google analytic

Nuffnang

Friday, July 28, 2017

Cuti-cuti Melbourne, Victoria, Australia - April 2017 - Tips!!!

1. Pengangkutan dari Tullamarine airport ke Melbourne CBD

Ada beberapa blog readers yang tanya aku pasal benda ni, mostly daripada kalangan ibu-ibu yang ada anak kecik, just like me.

Perkara ni nampak remeh, mungkin tidak perlu dibincangkan, especially kalau ahli rombongan semuanya dewasa dan travel cara backpackers. Asal murah.

Cumanya, kalau berkeluarga, ada anak kecik, mestilah sebagai ibu merangkap perancang kewangan keluarga, kita akan cari cara paling convenience dan murah.

Sebelum ke Melbourne, aku ada terfikir juga, adakah kami mau sewa kereta, naik Skybus atau naik teksi ja.
Then, aku dan Abang Edi sebulat suara buat keputusan, naik teksi ja la. Senang.

Macam kami hari tu, kami sampai Melbourne around jam 9 begitu.
Walaupun asalnya kami plan mau naik teksi, tapi akhirnya kami sengaja memilih cara pengangkutan menggunakan Skybus ke Melbourne CBD.
The reason is, kami sengaja mau buang masa pasal airbnb kami belum ready.

Murah juga tiket untuk satu keluarga dengan 2 adult = AUD38 sahaja.

#Naik Skybus: Kalau tiada seat, maka berdiri la sepanjang 25 minit perjalanan dari airport ke Southern Cross Station. Nasib baik kami dapat seat. Time kami naik Skybus hari tu, dalam bas tu tidak kena pasang aircond. Huh. Tidak la panas sangat tapi agak kurang selesa.

Skybus ada menyediakan service free Hotel Transfer dari Southern Cross Station ke hotel-hotel yang terpilih. Dorang guna small shuttle.
Kalau kebetulan apartment or hotel berada di kawasan yang tertentu tu, kira jimat la. Tidak perlu naik teksi lagi.

The problem is, aku baca apartment kami tu dekat ja dengan Ibis Melbourne Hotel and Apartment.
Kena menapak sikit la dengan bawa beg-beg dan anak-anak segala.
Masalahnya masa kami sampai di Southern Cross Station tu, aku tanya la dengan pakcik yang berkerja di situ. Dia kata kawasan apartment kami tu tidak kena cover.
And I was like, tidak apa la. Naik teksi ja la kami.

So, kami terpaksa menapak ke hentian teksi di luar Southern Cross Station tu untuk cari teksi.
Mau cari teksi yang sesuai untuk muat beg-beg kami pun bukannya senang.
First teksi bagitau boot dia kecil, sudah try susun beg pun masih terlebih muatan.
Tunggu kejap, dapat teksi kedua pun, kami terpaksa pegang satu cabin luggage untuk duduk sekali dengan passenger di seat belakang.
Hassle.

Kos naik Skybus dan teksi:

Kos naik Skybus ke Southern Cross Station = AUD38
Kos naik teksi dari Southern Cross Station ke airbnb di Carlton = AUD15
Kos total = AUD53

#Bagus naik teksi ja all the way dari airport ke airbnb. Lebih efisyen for a family of 5 with 2 medium + 2 cabin luggage + 1 stroller.

Kalau kira dengan kos dan convenience level tu, bagus naik teksi all the way dari airport.
Di airport senang cari teksi yang bersaiz family.

2. Pengangkutan dari Melbourne CBD ke Tullamarine airport 

Flight kami balik ke Malaysia adalah pada awal pagi macam tu (jam 9 tidak silap), so kenalah gerak awal jam 6 dari apartment.
Hari sebelum tu ada sudah booking guna apps 13cabs.

#Kalau mau booking teksi guna apps ni, pastikan booking guna no telepon local.


So, sepatutnya jam 6 taxi driver tu sudah kena tunggu di lobi apartment kami.
Haram tiada.
Kami tunggu 15 minit pun masih belum ada teksi yang muncul.
Kureng asam betul.

Nasib baik apartment kami ni depan 7-eleven petrol gas station.
Maka ada beberapa taxi yang sedang parking sana.
Husband saya pegi ringan mulut bertanya kalau-kalau dorang boleh hantar kami ke airport.
Dan Alhamdulillah, urusan kami dipermudahkan apabila ada sorang driver yang berasal dari Djibouti yang mungkin baru lepas solat Subuh sudi hantar kami ke airport.

Sedang kami on the way ke airport, aku dapat call dari 13cabs yang tanya kami cab kami sudah sampai ke belum.
Aku cakap ja sudah. Malas aku mau panjang cerita.

Sebelum ada booking dengan 13cabs tu pun, aku banyak terbaca dalam forum-forum di Internet yang perkhidmatan teksi di Melbourne ni memang tidak memuaskan.
Daripada situ aku menyimpulkan, service management di Melbourne ni mungkin bagus, tapi execution tu macam ada kureng banyak.

Kos naik teksi dari apartment kami di Swanston St ke Tullamarine Airport = AUD54.30


3. Local simcard dan roaming di Melbourne


Pada hari pertama di Melbourne sebaik sampai di airport, kami baris panjang untuk beli simcard Optus Prepaid for 7 days at AUD15 sahaja. 
Simcard Optus ni untuk guna dengan handphone Addin.
Aku dan Abang Edi guna data roaming.
Kami kekal guna nombor telefon asal sebab kalau ada orang pecah masuk rumah, alarm system boleh hantar sms ke nombor telefon kami.


Kami ada 7 hari di Melbourne.
Aku guna Digi Data Roaming. 
Hari pertama hingga hari ke-6, aku guna 72-hour roaming combo pass pada harga RM25 untuk 3 hari. 
So, aku kena beli roaming pass 72 hour tu 2 kali. 
Roam combo pass tu bagi data 2G. Kira banyak la tu untuk guna 3 hari. 


Pada hari ke-7, aku beli roaming pass seperti di atas yang valid selama sehari pada harga RM15.  
Secara keseluruhan, aku berpuas hati dengan prestasi telco Telstra. 
The only time yang aku tidak dapat line adalah ketika kami guna jalan yang sedikit ulu dari Apollo Bay ke 12 Apostles.

Abang Edi pun guna roaming Maxis. Dia sokmo macam tu sebab dia bisnes.
Dia mau pastikan customer dia senang cari.
Berapa dia bayar tu wallahualam.
Tapi dia punya coverage pun bagus juga sana. Lebih kurang la macam digi roaming.
Ketika di kawasan ulu di Great Ocean Road tu ja coverage tidak berapa cantik.

Wednesday, June 14, 2017

Cuti-cuti Melbourne Spring 2017 - Penginapan kami di Great Ocean Road, Victoria

Wah... hari ni rajin betul aku update blog.
Hari ni ada free sikit sebab aku cuti kerana terpaksa jaga Emir yang kena demam campak. 
Addin dan Zara pun sudah habis cuti sekolah.
So, I can have this notebook all to myself. 

Sambung cerita pasal penginapan semasa kami road trip ke Great Ocean Road pula.
Selama road trip 2 hari kami di Great Ocean Road, kami stay 1 malam di Apollo Bay. 
Sengaja aku pilih Apollo Bay untuk tempat kami berehat selepas lama drive dari Philip Island. 
Kiranya, Apollo Bay ni tengah-tengah antara road trip kami iaitu Philip Island - Apollo Bay - Great Ocean Road attractions - dan kembali ke Melbourne. 

Kenapa aku pilih Big4 Pisces Holiday Park di Apollo Bay?
i) Aku tertarik dengan konsep caravan park ni. Walaupun kami tidak bawa karavan, tapi kami boleh sewa motel yang lebih selesa. 
ii) Review pun bagus. Harga pun boleh tahan.
iii) Berdasarkan review, kononnya park ni dekat dengan pantai. Well, kebanyakan accomodation di Apollo Bay memang dekat dengan pantai pun. 
iv) Dan juga dekat dengan town. So, untuk drive ke town for dinner is tidak memenatkan. 
v) Park ni pun ada playground! 1000 markah di situ. Playground dorang lagi best dari motel di Philip Island. Addin dan Zara tidak puas hati pasal kena stay sini 1 malam ja.

Review
i) Best. Untuk first timer seperti kami, caravan park ni memang siok environmentnya. It's like a kampung. Karavan parking di lot yang disewa, karavan dorang dapat bekalan air dan elektrik. Orang yang tiada karavan boleh sewa motel. Ada juga kemudahan bbq, shared bathroom, laundry, bilik tv and wifi. 
ii) Kami sewa motel yang ada spa bath muat untuk 6 orang dan ada view laut. Kalau aku buat booking awal sikit, kami boleh booking motel yang muat untuk 5 orang yang lebih murah. 
iii) Harga motel or lodge bergantung kepada facilities dan bed yang disediakan. Yang paling murah ialah basic lodge yang tidak facing laut. Abang Edi mau seaview so kena la ambil yang mahal sikit. 
iv) Bilik kami macam rumah kecil yang ada ruang tamu, dapur, 2 bilik tidur dan bath tub with jacuzzi.
v) Rice cooker pun ada untuk pemakan nasi tegar. 
vi) Kereta boleh parking sebelah rumah.


Signage masuk park. 

Dalam park ni, tidak boleh drive laju-laju.

Aku depan reception.

Kami sampai ja, terus Addin dan Zara pegi playground dan make friends.
Memang gembira betul dorang sini sebab playground ni ada flying fox.
Anak-anak orang putih ni pun peramah semuanya.

Rumah kami untuk satu malam di Apollo Bay.

Rumah kami dekat dengan swimming pool.

Ruang tamu.

Best kan. Kalau aku ada rumah macam ni pun siok.

Kawasan dapur.

Aku sedang tunjuk bilik air.

Bilik ni muat untuk 4 orang. 
Sebab kami hanya berempat (minus Emir), maka dorang hanya make the bed for 2. 

Bilik air dan tandas asing. 
Kalau mau cuci bontot kena pegi bilik air. 
Bath tub tu ada jacuzzi.

Master bedroom.

Microwave dan peti ais wajib ada.

Kitchen utensils.

Dapur masak dan oven.

Periuks. Kalau mau masak sendiri, memang lengkap la.

Peralatan dapur.

Peraturan yang mesti dipatuhi.

Aku kagum pasal ada rice cooker. 

Pemandangan awal pagi.

Besok paginya, kami bangun awal sebab aku mau pegi pantai.

Budak-budak ni bangun awal sebab mau main playground kunun.
Aku tidak bagi sebab orang lain belum bangun.
Still too early.

7 pagi di pantai Apollo Bay.

Kami mau check out suda. 
Abang Edi dan Zara belakon main giant chess kunun.

Cuti-cuti Melbourne Spring 2017 - Penginapan kami di Philip Island

Di Philip Island, kami menginap di Seahorse Motel di kawasan Cowes.
Cowes ni adalah dalam 15 minit gitu dari Penguin Parade dan The Nobbies.
Di kawasan Cowes ni senang cari restoran dan supermarket.
Recommended neighborhood.

Alkisahnya, kami sampai di Seahorse Motel ni pun macam jam 5 petang begitu.
Sebaik check in ja terus drive ke Penguin Parade.
Stay sini pun 1 malam ja. So, kami tidak stay lama sini.
Rasa rugi pula sebab stay sekejap ja di sana.
Sudah la murah, lebih kurang RM500++ ja untuk satu malam for a room yang muat untuk a family of 4.

Okeh, kenapa aku pilih motel ni?
i) Sebab rate motel ni boleh tahan murah berbanding dengan hotel/motel lain di Philip Island.
ii) Walaupun murah, rating di booking.com dan agoda amatlah berbintang-bintang. No need to stay at a hotel yang mahal kalau boleh dapat motel with a good price and a very good review.
iii) Kereta boleh parking depan bilik.
iv) Ada playground. Faktor yang penting untuk family yang ada anak-anak yang sedang membesar.

The verdict?
i) Kami suka sangat! Kami sampai-sampai ja, Addin dan Zara teruja nampak playground. Aku dan Abang Edi buka pintu bilik ja, teruja nampak kelengkapan yang disediakan.
ii) Ada 1 bilik. Dalam bilik ada queen bed, di ruang tamu ada 2 single bed.
iii) Ada 2 tv, satu dalam bilik, satu di ruang tamu.
iv) Ada dapur, peti ais, meja makan.
v) Di bahagian belakang ada yard yang disediakan meja dan kerusi piknik.
vi) Orang yang menyambut kami di receptionist pun peramah yang amat. Aku ja nda berapa paham accent aussie orang tu. Sudah la ia becakap laju. Hoho.
vii) Bilik air besar betul. Laju lagi tu air showernya.
viii) Mau bbq, mandi kolam, bawa anak main playground - yeah, you can have it.
ix) Tidak silap aku ada wifi.

Senang cerita, siok la sini.
Kereta sewa kami parking depan bilik.

Pemandangan bilik motel kami dari luar.
Kelihatan meja makan dan dapur di situ.

Pemandangan bilik motel kami dari luar. 
Kelihatan 2 single bed dan meja makan. 
Sofa pun ada.

Dapur. Ada peti ais.
Tidak silap aku, rice cooker pun ada.

Bilik air yang besar. Siap ada bangku lagi.

Backyard yang lengkap dengan meja piknik.

Bedroom. Nampak ka tu meja piknik di luar? (Nampak samar2 di sebalik langsir)

Dalam bilik ada tv tergantung. 
Di luar pun ada satu tv lagi terletak atas meja.

Aku bejalan ke playground. 

Kolam renang.

The highlight of the motel - playground! 

Emir dan daddy pun mau pigi playground juga.


Melompat la kamu sepuas hati di sana Addin. 

Budak Zara ni yang tidak menyempat. 
Bangun tidur ja terus pegi playground dalam keadaan gelap2 dan sejuk2.
Gambar ni diambil lepas dia sudah wangi dan kami sudah mau check out.

Main pondok-pondok kunun.

Cuti-cuti Melbourne Spring 2017 - Penginapan kami di Melbourne

Sepanjang percutian kami selama seminggu ke Melbourne bulan 3 ari tu, kami stay di 4 tempat yang berbeza.

2 malam pertama di airbnb - Apartment 1 bilik di area Carlton. Carlton ni kira outskirt sikit ja dari Melbourne. Berdepan dengan ibis Melbourne Hotel and Apartments. Dekat sangat dengan Queen Victoria Market.

1 malam di motel - Seahorse Motel di Cowes, Philip Island. We love this motel very much. Paling berbaloi.

1 malam di caravan park - Big4 Apollo Bay Pisces Holiday Park, Apollo Bay, Great Ocean Road. Sini pun aku suka juga. New experience.

3 malam terakhir di airbnb - Apartment 2 bilik di Mackenzie Street, Melbourne. Berdepan dengan petrol station 7E, Space Hotel dan State Library of Victoria.

So, berikut ialah review bergambar untuk accomodation di atas.


2 malam pertama di Melbourne - Airbnb - Apartment 1 bilik di area Carlton (sipi-sipi Melbourne City)

Kenapa aku pilih airbnb ni?
i) Harganya kompetitif - semua harga accomodation mahal sebab duit RM jatuh.
ii) Cancellation policy - Flexible. Rating di airbnb pun bagus.
iii) Dekat dengan Queen Victoria Market dan tram stop.
iv) Boleh smoking - bukan senang mau dapat airbnb yang allow smoking walaupun banyak airbnb yang ada balkoni.
v) Guna dapur gas - I don't like guna dapur induction. I tak reti. Tapi sudahnya, I tak masak sangat pun. Takat masak maggi ja.
vi) Ada wifi.

Review:
i) Host airbnb ni bertimbang rasa. Masa check-in sebenar is jam 2 petang. Aku cakap aku bawa baby. Kalau dia bagi kami simpan beg ja dulu pun ok. So, kami boleh jalan-jalan di city tanpa bawa beg kan. Syukur Alhamdulillah, Allah lembutkan hati tuan rumah ni untuk bagi kami masuk jam 12 tengahari as long the cleaner selesai bersihkan rumah. Kami tidak perlu tunggu sampai jam 2 untuk masuk rumah.
ii) Rumah selesa. Keselamatan terjamin.
iii) Lokasi terbaik. Jarak dengan QVM 5 minit ja. Kalau mau pegi Swanston Street pun lebih kurang 10 minit jalan kaki sampai.
iv) Tiada makanan free disediakan. Gula, teh, kopi ada. Sabun basuh baju ada.
v) Host ni tidak bagi review sama aku di airbnb. Kureng asem. Busy kot.
vi) Kami tiada jumpa pun host airbnb ni. Ada tejumpa cleaner ja. Host dan cleaner orang putih.
vii) Rumah ni ada periuk nasi elektrik.
viii) Sebab rumah ni depan ibis Hotel dan Apartments maka senang dapat teksi.
ix) Kalau mau solat jumaat pun senang. Sebab apartment ni dekat dengan dewan yang dorang convert  jadi tempat solat jumaat. Dewan tu dekat dengan Zen Apartment dan QVM.


Gambar pertama masuk airbnb. Ruang tamu merangkap ruang makan dan ruang tidur (sebab ada sofabed).

Bilik mandi + tandas + laundry room (ada washing machine dan dryer tersorok dalam kabinet).

Dapur

Pemandangan dari dalam rumah menghadap Zen Apartment.
Di luar tu ada balkoni. Siap ada meja lagi so Abang Edi boleh besigup.

Kelihatan sinki (bawah tu ada dishwasher), oven, toaster dan kettle. 

Study desk kunun. Dalam almari sebelah kiri tu ada vakum.

Pemandangan dapur dan pintu utama.

Bilik tidur utama yang ada kabinet bercermin penuh.

Queen bed dalam master bedroom. 
Tingkap besar tu ada pemandangan Zen Apartment.

3 malam terakhir di Melbourne - Airbnb - Apartment 2 bilik di Mackenzie Street, Melbourne.

Kenapa aku pilih airbnb ni?
i) Harganya kompetitif - harga airbnb yang kami stay di 2 malam pertama di atas tu lebih murah tapi logik la yang ni ada lebih mahal sedikit sebab dalam kawasan Melbourne city dan 2 bilik.
ii) Rating di airbnb bagus walaupun cancellation policy ialah strict.
iii) Pemandangan cantik. High level. Ni Abang Edi yang pilih sebab dia mau view.
iv) Boleh smoking - bukan senang mau dapat airbnb yang allow smoking walaupun banyak airbnb yang ada balkoni.
v) Guna dapur gas - I don't like guna dapur induction.
vi) Ada wifi.

Review:
i) Rumah selesa. Keselamatan terjamin.
ii) Lokasi terbaik. Jarak dengan Swanston Street pun lebih kurang 5 minit jalan kaki sampai.
iii) Tiada makanan free disediakan. Gula, teh, kopi ada. Sabun basuh baju ada.
iv) Host rumah ni ialah orang Singapore tidak silap aku. Cleaner orang asian. Aku pernah jumpa cleaner ja. Tidak pernah jumpa host.
v) Aku tidak pernah communicate dengan host airbnb ni. Dia ada wakil orang putih (co-host) yang tolong manage rumahnya.
vi) Host dan co-host tidak bagi review sama aku di airbnb. Kureng asem. Busy kot.
vii) Rumah owner orang asian. Tapi tiada rice cooker. Pelik.
viii) Ramai asian yang stay sini. Tingkat bawah ada satu convenience store yang jual banyak barang dari asia. Mau cari maggi dari Malaysia pun senang. Cashier yang keja sana tu keja part time, baru habis study di RMIT asal dari Malaysia.
ix) Berdepan dengan 7E petrol station. Kami beli myki card sana. Dapat teksi pagi buta pun senang. Sebab ada beberapa teksi selalu park sana.
x) Di airbnb ni la first time aku guna dishwasher. Siok rupanya guna dishwasher. Susun pinggan mangkuk cawan, masukkan sabun, then tinggal. Selesai sesi mencuci, tau2 kering suda semua dishes yang kotor tadi.

Unfortunately, tidak banyak gambar yang kami ambil di apartment ni.

View yang cantik di waktu malam. 

Pemandangan ruang tamu yang bersepah. 

Emir yang hanya berpampers atas queen bed di master bedroom. 

That's all.
Post seterusnya ialah review aku tentang accomodation kami di Philip Island dan Apollo Bay.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...