google analytic

Nuffnang

Monday, January 15, 2018

England and Amsterdam trip 2017 - Qatar Airways dan Doha Hamad International Airport

1. First choice untuk fly bagi travel kali ini ialah Qatar Airways. Sebab aku belum pernah try Qatar. Dan aku teringin mau singgah di Hamad International Airport, Doha. At least, been there la konon.

2. Harga flight ticket Qatar untuk kami lima beranak adalah lebih murah daripada yang ditawarkan oleh Emirates dan Malaysia Airlines. Harga tiket kami ialah RM8,868.52 untuk multi-city flight iaitu KUL - LHR dan AMS - KUL. Kalau aku pilih return Kuala Lumpur - London Heathrow, tiket flight akan jadi lebih mahal lebih kurang RM1000 begitu.

3. Dengan Qatar Airways, kita boleh pilih seat suka hati tanpa perlu check in dulu. Means, sebaik beli tiket ja, sudah boleh pilih seat.

4. Aku pun lupa aku boleh pilih seat ni sebab ada bawa infant ka atau sebab itu memang servis yang diberikan percuma oleh Qatar Airways. Yang penting, aku memang telah dengan suka hati tukar seat 2-3 kali sebelum kami check-in tu dan semuanya adalah percuma.

5. Aku confirm kalau naik Emirates dan Malaysia Airlines, ketika check-in baru boleh pilih seat, walaupun bawa infant. Kalau mau pilih seat sebelum check-in, kena extra fee berdasarkan jenis seat.

6. Qatar Airways juga amat children friendly kerana:

  • Kids boleh minta child meal in a lunch box dan dapat activity packs.
  • Infant boleh dapat soft toy, baby food dan special pack yang ada diapers, bedak dan losyen baby.
7. Kalau pergi dengan MAS dan duduk seat economy saja, rasanya macam jarang sudah budak-budak dapat toys. Untuk infant apatah lagi.

8. Emirates pula, dorang memang ada bagi souvenirs untuk kanak-kanak. Tapi kalau untuk baby tu, tidak sure la pula if Emirates ada ka bagi ka tidak diaper, bedak dan losyen tu. Ada kot. Entah la.


9. Kami check-in 3 medium size luggages. Beg coklat 2 di depan tu simpan baju. Beg maroon untuk simpan rice cooker, makanan dan pampers Emir.  


10. Ground staff Qatar Airways di KLIA memberikan servis yang baik dan attentive. Siap offer aku bassinet seat. Dorang bagitau kebetulan masih ada bassinet seat yang available dan kami sekeluarga boleh seat sekali satu row. Aku berterima kasih tapi aku sengaja tidak pilih seat yang boleh pasang bassinet tu.

#FlyingWithInfantTips: Why not choose bassinet seat?

11. Aku rasa macam boleh agak Emir nanti bukan mau tidur dalam bassinet tu pun. He prefers to berkepit with me. Senang menyusu. Lagipun aku ok ja pegang Emir for a 7 hours flight. Seat Qatar pun ok. The size is just right. Not to wide, not to narrow. More reasons why not to pick bassinet seat below at point no 16.

Saat bahagia masuk flight meninggalkan KLIA. Syukur ada anak yang sudah besar ni. Boleh tolong mummy dan daddy.
Addin bawa beg biru. Zara bawa beg tarik warna kelabu. 

#PackingTips: Pack your bulky clothes in ziplocks

12. Dalam beg biru berbunga (foldable weekender bag) yang Addin angkat tu (gambar di atas) mostly adalah barang-barang Emir dan jaket sejuk kami untuk kami pakai once sudah sampai London nanti. Jaket-jaket sejuk kami muat masuk dalam beg biru tu sebab aku pack dalam ziplock bag. Lipat jaket mengikut saiz ziplock dan penyet-penyetkan ziplock untuk keluarkan angin sebelum ziplock dizipkan. So the bag will not appear so bulky.  

#FlyingTips : What to pack in your cabin luggage?

13. Dalam beg kelabu (cabin luggage) aku simpan sepersalinan pakaian termasuk pakaian dalam untuk kesemua kami 5 orang. Tujuan aku bawa sepersalinan pakaian untuk kami setiap seorang adalah supaya kami ada baju spare. Kot-kot la check-in luggage bermasalah tidak sampai di destinasi nanti kan. So at least, adalah juga kami ni masing-masing sepasang pakaian lengkap untuk sekali pakai.  

14. Amalan packing di atas memang aku amalkan kalau kami fly ke destinasi selain daripada balik rumah sendiri. Kalau sudah mau balik rumah tu, maka tidak la aku pack sepersalinan pakaian dalam cabin luggage. Kalau dibuatnya ada hal dengan check-in luggage pun, tiada masalah untuk bertukar baju sebab baju belambak di rumah. 


15. Seat untuk flight KUL-DOH dan DOH-KUL punya configuration setting ialah 2-4-2. Aku pilih seat untuk Abang Edi dan Addin duduk 2 seat di depan, dan aku, Zara dan Emir di 2 seat belakang. 
Sengaja pilih seat yang begini instead of bassinet seat sebab dekat dengan window. 

#FlyingWithInfantTips: More about bassinet bulkhead seat

16. Selain daripada aku tau si Emir tidak akan suka duduk dalam bassinet, aku juga tidak gemar duduk di bulkhead seat. Bassinet seat selalunya di bulkhead seat.

17. Kalau aku ni single, mungkin aku suka la duduk bulkhead seat tu. Sebab ruang kakinya lebih luas dan tiada orang di depan yang suka-suka hati kasi recline seat.

18. Tapi sebab aku bukan single malah ibu kepada 3 orang anak pula, jadi aku memerlukan banyak barang within reach. Di bulkhead seat, kita tidak boleh letak barang di depan kaki dan di bawah seat ketika kapal mau take off dan landing. 

19.  Oleh kerana aku ni pendek, tidak boleh mencapai overhead bin tanpa meminta pertolongan daripada orang lain dan aku memang tidak suka minta tolong orang kalau ada alternatif lain, maka aku memang suka simpan barang di bawah seat saja. Di atas sebab kekangan itu, I think it's better if kami duduk seat yang biasa-biasa ja la. 

20. Untuk flight DOH-LHR dan AMS-DOH pula, seat configuration ialah 3-4-3. Bagi DOH-LHR punya flight, aku pilih kami berempat untuk duduk di seat middle row. Flight ke LHR selalunya full, maka aku prefer kami duduk bersekali dan tidak duduk dengan passenger lain.

21. Bagi flight AMS-DOH pula, seminggu sebelum flight, aku semak occupied seat untuk flight AMS-DOH masih terlalu banyak yang kosong. Aku buat kesimpulan mungkin flight ni tidak full. Jadi aku pilih seat 3 sederet di tepi. Untuk row pertama, aku arrange for Abang Edi - kosong - Addin. Untuk row kedua pula, aku arrange for myself- kosong - Zara.

22. Nasib baik dan syukur, tiada passenger yang pilih seat kosong tersepit tu. Alhamdulillah, percaturan aku menjadi dan kami ada dua extra seat untuk bersenang lenang. 

23. Untuk cerita pasal makan, kita teruskan dengan penerangan bergambar :)

Zara yang sedang sibuk mencari entertainment kegemaran. 
Kelihatan di meja ialah meal box untuk budak-budak. 
Meal box tu boleh bawa balik. 

Beginilah contoh rupa children meal box yang disediakan oleh pihak Qatar Airways.
Si Addin memang kurang gemar sebab 4 kali dapat meal box, tiada yang kena bagi nasi. 
Sudahnya, dia makan nasi aku, aku makan meal si Addin. 
Sedangkan, dia yang beria minta child meal ni.

Untuk passenger yang tidak buat pilihan meal, stewardess Qatar akan edarkan menu meal di awal flight.

Contoh meal. Kalau meal dorang yang ada nasi ni, semua sedap.
Kalau tiada nasi, semua rasa ke laut.
Aku pun pelik. 

Free meal untuk Emir. 
Vegetable mix with rice tu Emir tidak suka.
Dia suka yang apple sauce tu saja. 

24. Seperti syarikat penerbangan terkemuka yang lain, Qatar Airways juga memberikan overnight/long haul pack kepada penumpang mereka. 

Pack ini yang mengandungi eye mask, ear buds dan stokin panjang untuk menjamin tidur yang selesa ketika dalam cabin. 
Oleh kerana kami naik 4 kali penerbangan Qatar, maka kami ada 16 paket begini. 
Banyak betul sampai aku jadikan sebagai souvenir kepada ahli keluarga dan rakan-rakan yang bertuah :) 

25. Selain daripada tu, Qatar Airways cukup generous kepada passenger cilik mereka. Addin dan Zara pun dapat banyak juga kids kit. Activity pack dorang yang berlebih tu kami ada berikan kepada ahli keluarga dan rakan-rakan yang bertuah juga. Emir pun ada juga dapat softtoy berupa buku lembut dan patung gajah. 

Ni adalah salah satu contoh activity pack yang dorang Addin dan Zara terima daripada Qatar.
Ada lagi activity pack lain tapi tiada dalam album untuk dikongsikan. 

26. Qatar Airways guna Oryx sebagai entertainment platform dorang. Kalau naik fleet A380, semua serba canggih dan lebih hebat daripada fleet A330 dan Boeing 777 sebab Oryx nya guna remote seperti smartphone. So senang buat pilihan dan tidak lagging.  

Kami memang peminat Bing Bang Theory. 
Kalau sudah boring tengok movie sedia ada, rotate series BBT ni ja la melayan ketuyuan si Sheldon.

Kalau tiada cerita suda, tengok ja la status flight. 

27. Sebab sudah naik Qatar ni, so merasa la juga menjejakkan kaki di bumi Doha kan. Walaupun setakat di airport saja. Boleh tahan juga la airport Hamad International ni. Best la juga lebih kurang macam Dubai airport. But I prefer Doha over Dubai :)

Mascot wajib digambar di Hamad International Airport

Ruang kegemaran Addin. 

iMac bersepah untuk digunakan untuk penumpang yang transit. 

Ruang kegemaran Abang Edi. Bekalan oksigen kunun.

Ruang kegemaran Addin, Zara dan Emir. 
Ada beberapa kawasan playground dalam Hamad Airport ni. 
Ini yang paling besar dan central rasanya. 

Smaller play area yang lebih dekat dengan gate kami ketika pulang dari Doha ke KUL. 

Seat yang banyak. Ada family area. Ada quiet area. 

Smaller play area kelihatan di situ.

Kakak Zara yang rajin layan Emir. 

Zara try bagi Emir makan nasi bubur yang Qatar Airways bagi.

Ketika di gate untuk departure balik ke KL.
Kelihatan MAS join flight dengan Qatar. 

28. Di airport Doha ada disediakan stroller untuk digunakan oleh ibubapa yang ada anak kecil. Tapi untuk pinjam saja la. Free of charge. Kami tidak guna stroller pinjam tu sebab kami guna stroller Emir sedia ada ja. Stroller si Emir memang boleh bawa masuk cabin so tiada masalah untuk terpaksa masukkan stroller ke ruang cargo.  

29. Lain-lain hal: Tiada masalah. Semua ok. All in all, rasa puas hati dengan Qatar Airways. Lepas sudah merasa naik Qatar Airways ni, Addin dan Zara request mau try naik Emirates pula. :)


Lupa sudah di mana ni. Di Heathrow mungkin.

Last view di Lapangan terbang Schipol.

Tuesday, December 12, 2017

England and Amsterdam trip 2017 - Mukadimah punca terjebak

Salam uols..

Pada 23 November 2017 hingga 8 Disember 2017 yang lepas (14 hari tambah 2 hari travelling days), kami sekeluarga selamat bercuti ke bumi England (London, Brighton, Bath, Oxford) dan Amsterdam.

Tujuan bercuti:
Sudah lama menyimpan niat untuk pergi menjejakkan kami semula ke London.
Hujung tahun last year, aku duduk rumah lama sebab sedang berpantang lepas melahirkan Emir.
Masa banyak digunakan untuk scroll latest feed di Facebook dan Instagram.
Tengok orang bercuti ke Europe sejuk-sejuk macam best ja.     

Cerita sedih:
Sepatutnya hujung tahun ni kami sekeluarga bersekali dengan mama dan adik-adik aku buat umrah.
Aku sudah booking pakej umrah untuk kami semua 9 orang sejak bulan Ramadhan.
Booking dengan Rayhar Travel Bangi.

Harga pakej yang ditawarkan oleh Rayhar Travel Bangi mungkin bukan yang termurah di pasaran.
Tapi lokasi, itinerari perjalanan dan details yang termasuk dalam pakej umrah mereka - kalau aku buat perbandingan apple to apple dengan travel agent yang lain - aku rasa pakej dorang adalah yang paling berbaloi.
Servis mereka setakat yang kami belum pergi umrah tu memang terbaik.
Kami sentiasa diberi up-to-date status melalui whatsapp dan email.

Malangnya, kami tiada rezeki untuk meneruskan ibadah umrah sebab adik lelaki aku tidak fit untuk travel jauh dan buat umrah.
Menyebabkan dua adik perempuan aku yang belum kawin tidak dapat turut serta sebab tiada mahram.
Menyebabkan Mama aku pun tidak dapat ikut sebab dia kena jaga adik lelaki aku.
Menyebabkan Abang Edi pun berat hati untuk pergi sebab tiada Mama dan adik-adik aku.
Menyebabkan aku pun tidak dapat pergi sebab aku tidak mau kena laknat walaupun Abang Edi cakap "Ye la.. jom la pegi la.." sebab aku sudah meninggi suara sebab tidak faham kenapa dia tidak mau pegi juga.
Aku takut kalau kami pegi juga maka aku dibayar cash di Mekah sebab derhaka pada suami.

Dominos effect.
Dengan berat hatinya, kami terpaksa cancel pada bulan September 2017.
Few days lepas aku patah hati sebab tidak dapat pegi umrah tu, aku terus secure tiket Qatar Airways ke London.

Begitulah panjang lebar macamana kami boleh terjebak bercuti ke England dan Amsterdam ni.

Sambung later.

Family picture: background Royal Pavilion, Brighton, England


Monday, November 20, 2017

Cerita kena saman memandu di Melbourne

Alkisah, orang lepas cuti bawa balik kenangan manis.
Kami pula lepas cuti bawa kenangan manis - dan sebulan lebih selepas itu, dapat surat saman.

Kami bukan dapat satu surat saman, tapi 2 saman! Ambik ubat.
Dua-dua saman laju.

Kronologinya macam ni:

Kami kembali ke Malaysia pada 8 April 2017.

Pada 20 April 2017, pihak East Coast Car Rental email aku bagitau bahawa dorang dapat surat saman - camera related offense. Mereka telah maklumkan kepada pihak polis tentang kami sebagai penyewa yang bertanggungjawab buat kesalahan trafik tu. Oleh kerana itu, kami kena bayar AUS55 kepada pihak East Coast Car Rental untuk caj processing fee (sepatutnya AUD110 tapi dorang bagi diskaun kunun). Dan AUD55 itu telah ditolak secara automatik daripada kad kredit kami. Time ni, kami belum tau lagi berapa kami kena saman. AUD55 itu hanya tip of the iceberg sahaja.

Pada 24 April 2017, pihak East Coast Car Rental sekali lagi email aku bagitau bahawa dorang dapat satu lagi surat saman - camera related offense. Oleh kerana itu, kami kena bayar AUS55 sekali lagi kepada pihak East Coast Car Rental untuk caj processing fee. Ini bermakna, kami telah dapat 2 saman yang masih belum diketahui berapakah caj kami kena saman. Yang aku tau, kami sudah kena bayar buta-buta AUD110 kepada pihak East Coast Car Rental.

Tunggu saja surat saman sampai secara snail mail ke alamat yang tertera di lesen memandu Abang Edi. Time ni aku sudah pening kepala sebab mau kena keluar duit lagi. Menyesal tiada guna. Yang penting, aku kena cari cara supaya kami dapat dilepaskan daripada didenda atau diringankan denda. Maka berabislah aku membuat carian di forum internet dan Facebook.



Hari yang ditunggu telah tiba. Pada 17 Mei 2017, father in law aku call Abang Edi bagitau ada surat dari Australia sampai. Bapa mentua aku pun macam bingung sebab surat letak nama dia (surname). Dia suruh Abang Edi settle cepat-cepat.

Kami dapat 2 surat saman laju -
1. Terlebih laju - sepatutnya boleh 100 km/h, lebih-lebih nak laju pun 105 km/h, tapi kami drive 108 km/h - kami kena saman AUD194.
2. Terlebih laju - sepatutnya boleh 100 km/h, lebih-lebih nak laju pun 105 km/h, tapi kami drive 109 km/h -  kami kena saman AUD194.

Jumlah kedua-dua saman = AUD388 -- lebih kurang RM1200+++ begitu. Belum lagi tambah AUD110 yang kami sudah kena sebelum ni. Ayomak!!

Mau marah Abang Edi pun tidak guna.
1, sebab benda sudah jadi.
2, memang bosan pun drive less than 100 km/h di highway Melbourne.

Aku memang sudah bagi peringatan pada Abang Edi untuk tidak melebihi hadlaju.
Tapi tu la.. sudah terkena kan. Nasib la. Bayar ja.

OK, aku tidak mau berputus harap.
Aku ada baca di page polis trafik Melbourne ni, kalau kena saman dan mau merayu, kena jumpa in person or tulis surat secara snail mail kepada dorang.
http://www.police.vic.gov.au/content.asp?Document_ID=10369
Means, kalau bagi email or any writing secara online tidak akan dilayan.

Aku try juga email dorang, memang tidak kena layan pun.

Then, aku try buat satu surat, peduli la grammar English aku tu ngam ka tidak ka, yang penting aku buat rayuan.
Isi kandungan surat aku berdasarkan nasihat geng forumers orang Australia yang pernah kena saman di Melbourne.
Dorang kata mesti ada unsur mengaku, menyesal, dan minta kurang.
Boleh rujuk di sini

Cerita dalam surat rayuan aku berbunyi lebih kurang begini:

Kami dari Malaysia. Datang Melbourne sebab mau bercuti dengan keluarga. Sebelum ni kami pernah pegi Australia (Gold Coast) dan sewa kereta juga tapi tidak pernah kena saman trafik sebab mematuhi peraturan jalan raya.

Kami minta maaf sebab kami sudah buat memandu lebih daripada hadlaju yang dibenarkan tanpa kami sedari. Sebelum ni rekod kami memang baik. Inilah first time kami terbuat salah macam ni. Apa-apa pun, kami minta maaf dan bertanggungjawab di atas kesalahan ini. Kami menyesal dan next time tidak akan buat macam ni lagi.

Oleh kerana rekod kami baik dan inilah first time kami buat kesalahan trafik di Australia, kami minta jasa baik untuk hanya diberikan amaran dan bayaran saman kami digugurkan. (Aku tidak cakap kami minta kurang - buat 2 option ni ja).

Surat kami tu, Abang Edi hantar ke alamat:

Office in Charge
Traffic Camera Office
GPO Box 1916
Melbourne 3001.

Pos guna pos laju hokey. Kena RM80. Amik ubat.
Nasib la. Kalau guna pos udara biasa ja, takut surat rayuan tu tidak sampai.

Alkisah, dalam sebulan lepas tu, kami dapat surat lagi. And guess what?
Kami dapat pelepasan daripada satu saman dan hanya kena bayar satu saman sahaja.
Sepatutnya, mau bayar tu pun bukanlah susah sangat.
Boleh ja bayar online guna kad kredit.
Oleh kerana ada unsur terhegeh-hegeh (tidak mau datang ke Australia lagi sudah konon, we had enough konon), jadi ada la niat tidak mau bayar tu.





Akhirnya, pada 9 September 2017 (punya la lama kronologi since 20 April 2017) kami bayar juga sebab surat saman sampai ke rumah mentua aku, dan mentua aku sebagai orang yang tua, mesti la risau dapat surat saman cakap orang putih dari Australia kan.
Abang Edi pun tidak mau parents dia risau, so dia pun suruh aku bayar ja la secara online.

Dan oleh kerana kami bayar lambat, maka kadar saman telah dinaikkan daripada AUD194 jadi AUD217.
Peningkatan AUD23 di situ.
Sia-sia ja. Ingatkan mau kering hati tidak bayar saman.

So, that's it.

Moralnya di sini:

1) Jangan sewa kereta dan drive sendiri ke Great Ocean Road kalau anda rasa anda proud sangat dengan mentaliti pemanduan di Malaysia.
2) Kalau mau drive juga, drive la kejap-kejap ja. Lama-lama pun 2 jam ja ka. Lepas tu, rehat. Drive lama-lama boleh jadi bosan.
3) Don't be too ambitious. Jangan set untuk pegi attraction site lebih daripada yang keluarga anda mampu untuk pergi dalam satu hari. Biar sedikit kuantiti tapi lebih pada kualiti.
4) Banyak kos yang terlibat kalau kena saman ni. Bayar saman, kena caj admin fees, mau pos laju lagi. Pembaziran emosi lagi. So, better elakkan kena saman.

Thursday, October 5, 2017

Birthday Trip to Tanjong Jara Resort - Part 3

Kalau ke lokasi percutian yang ada pantai, aku suka jalan-jalan round kawasan lepas subuh.
Saja mau tengok pemandangan matahari terbit.
Tapi dulu-dulu boleh la jalan sorang-sorang.
Sekarang kena bawa henbeg.

Selamat pagi dari Tanjong Jara Resort.

Di TJR ni mewah dengan hammock dan pangkin lengkap berlangsir, bertilam dan berbantal. 

Bawa Emir jalan-jalan di pantai.

Saujana mata memandang. 

Pantai TJR yang bersih. 

Lepas penat bawa Emir berjalan, aku sambung ambil pemandangan dari beranda pula. 

Okeh. Time for breakfast.
Oleh kerana booking kami hanya cover breakfast untuk 2 dewasa, so aku kena tambah breakfast for Addin dan Zara. 
Tidak silap harga breakfast untuk seorang budak macam RM25 ka RM35 ka begitu. 
Lupa pula. 

Breakfast spread dorang banyak - ada nasi lemak, roti canai, nasi kerabu and nasi dagang, freshly squeezed juices, noodles etc.
Tapi kami paling suka croissant yang dibakar fresh depan mata guest sebab ada oven sebelah meja pastries. 
Dan aku suka sebab sambil breakfast, guest akan dihiburkan dengan alunan lagu evergreen Melayu dan English.
Aku paling suka kalau kena pasang lagu P. Ramlee. 
Memang menggamit rasa.

Lepas breakfast, jalan-jalan sikit round kawasan TJR. 

Restroom dekat restoran ni besar. 

Kolam with kura-kura yang sedang menunggu makanan. 

Boleh minta makanan ikan dan kura-kura di receptionist dan bagi makanan sambil menyanyi lagu Ikan Kaloi. 

Favorite veranda. 

Ready untuk masuk selimpul sesi tengahari. 

Hitam la dorang ni nanti.

Sunglass, air sejuk berlemon hiris dan susu Emir. 

Panas-panas terik ni bagus la kita berteduh.

Kitaorang booking 2 day bed single dan 1 daybed saiz twin.
Kelihatan Emir sedang tidur nyenyak di situ.

Close-up sikit.
Penat juga walau berendam sekejap saja. 

Addin dan Zara sambung sesi menghitamkan diri.

Tengahari ni kami lunch di Teluk Lipat. 
Tiada gambar makan. Hanya 10 minit dari TJR. 
Jalan pegi parking kereta ada gambar. 

On the way mau ke resort lobby tu terjumpa biawak.

Kalau anda bertuah, boleh tengok dorang lepaskan anak turtle pada sebelah malam.
Tapi event ni bukan selalu ada la. 

Lepas lunch, kami decide mau round lagi TJR ni.
TJR ni besar. Banyak part kita boleh cuci mata. 
Tempat ni adalah selimpul yang budak-budak tidak boleh masuk tu. 

Lepas tu, kami jalan jauh sikit ke kawasan berbatu di pantai TJR. 

Ada sungai kecil.

Meja tu sebenarnya disediakan untuk orang yang mau have romantic dinner there.

Kami hijack kejap untuk ambil gambar romantic satu family.

Suka kontras antara batu dan langit. 

Tambah lagi satu elemen untuk dikontraskan, elemen laut.

Mommy time. 

Kuatnya angin. 

Di TJR ni ada bela merak. Merak ni ada sepasang.
Tidak la boring kalau sekor-sekor kan. 

Ambil angin di pangkin.
Pangkin ni muat untuk kami family of 5. 

Hammock time. 

Ready untuk ke swimming pool lagi. 

Aku pula ada appointment berurut.
Ni sebab kami dapat 50 minutes massage session per adult.
Tapi pasal Abang Edi kurang berminat, so aku bolot la sesi berurut tu sorang-sorang.
Cumanya aku minta kurangkan masa ke 80 minit sahaja, patutnya boleh dapat 100 minit.

Sebelum berurut, kena isi questionnaire dulu.
Ada 3 jenis urutan - soft, medium and hard.
Aku pilih medium ja sebab aku mau rileks.
Sambil tu minum teh herba dulu.

Bilik persalinan sebelum berurut. 

Lorong ke bilik berurut. 

Aku berurut ni di Spa Village. 
Sebelah ja dengan swimming pool yang kami selalu lepak tu.
So, lepas aku berurut, aku pegi join Abang Edi and the kids yang sedang beriadah di kolam renang. 

Di TJR ni memang meriah dengan pangkin.
Di selimpul ni pun ada satu. 
Kalau tidak mau berehat di pool bed biasa, boleh la bejemur di pangkin ni. 

Malam tu kami dinner di Medan Ikan Bakar Tanjung di Kuala Dungun.
Tiada gambar. 
Pengsan la kalau mau dinner di Restoran Di Atas Sungai lagi.
Koyak poket.

Balik bilik tengok upacara penutup Sukan Sea dan sambutan ambang merdeka.
PM bagi cuti free. Yieha!!
Sunrise on our last day.

Malasnya la mau balik KL.
Tapi kena balik juga sebab besok raya haji. 

Bahagia tengok muka mereka gembira.


Anak cina pasang pelita, 
Pelita dipasang di Tanjung Jati,
Dalam hati tidak kulupa,
Bagaikan rambut disimpul mati. 

Jalan kaki dari bilik ke lobi.
Nak check-out dah.

Ok balik dulu. Bye Tanjong Jara Resort!!
(Guest yang check-out akan diiringi dengan paluan gong 3 kali).

Extra review:
Bilik besar, bilik air besar, suasana damai, servis yang mesra.
Kalau datang Sabtu lagi best sebab ada sesi permainan rakyat dengan orang kampung. 
Setiap pagi jam 9 akan ada kumpulan kompang yang round kawasan resort untuk bagi wakeup call.  

Aku memang suka resort yang mengekalkan kehijauan dan nature sekeliling.
Rasa damai ja dan boleh kasi kurang stress.
Tapi dalam suka-suka tu, sebenarnya aku takut juga kalau check in ke tempat macam ni.
Aku takut jumpa entiti yang menyorok atau bertenggek di atas pokok.
Bukan pokok - tapi makhluk-makhluk yang seharusnya kita sebagai manusia biasa dihijab untuk tengok.
Tidak mau tinggal dalam bilik sorang-sorang sebab takut ada peneman lain.

Not that I saw them masa kami di Tanjong Jara.
I am glad because I didn't see one. Syukur Alhamdulillah.
So, it's like macam love and hate feeling - suka resort yang cantik with all the natures environment and calm ambience tapi tidak suka sebab takut.
Buduh. I admit that.

So, sebab takut punya pasal, aku rela dukung Emir kalau kami berjalan merentasi alam semulajadi di waktu malam.
Prefer untuk penat dan lenguh tangan daripada tolak Emir dalam stroller sebab aku tidak mau dia tengok benda-benda yang sepatutnya terhijab itu.
Bukan la hutan sangat pun, tapi jarak bilik aku dengan lobi ada kena bejalan sikit 5 minit begitu.
Gelap, banyak pokok, kadang2 ada binatang melintas, biawak la, tupai la.
Walaupun begitu, sebab mau dinner punya pasal, kena la jalan juga kan.


Tips:
Makan di Tanjong Jara Resort is quite expensive. Standard hotel bah kan.
Kalau drive sendiri, boleh cari lunch sambil melihat pemandangan pantai di Telok Lipat.
Untuk dinner pula, boleh makan di Medan Ikan Bakar Tanjung, Kuala Dungun.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...