, or better still, beli seat if you want to sit together.

3. Flight mengambil masa selama 7 jam 30 minit kata cabin crew. #Kalau naik flight malam, jangan duduk dekat area toilet: Sebab passenger lain akan keluar masuk toilet so ada banyak pergerakan manusia di situ. Dan agak terang sebab ada lampu dekat area toilet. Senang cerita, you won't get a nice sleep. 

4. Pada arrival form, kami declare bawa makanan, bawa tanah di tapak kasut, declare ja la segala yang meragukan supaya tidak diambil tindakan dan didenda sekiranya tidak declare.#Aku bawa instant 2 set pek (Maggi Ayam dan Mee Sedap Goreng Kriuk Kriuk), sebotol sos cili - ha tu saja, malas aku mau masak-masak sana).

5. Alhamdulillah, Emir berjaya jadi budak baik dalam flight. Nampaknya, pengalaman Emir Aslan naik 2 hours flight dua trip sebelum ini ke Labuan menjadikan dia yakin untuk pasrah menerima nasib duduk boring saja-saja dalam kapal terbang.

 Addin selalu malas untuk bekerjasama memberi pose yang menarik. 
Zara memang sporting. Emir hanya pose tenang dalam stroller. 


 Tolong jadi budak baik dalam flight ya Emir. 

Alhamdulillah, our great concern, Emir Aslan amatlah good boy dalam flight.
Dia hanya merengek kalau mau menyusu ja itu pun amatlah minor dan tidak mengganggu passenger lain.


Hari pertama: 1 April 2017, Sabtu

1. Sesampai di airport Melbourne, macam biasa kita akan melepasi tapisan imigresen. Pass dengan jayanya.

2. Tapisan kastam pula.
Kena pegi line khas yang declare bawa makanan.
Lepas tu ada anjing besar menghidu-hidu ada apa dalam luggage, itu pun kami pass juga.
Tidak perlu buka beg segala.

 Baris panjang untuk beli simcard Optus Prepaid for 7 days at AUD15 sahaja. 
Simcard Optus ni untuk guna dengan handphone Addin.
Aku dan Abang Edi guna data roaming.
Kami kekal guna nombor telefon asal sebab kalau ada orang pecah masuk rumah, alarm system boleh hantar sms ke nombor telefon kami.

4. Kami naik Skybus ke Melbourne CBD atas tujuan buang masa sebab airbnb kami belum ready.

Murah juga tiket untuk satu keluarga dengan 2 adult = AUD38 sahaja.

#Naik Skybus: Kalau tiada seat, maka berdiri la sepanjang 25 minit perjalanan dari airport ke Southern Cross Station. Nasib baik kami dapat seat. Time kami naik Skybus hari tu, dalam bas tu tidak kena pasang aircond. Huh. Tidak la panas sangat tapi agak kurang selesa.

Kos naik Skybus ke Southern Cross Station = AUD38
Kos naik teksi dari Southern Cross Station ke airbnb di Carlton = AUD15
Kos total = AUD53

#Bagus naik teksi ja all the way dari airport ke airbnb. Lebih efisyen for a family of 5 with 2 medium + 2 cabin luggage + 1 stroller.

5. Airbnb kami ready by 12 pm. Tidak sia-sia aku mohon jasa baik tuan rumah untuk masuk awal.
Maka dapatlah kami berehat, tidur kejap di atas real bed dan menyegarkan badan.

6. Jam 3 petang baru keluar semula sebab perut sudah terasa lapar walaupun baru saja membedal 2 bungkus maggi ayam dan 2 mee sedap.

 The three businessmen sculptures di Swanston Street. 

 Makan di Restoran Nelayan. 

7. Lepas makan, kami terus ke Flinder Street sebab Abang Edi mau pemandangan senja dekat Yarra River kunun. 

 "I see you under the clocks", bak kata orang Melben kalau ajak jumpa di Flinder Street Station.

 Kawasan Flinder Street ni sibuk dengan manusia. 


 Sebenarnya, aku pun kurang faham apa yang berlaku di kawasan Federation Square ni.
Kononnya ada acara tunjuk persembahan komedi gitu.
Lebih kurang macam acara wayang pacak pun ada.

 Sebab ada empty seat, kita pun layan duduk kejap untuk merehatkan kaki. 
Nampak ja macam cuaca cerah, tapi waktu ni angin kuat bak ang.

 Emir yang rilek ja. Aku sudah bagi pakai baju tidur panjang siap-siap. 
Aku wonder adakah Emir ni sedar yang dia sudah berada jauh dari Malaysia atau dia ingat macam kami ni berjalan di area Alamanda ja?

 Kebetulan terjumpa gerai gozleme.
Since cuti di Perth last time, aku selalu terbayang-bayang mau makan gozleme lagi.
Pergi Turki pun aku tidak tejumpa gozleme ni merata macam aku jumpa gozleme di Australia.

 
Sampai sudah di benteng Yarra River. 

Aku salah bawa kasut. Sepatutnya aku mau pakai sneakers ja. 
Sekalinya sneakers aku tu di opis rupanya. Mau bawa masuk jogging di gym kunun. Hampes.

Berlatar belakangkan tram bergerak dan Melbourne Town Hall.

Malam ni cuaca berangin dan sejuk.
So, aku ajak Abang Edi dan anak-anak untuk layan hot chocolate dan churros di San Churro Cholateria, QV Mall.

Thursday, April 27, 2017

Cuti-cuti Melbourne, Victoria, Australia - April 2017

Helo gals and guys! Entry kali ni cerita pasal percutian kami ke Melbourne pada 31 Mac hingga 8 April 2017.

Percutian selama 7 hari 7 malam tidak termasuk 1 hari 1 malam traveling day.
Amatlah terasa excited untuk bercuti ke Melbourne ni sebab
1) Sudah lama tiada trip ke luar negara since our Boracay trip,
2) Kali ni trip kami disertai oleh Emir Aslan yang baru masuk usia 6 bulan.

Mula-mula Abang Edi ajak ke Hokkaido kunun.
Tapi aku cakap kat sana tu mungkin sejuk sangat, kesian Emir nanti sebab dia masih baby.
Dia belum pandai bagitau dia sejuk ka, rimas ka. Tau-tau bibir sudah biru kan.
And obviously I don't want him to fall sick di negara orang.

Dan lagi satu, aku rasa kurang selesa untuk ke Hokkaido sebab aku tau aku mesti tiada masa untuk buat research pasal Hokkaido.
Kalau setakat ke Tokyo, konpiden ja boleh redah.
Tapi untuk jelajah ke tempat baru, dengan ada gap bahasa dan makanan, mana lagi aku sibuk mau handle Emir, dan semua research pun mesti akan jatuh ke bahu jemala patik, maka aku angkat bendera putih awal-awal.
Can go, but must go through travel agent.

Jadinya, aku pilih ke Melbourne.
Sebab mau cakap english senang, cari makanan halal pun senang.
Mama dan adik aku pun kempen Melbourne tu best gila kunun.
Kalau semua senang dan best, mesti la kurang pening untuk travel bersama new baby kan.

 Kami di Twelve Apostles.

And to you yang masih ragu-ragu untuk travel jauh bawa baby, saya sarankan untuk - pergilah bermusafir bersama baby.
Terutamanya kalau menyusu badan. MasyaAllah, amatlah senangnya.
Bawalah segala keperluan travel yang sesuai - stroller, soft structure carrier, ring sling.

 Santai petang di Federation Square.


Alhamdulillah, kalau berjalan sama baby ni insyaAllah rezeki tu amatlah murah.
Sebab almost everybody is nice to babies.
Dah kalau orang suka dengan baby, maka mestilah baik kepada maknya juga kan.
Hehe.

 Emir Aslan yang behave dalam flight.

Demi kenangan di masa depan, maka aku ceritakan pengalaman kami secara ringkas dalam blog ni.

Caution: Tips dan idea travel ke Melbourne dalam entry ini sesuai jika anda ialah blog visitor yang mempunyai ciri-ciri yang berikut:
  • ada baby, dan anak paling besar pun sekolah rendah
  • bajet tak kecil sangat dan tak besar sangat, yang sedang-sedang selesa tapi tak mewah
  • amat memahami bahawa pelan perjalanan itu is just a plan, Allah juga yang menentukan. Maka dengan itu haruslah tidak meroyan sekiranya itinerary yang saya akan berikan di perenggan yang menyusul mungkin tidak sesuai dengan citarasa anda. Kerana percutianku, citarasaku, dan percutianmu, citarasamu.
So, mari kita mulakan knowledge and experience sharing yang simple dan bergambar ini (semoga betul simple, tidak melalut dan padat dengan isi penting).

Persediaan ke Melbourne:

  • Buat passport Emir di Pejabat Imigresen UTC Labuan.
  • Renew passport Addin di kaunter imigresen, 1Serve JPA di Parcel C, Putrajaya. 
  • Buat visa ETA dengan Wiya Travel & Tours Sdn. Bhd. pada harga RM20 seorang. 
  • Aku book 2 airbnb di Melbourne, 1 motel di Philip Island dan 1 cabin di Apollo Bay.
  • Book kereta sewa dengan East Coast Car Rental. 
  • Beli duit Australia AUD1500. Waktu tukar ni, rate lebih kurang AUD1 = RM3.42. Apalah mahal sangat. Nyampah.
  • Cash yang ditukar di atas adalah untuk:
  • Bajet belanja makan dan lain-lain keperluan AUD150/hari (7 hari = AUD1050). Kenapa aku bajet AUD150 sehari? Sebab kami ada 5 orang. Konon seorang bajet belanja AUD30. 
  • Petrol AUD30/hari (3 hari AUD90).
  • Tiket: Puffing Billy train, Penguin Parade, Panny's Chocolate Factory, Searoad Ferry, naik train dari Melbourne CBD ke Brighton Beach

nanti sambung la.. daa..

Thursday, March 23, 2017

Kemaskini cerita dalam blog - November 2016



 Kami beli baby carseat untuk Emir sebab lepas ni mau travel cuti-cuti Malaysia kunun.
Biar dia practice awal-awal so biar dia disiplin duduk dalam kereta. 
Sekarang ni kalau duduk dalam carseat dia pasrah ja. Haha.   

11 November 2016. 
Percutian pertama kami lepas aku habis pantang. 
Muka je ada cebek tapi sebenarnya Emir aman dalam carseat.
Sengal tangan mummy kalau pegang lama-lama.
Selamat pun terjamin, InsyaAllah.

Rasa macam lama sudah tidak travel. 
Oleh kerana Emir masih kecil, maka kali ni kami travel dalam negara ja la.
First time ni Abang Edi and the kids pegi Cameron Highlands. 

Kami menginap di Hotel De La Ferns.
Aku book bilik besar yang ada 2 queen bed. 

 Gambar ketika breakfast di kaki lima cafe sambil menghirup udara segar.
Breakfast di hotel ni sedap especially croissantnya.


Sebelah hotel ni ada restoran juga. 
Malam-malam bole makan steamboat.
Parking pun senang. 
Very convenient. 
 
 Datang Cameron Highlands wajib la ada sesi memetik stroberi. 
Abang Edi, Addin dan Zara ja yang buat aktiviti ni.
Aku tunggu di cafe ja dengan Emir sebab untuk ke kebun ni kena naik tangga tinggi dan banyak sangat.
Tak larat mak.

 Mereka dengan hasil tuaian.
Zara tersenyum sumbing sebab Abang Edi malas mau beli aiskrim stroberi.
Orang ramai sangat que mau membeli.

 Dari lokasi memetik stroberi, kami ke Ladang Teh Boh di Sungai Palas. 
Bukan jauh sangat pun tapi jemnya masyaAllah, ana tak tahan la. 
Boleh tahan boring juga berjem dalam kereta.


Dapat juga la kami makan kek dan ambil gambar pemandangan ladang teh yang cantik. 
 
 My post confinement face. 
Ada la kurang sikit bulatnya lepas bersalin tu. Hehe.

November. Bulan last sekolah dan cuti sekolah bermula.
Keputusan exam anak pun diumumkan.
Both Addin and Zara did well in their exam.
Tiada la well sangat sampai naik pentas dapat hadiah di both sekolah kebangsaan and KAFA.
Ada budak lain yang lebih bagus daripada mereka.
Belajar hari tu pun ala kadar ja kan.
Dorang masih stay di kelas elit dan tidak diturunkan ke kelas lain.

 Zara dapat hadiah no. 2 untuk exam dan sijil sebagai penolong ketua kelas. 
Well done Zara!

 Masa kami di Cameron tu, aku punya order Nintendo NES Classic Mini yang aku order since August I guess akhirnya sampai juga. 
My first game console.
Dulu zaman kecik-kecik bapa aku haramkan sebarang unsur game dalam rumah kecuali game Windows wajib dalam pc iaitu solitaire, minesweeper, pinball. 
Sudah tua baru la merasa ada console.
Tapi bukan aku main pun. Aku tengok ja anak-anak aku main game.

Kisah pantang Emir Aslan

1. Thanks to my mama sebab sudi menjaga aku selama 2 minggu. 

2. Aku bagi mama duit untuk beli lauk dan ikut suka mama la dia mau masak apa pun. Tapi pantang kali ni memang best sebab aku tidak dipantangkan dengan makan ayam kampung ja. Mama masakkan aku variety of food. Nyum nyum. 

 Best lauk pantang ever. Fried salmon with green onion. 

Pantang sebelum ni mama tidak bagi aku makan sayur. Kali ni mama sudah lebih flexible.
Dalam gambar ni ada sup sawi dan ayam. 

 Dulu pun tidak boleh makan buah. Sekarang sudah boleh. Hehe.
Selalunya mama bagi aku makan buah blackberry dan raspberry yang sudah dikeluarkan dari peti ais at least 10 minit gitu supaya tidak sejuk. 
Buah naga ni pun bagus untuk melawaskan pembuangan air besar. 

2. Emir sama macam abangnya Addin. Dorang punya kuning lebih tinggi dan lebih lama daripada kuning si Zara. Ada at least 3 kali juga si Emir kena cucuk untuk cek kuning. Tapi alhamdulillah dia ok. 

3. Start since 2015 or 2016 begitu, sudah ada hearing test untuk baby di kawasan Putrajaya. Alhamdulillah Emir melepasi ujian tersebut dengan jayanya.

 Emir sempat berak di pusat hearing test. 

4. Ketika Emir lahir, tahap thyroid Emir tinggi. Risau juga aku, siap google effect symptom tentang thyroid problem in baby ni sambil menangis-nangis. Lepas tu menyalahkan diri kerana mengandung di usia menjelang senja. Buduh. Syukur alhamdulillah hasil ujian ke-2 menunjukkan tahap thyroid Emir normal. 

5. Masa di hospital, nurse bagitau aku ada second degree tear. Walaubagaimanapun, alhamdulillah, pengalaman berpantang kali ni, luka bersalin sembuh dalam tempoh 2 minggu. Tiada kena duduk senget bagai.

6. Untuk menyenangkan ibu baru bersalin yang banyak bertukar pad dan panties, saya cadangkan guna disposable panties jenama Pureen. Sangat selesa. Jenama guardian tak best. 

7. Dan untuk lebih memberi kelegaan pada jahitan episiotomi aku, aku ada beli New Mama Bottom Spray di Lazada. Just spray di jahitan episiotomi setiap kali selepas tukar pad atau bersuci hadas kecil.

I swear by this New Mama Bottom Spray. Worth buying!
 
7. Walaupun luka bersalin aku tidak mendatangkan stress, tapi kali ni aku kena sakit rengat pula. Especially ketika menyusu. Sakit betul. Dulu masa bersalin Zara rasanya macam tiada. Ke ada tapi aku tidak perasan sebab aku lebih kisahkan tentang sakit luka bersalin aku dulu. 

8. Selain daripada rengat tu, aku juga ada simptom jari aku tidak boleh kena sejuk. Kalau kena sejuk ja, contoh kena air sejuk, or kalau aku mencari makanan dalam fridge or freezer, jari-jari aku rasa kebas sangat macam pegang ais lama-lama. Tapi bila aku bagitau dengan doktor, dorang kata sekejap ja tu. Which is, sekarang memang tiada sudah ni simptom.  

9. Emir is a good baby. Senang mau handle. Dia tidur di mana aku tidur. No special bed. Sebelah siang kalau kami berehat di tingkat bawah pun aku letak dia atas sofa ja. Membazir ja beli katil baby. Bukan guna pun. 

10. Dan selama aku berpantang, Addin dan Zara tidak ke transit. Jimat yuran transit. Dorang mandi, tukar baju dan makan tengahari di rumah ja.  

11. Cukup 2 minggu, mama kembali ke Labuan.

 
 Oleh kerana mama sudah balik, maka aku kena masak sendiri. 
So, terjadilah menu ringkas salmon grill with garlic and lemon.

Aku sudah ada pam Lacte Duet Elite yang Tasha bagi. 
Aku beli pula lagi Haakaa Silicone Breast Pump ni. 
Bagus tu memang bagus tapi frankly speaking pam ni hanya sesuai untuk orang yang mempunyai susu yang banyak especially ketika dalam atau baru habis pantang. 
Best selling point is - senang cuci!

 Pada 6 November 2016, kami celebrate hari terakhir berpantang aku dengan lunch di Chillis Paradigm Mall. 
Sedangkan dalam seminggu sebelum tu pun aku sudah 3 kali makan di luar. 
Cuma tidak ambil gambar cantik-cantik ja.

Wednesday, March 22, 2017

Sedikit maklumat dan pengalaman tentang FPP Hospital Putrajaya

Cerita sikit tentang FPP ya.
Sebab dulu time aku awal-awal mengandung Emir pun, ada juga aku mencari maklumat tentang FPP ni especially di Hospital Putrajaya.
Still ada gap yang boleh diisi dengan maklumat terkini.

1. Seawal usia kandungan 3 bulan, sila jangan bertangguh, mula check up dan buka buku pink di klinik kesihatan ibu dan anak (KKIA) kerajaan atau swasta. Yang penting, ada buku.

2. Sesudah ada buku checkup dan ada tarikh jangkaan bersalin (EDD), call FPP Hospital Putrajaya untuk booking doktor dan dapatkan tarikh appointment. (Booking appointment dulu pun boleh juga tapi untuk pegi appointment pakar FPP mesti kena ada buku maternity checkup).

3. Ada 3 orang doktor pakar yang boleh dipilih untuk urusan bersalin di Hospital Putrajaya. 1 orang doktor perempuan iaitu Dr. Hamidah dan 2 orang doktor lelaki. Salah seorang daripadanya Dr. Hazim. Doktor sorang lagi tu aku lupa namanya.

4.  Aku dapat tarikh appointment pertama pada 16 Julai 2016 iaitu lebih kurang bulan ke-7 usia kandungan. Sebelum tarikh appointment, sila buat monthly check-up di KKIA atau klinik swasta pilihan hati.

5. Pada hari check up, sebelum lapor diri di klinik pakar, sila bayar fee di Unit Hasil dulu. Kali pertama checkup kena bayar RM160. Check-up seterusnya kena bayar RM60 dan tunggakan check up sebelumnya, contohnya caj scanning, dalam RM50 gitu.

6. Lepas tu, timbang berat, bacaan tekanan darah, test urine, dan tunggu doktor. Sambil tunggu ni, boleh la layan makan breakfast.

7. Kalau hari sabtu, masa menunggu adalah kurang daripada 2 jam begitu. Kalau hari kerja, kena tunggu dalam anggaran 2 hingga ke 3 jam begitu. Tapi kena faham la, orang yang kita nak jumpa tu doktor pakar, bukan doktor biasa. So, bayangkanlah kesibukan doktor tu. Mana mau pegi tengok patient di wad lagi, jumpa patient di klinik lagi. Time kita sedang jumpa doktor pakar ni pun, maybe akan ada doktor lain yang bertanya doktor ni, kira macam murid tanya cikgu atau referal point le gitu.

8. Kena ada check-up dengan doktor pakar ni sekurang-kurangnya 4 kali: pada bulan ke-7 or 28 weeks, bulan ke 8, bulan ke 9 dan 6 minggu selepas bersalin.

9. Walaupun kita sudah pilih doktor pakar ketika mula-mula buat FPP tu, pihak Hospital Putrajaya telah beri disclaimer lebih awal, bahawa ketika bersalin tu, mungkin akan diuruskan oleh doktor FPP yang lain. Macam aku, bersalin disambut oleh Dr. Hazim. Dr. Hamidah tak sempat datang kot. Tapi ketika check-up untuk discaj keluar wad tu, Dr. Hamidah yang check aku.

10. Sebelum masuk ke labour room (ke sesudah bersalin? I terforgot), nurse akan suruh encik suami buat pembayaran deposit RM3000 di Unit Hasil. Kalau ada GL dengan panel, PMCare contohnya, kita kena isi borang dan pihak Unit Hasil akan fax ke PMCare, PMCare akan reply dengan GL, maka kita tidak perlu bayar sebarang kos bersalin. Tapi sebab husband saya masih mamai lagi di pagi buta itu, dia pun swipe ja guna kad kredit.




11. Pesakit FPP juga akan dapat keistimewaan stay di wad eksekutif. Itu pun kalau tidak penuh la. Kalau wad eksekutif penuh, kena la stay di wad biasa. Cumanya, wad biasa di Hospital Putrajaya tetap kategori kelas pertama.

Aku prefer letak Emir di bed dengan aku. 
Senang daripada letak dia di bassinetnya sendiri.

12. Beza wad eksekutif dengan wad biasa:

 Bersalin pagi isnin. 
Malam isnin tu layan tengok cerita Ibu Mertuaku di RTM2. 
  • Wad eksekutif ada tv untuk setiap katil. Ada juga remote tv. Boleh la setiap patient tu tengok channel kegemaran masing-masing. 
  • Katil di wad eksekutif lebih rendah lebih rendah daripada katil di wad biasa. Sebab kalau di wad biasa, aku mau turun pun kena menjengket. Di wad eksekutif aku boleh turun tanpa perlu sebarang kesukaran. Aku kan tidak berapa tinggi so I know my tahap of kerendahan. Hehe.
  • Di wad eksekutif boleh adjust katil guna remote. Nak recline habis ka, recline sikit ka, mau tinggikan kepala ka, guna remote ja. Di wad biasa kena buat manually.
  • Di wad eksekutif pesakit tidak seramai di wad biasa jadi bilangan pelawat pun lebih terhad.
  • Di wad eksekutif juga toilet setting pun macam lebih cantik. 
  • Untuk pesakit FPP, suami dibenarkan untuk menemani ibu sepanjang masa walaupun di luar waktu melawat. Abang Edi teman aku siap bawa tikar, toto dan bantal. Not helping much pun sebab dia tidur ja malam aku stay di wad tu. But I feel more content when he's around. 
 Waktu melawat pesakit di Wad Eksekutif, Hospital Putrajaya.


 Tiada selera. Addin ja yang habiskan makanan aku ni. 
Dia suka pula makanan hospital. Maybe dia rasa macam piknik.

13. Makanan tu aku rasa macam sama ja. Ke ada beza? Aku pun lupa suda. Aku bukan makan sangat. Tiada selera. Tapi aku suka dorang punya minuman koko dan susu skim dalam peket. Sedap!!

14. Layanan? Wad eksekutif ka wad biasa ka pun sama juga. Cumanya wad eksekutif lebih selesa sebab tiada ramai pelawat yang ke hulu-hilir buat aku rasa sangsi ketika menyusukan anak.

 Abang Addin's first moment with adik Emir.

15. Sebelum discaj, kena pegi ke Unit Hasil sekali lagi untuk end bil (macam makan sushi gitu). Segala bil labour room, bil wad dan bil farmasi akan dikira dan dibayar oleh pesakit FPP sendiri. Bil bersalin yang kami kena bayar ialah lebih kurang RM1400 begitu. Tiada subsidi. Bukti resit aku sudah submit ke PMCare.

 FPP baby :)

16. Kesimpulannya, aku berpuas hati dengan layanan yang terima sebagai pesakit FPP di Hospital Putrajaya.

Kemaskini cerita dalam blog - Oktober 2016

Bulan ni tidak banyak aktiviti sebab aku masih dalam tempoh berpantang lepas bersalin Emir.
Tapi wajar untuk diingati sebab ada dua tarikh penting dalam keluarga kami yang berlaku dalam bulan ni: birthday aku dan birthday Zara.

 Sempena birthday aku, my bestfriends since sekolah menengah: dari kiri, Liean, Faiz dan Diana, datang ke rumah dengan tujuan untuk melawat aku yang baru bersalin sambil bawa kek untuk sambut besday aku. 
Terharu mak. 
Semoga mereka semua dilindungi dan dirahmati Allah hendaknya. Amin. 

Dalam bulan 10 ni juga, musim peperiksaan semester akhir berlaku.
Oleh kerana aku masih dalam keadaan pantang, jadi aku tidak la boleh mau garang sangat macam cikgu disiplin.
Ajar Addin dan Zara pun lebih kurang saja. Kalau lebih-lebih, jadi meroyan pula aku. 
Syukur juga. Not doing very good but not doing bad either. 
Masih kekal dalam kelas yang sama means tiada penurunan. 
Ada peningkatan pada Zara. 

Birthday Zara yang ke-7.
Sebenarnya Zara request mau sambut birthday di sekolah.
Tapi sebab keadaan yang tidak sesuai aku pujuk Zara untuk buat di rumah saja.
Beli cupcake 7 biji, pacak lilin 7 batang, nyanyi di rumah ja la. 
Be a good girl, kakak Zara!

 Sebagai hadiah birthday, Abang Edi bawa Zara pilih dan beli mainan di ToysRus.

 Addin yang belum birthday pun tumpang sekaki dapat hadiah juga.

 Pastu Addin dan Zara kena bawa main ice skating di Sunway Pyramid.
Mummy stay di rumah ja la dengan Emir.
Bulan 10 ni pun kind of menderita sikit juga. 
Sebab ada beberapa kali putus air di kawasan Selangor berpunca daripada pencemaran bau di Sungai Semenyih.
Mau berpantang pun tidak aman. Haih. 
Kesian Syabas asyik kena sumpah seranah ja. Huhu.
Tragedi Oktober untuk rakyat Selangor yang mengalaminya.
Semoga kejadian ini tidak berulang lagi di masa akan datang. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...