google analytic

Nuffnang

Friday, April 26, 2019

Welcome to my IG!

It seems now - I memang sudah tiada disiplin tahap gila untuk update anything in this blog.
My blog ni has been idle since last November 2018.
Almost half of a year already!
Post pasal travel pegi UK and Amsterdam 2017 tidak siap.
Post travel pegi New Zealand 2018 pun tidak siap.
Gosh.. kunun..

 I'm kind of people yang - if there is anything menarik to share panjang lebar, if I have got to know a very good tip - I akan sentiasa terfikir to put it in my blog.
In my mind, I akan susun all the main info dalam bentuk pointform.
I am so not good in peta minda. Just so not me.
Tapi tu la. Niat ja yang ada, cerita dalam hati ja, action tiada. Hampeh.

I love this blog. This is my platform to share all my experience - for me to read again in the future.
Sometimes kan, kalau orang tanya, Eh Nadia, pernah pegi Istanbul tak?
Ok tak airport di Amsterdam?
How much is gondola ride at Venice?
Makan halal di Rome mahal ka?
I akan tengok balik my blog, baca balik apa yang I share, then I akan cerita to the person yang tanya tadi.
Or kalau tiada masa sebab perlu long elaboration, I akan cakap - why don't u go to my blog jijuzera.com.
Panjang lebar I cerita sana.

It's a waste kalau tidak share ilmu kepada orang.
I buat blog bukan untuk tujuan meraih visitor or follower.
I gembira if my tips and knowledge can bring benefits to others.

And sometimes it's funny bila baca balik apa yang I post zaman muda-muda dulu.
Especially when I was still young, in my 20s, baru jadi ibu - betapa buduhnya dulu. Hoho.
But that's life. Bagus lah kalau dari sejak muda lagi sudah jadi wise and matured kan.
Tapi kalau aku wise and matured, tidak la aku boleh ketawakan aku yang dulu sekarang.

So, this is actually to future myself.
Or my kids. Addin, Zara and Emir. Hi sayang-sayang mummy!!
And to you readers if you are just like me.
Ordinary, keje opis biasa-biasa, kumpul duit, ada masa, badan sihat, dapat cuti dan sudah cukup duit, pegi travel.

And I thought, pasal aku selalu tiada masa untuk update my blog here, but I've always got time to access my Facebook and Instagram.
Why not - I share my tips in my IG. Kan? Facebook tak dapat sebab I restrict my FB to my close friend ja.
My IG I set to public - sebab tujuan asal memang untuk share gambar travel ja.
Tapi makin lama macam cerita pasal private life pula. Mau kena set to private mengkali tu ig.

Hai, panjang cerita kan.
Bah visit my ig. Nanti pelahan-lahan I kasi share tips sana.
Sekarang ni banyak gambar anak ja. Hoho.


welcome to my ig: naddea_ak




Wednesday, November 28, 2018

Trip New Zealand 2018 - Aktiviti dan tempat menarik di Queenstown - Skyline Luge Queenstown

Queenstown adalah base ketiga untuk kami bermalam di South Island.
Kami bermalam di Queenstown selama 3 malam - 2 malam di airbnb dan 1 malam di holiday park. 

Skyline Luge Queenstown

Kami try luge ni pada petang hari pertama kami tiba di Queenstown. 
Perjalanan dari Dunedin, singgah sekejap di Alexandra dan Cromwell, petang jam 3 baru sampai Queenstown - memenatkan. 
So, macam biasa la kami yang kalau cuti macam balik kampung bersenang lenang ni. 
Check in masuk airbnb, afternoon nap dulu. 

Zara tidak habis-habis bising mau main luge.
So, dalam jam 5 petang lebih begitu, kami pegi ke bandar Queenstown, kira-kira 20 minit dari airbnb kami yang berlokasi di kawasan Kelvin Heights. 

Kami sampai di kaunter tiket Skyline Queenstown ngam-ngam pada pukul 6.17 pm.
Rupanya pukul 6.15 pm adalah minit terakhir untuk beli tiket luge, sebab luge operation last sampai jam 7 petang sahaja.
Walaupun begitu, orang di kaunter tu bagi juga kami beli tiket, tapi kena beli yang pakej 2 luge ride sahaja. 
Aku sudah target naik 3 luge ride. Bukan banyak sangat pun beza harganya.
Tapi tidak apa la.
Dah si Zara pun tidak menyempat, kalau tiada aktiviti nanti muncung pula.
Layan ja la. 
Harga tiket untuk family of 4 - 2 adult and 2 children - gondola and 2 luge ride - ialah NZD 173.00.
Beza harga dengan yg 3 luge ride ialah NZD 6 sahaja. Huhu.
Aku beli tiket guna credit card. No additional charge. 

Inilah rupa tiket naik luge Skyline. 

Kena naik gondola dulu ye. 

Then turun bukit. 

Lepas naik gondola dan turun bukit, kena naik satu lagi gondola untuk pegi ke luge track punya starting point. 

Oleh sebab kami berlima, maka kena bahagi dua gondola.
So aku naik dengan Addin.
Abang Edi bawa Emir dan Zara.

Zara sudah excited. 
Emir pun excited juga. Untuk baby pun ada helmet juga. 

Addin dan Zara gerak dulu.
Gambar menunjukkan instructor mengajar first timer luger.
Kalau sudah second time and so on, dorang tidak ajar sudah ni cara main luge. 

Second luge ride, Emir naik dengan daddy. 

Zara sampai ke garisan penamat. 

Habis dah. Emir tu request mau main luge lagi.

Kami luge rider yang paling last menutup luge track hari tu.
Mau kena daki balik naik gondola untuk turun ke Skyline terminal. 

Pemandangan Lake Wakatipu pukul 7 petang dari Skyline. 

Bucketlist main luge - checked! 

Nota kaki:
Main luge ni best! Sesuai la untuk kami yang tidak berapa adventurous tapi mau juga ada suntikan adrenalin ni. 
Tapi, sejuk yang amat! Dalam gambar nampak macam gagah ja kunun kan, tapi sebenarnya kami kesejukan. 

First ride tu aku bawa Emir. Jadi, tidak la boleh ride laju-laju. 
Tangan terasa beku dan kebas. Hidung pula berair.
Luge pula rasa macam laju sangat (sedangkan ikut standard, aku ni kira paling perlahan la tu).
Mau bagi pelahan, kena tarik handle kuat-kuat untuk meningkatkan daya geseran. 
Tangan tidak boleh menyeka air hidung sebab kalau aku angkat satu tangan nanti Emir tercicir pula.
Dalam masa yang sama, aku rasa lenguh sangat sebab luge ride aku lama (kan aku bawa pelahan). 

Jadi bila aku sudah habis first round tu, aku cakap sama Abang Edi, second round biar dia pula yang bawa Emir. 
Aku mau carefree kunun. 
Addin dan Zara rasa tidak cukup main 2 luge ja. 
Tapi sori la aku mau pegi lagi.
Mahal kot.
Lepas dapat bil kad kredit, luge tiket kami tu after convert kena RM480.21. 

Moralnya di sini, kalau mau main luge, datang awal pagi, beli la yang luge ride sampai 5 ka 6 ka. 
Baru puas hati main. 
Lagi satu, kalau ada action camera macam GoPro ka, guna la camera tu.
Boleh ambil video masa main luge.
Macam best ja. 

Friday, November 23, 2018

Trip New Zealand 2018 - Aktiviti dan tempat menarik di Dunedin

Dunedin adalah base kedua untuk kami bermalam di South Island.
Dunedin ni famous sebab ada universiti, ada railway station, ada kilang coklat cadbury, jalan tercondong dalam dunia dan Tunnel Beach.  

p/s: Kilang Coklat Cadbury tu sudah tutup since May 2018. 

Oleh kerana ini blog aku, maka aku hanya senaraikan aktiviti dan tempat menarik yang kami lawati di Dunedin ja la.
I cannot tell about other places yang kami tidak pegi. It's not fair right. 

Sebaik kami check in to our airbnb di Dunedin, kami terus lunch di KL Aroma.
Lepas lunch, kami pegi ke Baldwin Street (Steepest Street in the World) dan Dunedin Railway.

Keadaan Dunedin pada hari Ahad, lengang.

HariAhad parking free. 

Baldwin Street (Steepest Street in the World)


Masa kami di Baldwin Street ni ada hujan renyai. 

Gigih betul rasa masa naik ni. 

Di atas puncak street tu ada mural, ada bench dan water cooler. 

Mau turun sudah. 

Buat pumping kunun. 

Victory dab. 

Kalau aku tidak la mau berumah di area ni. 
Macam stress ja mau kena tekan minyak time drive balik rumah. 


Dunedin Railway Station

Di koridor bangunan Dunedin Railway Station.

Toilet pun cantik sini ni. 

I tak kenal siapa belakang di tangga tu.. hoho..

Cantik! 

 NZR stands for New Zealand Railway. I guess.

Jam ni sampai bila-bila pun tunjuk pukul doblas :)

Sambil tu, kami jalan-jalan la di station ni tengok-tengok train yang sedang parking. 

Ada train mau sampai. 

Family photo infront of Dunedin Railway Station.
Tapi si Emir tidak mau bekerjasama. 

Depan station tu, ada kilang coklat Cadbury yang sudah ditutup operasinya. 


Kesimpulannya:

1) Kedua-dua attraction ni adalah recommended untuk dikunjungi sebab masuk adalah percuma :)

2) Aku ada plan untuk kami pergi ke Harington Point untuk tengok penguin tapi aku betul-betul lupa. Sudah balik Malaysia baru teringat. Hoho. 

3) Aku ada plan pegi Tunnel Beach juga. Tapi Abang Edi macam kureng mau pegi sana. Ramai bagi review - semput la, penat la - jadi kami skip ja la. Malas la aku mau menggandakan kesemputan kami dengan membawa Emir pula. 

Trip New Zealand 2018 - Aktiviti dan tempat menarik di Oamaru

Kami pilih Oamaru sebagai lokasi pertama untuk kami bermalam di South Island.
Oamaru ni famous dengan Steampunk HQ dan penguin.
Lepas tu, kalau orang mau pegi Moeraki Boulders pun, ramai yang akan base di Oamaru. 

Kami berada di Oamaru pada hari pertama kami sampai di South Island.
Sampai ja Oamaru, petang tu terus pegi Bushy Beach.
Besok paginya kami picnic sambil beriadah di Friendly Bay. 
On the way ke Dunedin, kami singgah sekejap di Kakanui Beach dan Moeraki Boulders Beach. 

p/s: Senarai aktiviti dan tempat menarik yang kami lawati di Oamaru dalam post ini hanya terhad kepada tempat yang kami pergi ja. 

Bushy Beach

Bushy Beach ni adalah pantai yang kita boleh tengok koloni yellow-eyed penguin.
I cannot say much about Bushy Beach sebab kami pegi sana sekejap ja. 
Lepas check in motel terus ke sini.
Sesuai pegi ketika senja sebab time2 tu la penguin balik rumah dia.
Macam itik pulang petang. 

Masuk sini free. Tiada bayaran dikenakan. 

Lepas pukul 3 petang tidak dibenarkan turun ke pantai.

Tengok saja penguin dari kejauhan. 

Kami hanya nampak seekor penguin dan 2 ekor seal. 
Ini pun pasal ada orang local bagitau kami yang kami nampak tu penguin dan seal.
Sekali dibuatnya penguin tu burung biasa-biasa ja kan.
Ka seal tu rupanya batang kayu hanyut ja. Haha. 
Pasal jauh sangat. Bukan nampak jelas sebab tidak guna teropong. 

Budak baik.

Friendly Bay

Friendly Bay ni memang dalam kawasan town Oamaru. 
Aku memang target pegi sini sebab Friendly Bay ada playground yang bertemakan steampunk. 
Di Friendly Bay ni juga ada small harbour yang boleh jadi tempat memancing. 
The children really had fun time playing here. 


Penerangan mengenai Friendly Bay Playground.

Kalau pegi sini pada pagi Ahad, akan ada Farmers Market.
Orang sini memang peramah agaknya. 
Cuba tengok tu tauke croissant. Siap sporting lagi kena ambil gambar.

Di sini ada mainan kapal kereta api.

Zipline pun wajib ada. 

Zipline sini tinggi. Memang puas kalau dapat main. 

Ada rel keretapi. 

Kalau mau main slide ni kena rajin panjat ni tower. 

Terowong slide yang tinggi!

Ada boat juga. 

Boat yang ada tangga dan slide. 

Kami pegi sini pada hari kedua kami di South Island. 
Kami terjumpa dengan orang Malaysia dari Kedah yang sudah 4 tahun menetap di Oamaru. 
Aku lupa la nama tuan ni. 

Senang mau kenal dorang as Malaysian sebab anak-anak tuan ni ada main sepak takraw.
Abang Edi pun ada try timang-timang kunun sesepak dua. 

Nasib baik ada tuan tadi tu kan, ada orang boleh tolong ambil gambar kami di frame yang besar ni. 
Jangan lupa ambil gambar di sini dengan berlatar belakangkan bot-bot yang berlabuh di pelabuan Oamaru.

Tuan tadi tu bagitau kami juga, kalau mau tengok penguin dekat-dekat, tidak perlu susah-susah ke Bushy Bush bagai.
Di sini pun ada orang local sediakan rumah penguin. 
So, di kala senja akan ada yellow eyed penguin yang akan terkedek-kedek pulang petang. 
Aku gunakan Addin sebagai model untuk menunjukkan rumah penguin.  

You can see the rumah penguin behind the fence bar. 

Harbournya jauh memanjang ke laut. 


Kalau rajin boleh memancing di sini.

Banyak kot ikan di sini kan. 

Very the tranquil moment. 
Emir tu kalau tidak kena pegang tangan, tunggu masa sesuai ja lari ke laut. 


Kakanui Beach

Kami sempat singgah ke Kakanui Beach. 
Di Kakanui di ada tebing tinggi. 
Cumanya masa kami datang tu air sedang surut, so aku rasa pemandangan macam tidaklah majestic sangat. 

Yang best sini macam tiada orang.

Boleh la layan piknik sambil ambil angin. 


Moeraki Boulders

Ni tuan dekat Oamaru tadi bagitau kami kenapa ada bendera Malaysia di Moeraki Boulder ni sebab kafe di sini ni orang Malaysia sudah beli. 

Kalau mau turun ke beach untuk tengok batu-batu pantai bulat yang glemer, kafe ni minta bayar duit sikit untuk access ke beach.  


Kebetulan masa kami pegi air sedang surut. 

Tidak la dapat kami ambil gambar ombak memecah batu. 

Emir buat kerja sendiri.

Boleh buat gaya batu pecah batu betangkup. 

Isn't this beautiful?

Yang bestnya di kafe ni, siap ada berus untuk bersihkan pasir daripada kasut. 


Kesimpulannya, semua tempat yang kami singgah di Oamaru adalah berbaloi untuk disinggahi. 
Bunyi saya agak skema sekarang tapi wait until next-next review.
My review mungkin akan kedengaran a bit harsh. Hoho. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...