google analytic

Nuffnang

Thursday, June 30, 2016

Cuti-cuti Boracay!! (Kesimpulan dan Jony's Beach Resort review)

Kesimpulan

1. Pasir di pantai White Beach memang cantik, putih dan halus especially di Station 1. Tour guide aku cerita, pasir di Station 2 adalah kurang cantik daripada di Station 1 dan pasir di Station 3 adalah lebih kasar.

2. Kalau menjelang petang, pasir di Station 2 ada banyak seaweed yang terdampar di pantai. Aku tidak boleh komen pasal Station 3 sebab kami tidak berkesempatan ke sana.

3. Apabila menjelang sunset pula, sepanjang-panjang White Beach yang berukuran 7km panjang tu menjadi semakin happening. Especially di Station 2.

4. Kalau anda berminat dengan aktiviti laut dan aktiviti lasak yang lain, Boracay adalah tempat yang sesuai sebagai destinasi percutian anda. Tapi kalau anda amat berminat dengan aktiviti snorkelling, Boracay is not the best place. Malaysia punya island masih lagi terbaik setakat pengalaman kami yang tidak seberapa ini.

5. Ke mana-mana kami pergi, orang sana selalu konpius kami ni Pinoy. Tapi lepas dorang dengar kami bercakap baru dorang tanya kami dari mana.

6. Amatlah senang berkomunikasi di sini. Just use your english.

7. Orang Islam tempatan pun ada juga di sini. Tapi kebanyakan dorang ni bekerja sebagai penjaja.

8. Turun dari airport Kalibo ja hingga kembali semula ke Kalibo, satu cara untuk survive ialah: Mesti tawar harga dan minta diskaun. The only time yang kami tidak minta diskaun adalah apabila makan di restoran.

9. Adakah kami akan kembali ke Boracay lagi pada masa akan datang? Mungkin tidak. Cukuplah sekali ini saja :)

Jony's Beach Resort 

1. Ternyata pilihan hotel kami untuk percutian Boracay kali ini adalah amat tepat.

2. Lokasinya yang berada di penghujung Station 1 dan bersebelahan Station 2 amat memudahkan perjalanan kami.

3. Di Station 1 kurang pengunjung daripada Station 2 maka lebih aman. Tapi kalau mau suasana happening pun tidak sukar sebab boleh pegi ja ke kawasan Station 2 dengan jarak perjalanan yang singkat.

4. Kebanyakan aktiviti laut yang kami tempah bermula di Station 2. So dekat ja dengan hotel kami.

5. Hotel Jony's Beach Resort ni tidaklah murah sangat. Tapi boleh kata paling murahlah jika dibandingkan dengan hotel di sekitar Station 1 yang lain. Aku tempah bilik triple room (1 queen + 1 single bed) pada harga lebih kurang RM500 satu malam. Syukur bilik kami dinaiktaraf ke family room ( 2 queen beds). Breakfast untuk 3 orang pun sudah termasuk dalam harga bilik.

6. Hotel kami tidak terletak betul-betul depan pantai. Kena cross jalan utama yang kecil tapi sibuk dengan tricycle yang lalu lalang. Jangan risau sebab ada staff yang bertugas untuk hentikan kenderaan kalau ada guess yang mau lintas jalan. Kalau mau ke pantai pun tidak susah, less than 5 minit sudah sampai.

7. Service hotel ni memang terbaik. Bilik dorang pun sikit ja so dorang memang kenal dengan guest dorang.

8. Service yang kami terima ketika bersarapan pagi di Restoran Maya's pun amat baik. Staff di sana amat memahami bila kami bagitau dorang yang kami tidak makan babi, daging lembu dan ayam. Ya la, di Boracay pun ramai ja orang Islam.

9. Bilik kami memang selesa.

 Dorang bagi sabun, shampoo dan conditioner ja.
Towel besar dan kecil untuk 3 orang. 

 Toilet ada hos air. Dalam shower pun ada paip juga. Senang untuk beristinjak dan ambil wuduk.

 Gila banyak channel yang disediakan.
Tidak boring duduk dalam bilik.
Wifi dorang pun strong.  

 Ada ampaian untuk kemudahan sidai pakaian di balkoni.

Sebelum masuk lobi, sila bersihkan kaki anda daripada pasir yang melekat.

10. Senang cerita, hotel ni amatlah disyorkan untuk percutian keluarga anda!!

Cuti-cuti Boracay!! (Kisah hari terakhir 31 Mei 2016)

1. Breakfast dulu ye.

 Zara ni pagi2 suda request avocado shake. 

2. Jam 10.30 kami check-out. Lepas check-out kami bersempit-sempit dengan tour guide kami naik tricycle ke jeti Caglaban. (Aku pun heran. Dah tau kami 4 orang bawa 2 beg pun boleh amik tricycle kecil lagi. Ini yang bikin aku panas ni). Kicking board kami kasi tinggal di hotel ja sebab sudah patah.

 Haih. Sebenarnya aku rimas dengan tour guide kami yang menyemak juga naik tricycle kecil tu. 
Bikin sempit ja.

3. Sampai di jeti Caglaban, tour guide kami pegi la beli tiket sambil kami menunggu ia ni. Ada ka patut dia bole tidak beli tiket untuk Addin. Aik, nak selit la tu. Aku mula membebel dekat Abang Edi. Aku cakap, kalau macam ni dia punya blur, aku buat sendiri arrangement ke Kalibo pun bole. Lagi jimat.

4. Sampai ja di Caticlan Jetty, rupanya van kami belum sampai lagi. Kena tunggu lagi around 15 minit macam tu. Ini pun bikin aku panas lagi. When I pay for service, I am expecting a service. Bukan benda yang aku pun bole settle.

5. Nasib baik van yang kami dapat tu cantik dan aircond bertindak cemerlang. Kami semua masing-masing conquer satu baris kerusi dalam van tu. Selesa.

6. Kami sampai di airport Kalibo pada jam 1.30 petang. Flight dijadualkan jam 3.30 petang. Kelaparan melanda. Sempat la aku bawa Addin dan Zara makan waffle coklat dan beli kerepek pisang bersira yang sedap.

 Kecil ja kaunter AirAsia di Kalibo airport ni.

  
Jangan lupa save some cash untuk bayar international terminal fee Php 700 sorang.
Adult ka kanak-kanak ka harga sama.

7. Belah pagi hari ni aku panas ja kan. Sudahlah henpon aku masih switch off lagi pasal kena air masin semalam. Sedangkan dalam masa yang sama, aku anxious mau tau cerita pasal opis thru whatsapp group kami. Apa boleh buat. Tiada rezeki.

8. Masa sebelum flight boarding tu, memang just nice ja untuk solat jamak kan. Tapi di airport Kalibo tu tidak disediakan meditation or prayer room. Nasib baik janitor di sana tu bermurah hati untuk meminjamkan bilik mereka kepada aku untuk menunaikan solat. Sejuk hati aku.

 Bilik janitor yang aku tumpang solat tu ada dekat area massage sebelah toilet perempuan.

9. Flight kami lancar dan kami kembali ke Malaysia dengan perasaan yang bercampur-baur. Ada suka, ada sedih. Duit pun masih banyak berbaki sebanyak PHP 900.

Cuti-cuti Boracay!! (Kisah hari ketiga 30 Mei 2016)

1. Hari ni kami hanya ada aktiviti parasailing dan free and easy.

 Mula-mula orang yang bawa bot tu tidak mau bawa aku sekali sebab aku pregnant. Aku bukan mau buat tu parasailing. Aku tunggu di bot ja. Sekalinya Abang Edi minta refund, terus dorang bagi green light untuk aku ikut dorang pula.

 Dari pantai kita stop di platform untuk parasailing dulu.

 Ready untuk terabang.

  
Sioknya la dorang 15 minit macam tu terabang dengan parasailing.
Aku juga boring2 tunggu di bot ja.

 
Tengok la si Zara yang gembira lepas sesi parasailing. 

3. Lepas sesi parasailing, cuaca amatlah panasnya. Tour guide kami tu beria kempen kami supaya buat helmet diving. Tapi sebab kami kurang berminat, jadinya kami berehat di bilik saja la.

  
Untuk mengelak panas, maka kita kena jalan bawah pokok. 

4. Untuk tengahari ni, kami habiskan semua stok makanan yang ada. Mee goreng segera, nasi impit, kari ayam dalam tin, serunding.

5. Tidur tengahari sekejap. Jam 4 petang macam tu, kami pegi melepak depan restoran Maya's. Kami sudah book beach chair dengan staff restoran tu masa kami pegi breakfast pagi tadi.

 Beg Hypergear kalis air yang aku redeem guna bonuslink point sebab point aku mau expired sudah.
Jimat RM80. 
Bonuslink punya redeem service pun excellent. 
Aku dapat beg ni dalam masa seminggu dari tarikh aku redeem.

  
Abang Edi melayan Addin buat sand castle.
Zara berlari-lari anak ke arah daddy dan abangnya. 

6. After bersunset di Willy's Rock, balik bilik untuk hemat diri. Punya la hancur hati aku bila Abang Edi bagitau henpon aku yang baru berumur 4 bulan masuk air!!!!! Waaa!!! (Post mengenai kisah sedih henpon aku di sini). Gambar kami di Willy's Rock pula banyak dalam kamera. Tapi gambar yang aku sudah transfer dari kamera ke macbook pun sudah jadi arwah sebab Macbook kami kena curi pula. Huhuhuhu..

7. Malam ni kami meneruskan hasrat aku yang semalam tu, seafood dinner di D'Talipapa. Ada pasar ikan di situ.

8. Kami beli seekor ikan belais pada harga PHP250 (harga asal tokey tu letak PHP500. Bengong. Kalau di Labuan sekilo dalam RM18 la paling mahal kali untuk ikan saiz besar macam tu). Ketam sekilo pula tokey tu letak harga PHP 950. Kami tawar hingga ke harga PHP 700. Tu pun aku masih rasa mahal lagi. Tapi boleh la, ketam tu masih hidup lagi dalam air masa kami beli tu. Nyampah. Tapi rela.

 Pilih pilih seafood segar

 Lobster. Tak mampu saya.

9. Lepas tu cari kedai yang boleh tolong masak lauk kami. Sekalinya, orang di kedai no 73 yang dicanang-canangkan oleh bloggers Malaysia tu cakap tukang masak dorang tiada. Dia suruh kami ke restoran lain di Station 1 pula konon. Aku mau orang masak lauk yang kami beli tadi tu. Bukan mau makan lauk restoran.

10. Then, dorang cadangkan kami ke restoran Sababi Paluto. Dorang bagi advise minta ja tukang masak sana tu supaya exclude everything yang berunsur babi, ayam dan daging lembu daripada masakan kami. Sebab dorang kata, kalau dorang ada guest muslim pun dorang akan ajak makan di situ. Ha ye la. Ikut ja la.

 Kari ketam kunun tapi macam masak lemak.
Heaven.

Kangkung goreng bawang putih.
 
  
Ikan belais goreng. Cicah dengan kicap perah limau berkasturi.

11. Tidak menyesal kami minta restoran ni masak lauk kami. Semua sedap. Bersih lagi tu restoran dorang. Orang-orangnya pun semua baik-baik. Ada satu restoran kami survey tu siap jeling-jeling aku lagi. Cheh. Tu kalau upah masak murah pun aku tidak mau. Belum masak sudah jeling, kalau masak mungkin diludahnya lauk kami.

12. Selesai makan, kami beli sedikit souvenir fridge magnet (boleh dapat 8 biji for PHP 100) dan tshirt untuk Addin dan Zara (2 helai for PHP 150).

13. Dari D'Talipapa kami ke D'Mall pula. Aku beli snack mangga kering jenama 7D pada harga PHP 80 sebungkus. Kalau di kedai luar boleh dapat PHP 70 sebungkus. Di airport, harganya jadi PHP 100 sebungkus. Gilos. (Di KL aku nampak mangga kering tu kena jual RM13 macam tu. Ok la. Ada la jimat sikit beli di Boracay).

14. Untuk malam terakhir kami di Boracay, kita raikan lagi dengan membeli churros semalam yang sedap tu. Cumanya, semalam beli 3 ketul ja. Berebut. Malam ni kami beli 6 ketul dengan harga PHP 188.

15. Kami juga sudah booking door to door transfer dari hotel kami ke airport Kalibo dengan tour guide kami dengan harga PHP 2200 (dapat sebiji van private untuk kami 4 orang ja).

Cuti-cuti Boracay!! (Kisah hari kedua 29 Mei 2016)

1. Hari kami bermula dengan free breakfast di Maya's Filipino and Mexican Cuisine (restaurant adik beradik Jony's Beach Resort). Breakfast adalah menggunakan style hidang.

 Kami order fruits platter.

  
Dan pancakes. 

Pemandangan pantai dari Maya's.

2. Jam 9.30 pagi kami dijemput oleh Bebot ke bot untuk island tour yang terletak di Station 2.

 Ramainya la umat ikut island tour ni.
Patutlah murah.

3. Island Tour ni akan cover sesi 6 jam yang meliputi peralatan snorkeling, bersuka ria di Puka Beach, Crocodile Island (kena bayar extra PHP 25 per pax kalau mau terjun di sini), Crystal Cove (kena bayar extra PHP 200 per pax kalau mau masuk sini, Zara dapat half price sebab dia belum lepas had tinggi pengunjung) atau Cliff Jumping di Magic Island. Ada satu lagi island tu aku lupa apa namanya.

 Kami duduk di seat paling hujung belakang boat.
Sebelah kami ialah satu group dari China yang amatlah bising kecoh seluruh alam. 

4. Review island tour di Boracay:

First stop. Puka beach.  

 Boleh duduk di beach chair yang disediakan tapi kena order something.

 Jadi, untuk menghalalkan penggunaan kerusi pantai ni, kami order air kelapa yang mahal aku tidak ingat berapa harga. Gilos.
 
 Pasir di Puka Beach ada kasar sikit daripada pasir di White Beach Station 1. 

Kebanyakan bot di sini ada sayap. 
Menjadi playground untuk Addin dan Zara. 

 Aku ingat best sangat la di Crystal Cove ni. 
Tapi macam biasa-biasa ja aku rasa. 

Kalau anda datang untuk menikmati pemandangan batu karang dan hidupan laut berwarna warni di Boracay menerusi island tour ni, anda silap. Coral paling banyak pun di Crocodile Island. Itupun sikit. Sikit sangat. Ikan yang ada pun jenis ikan sendu ja. Tidak semeriah hidupan laut di pulau-pulau di Malaysia.

Seafood dan BBQ Lunch yang disediakan ialah: Nasi putih, air mineral, air ice lemon tea, sayur kangkung berbabi, suhun goreng berayam, ayam masak gulai lemak, sate babi, udang goreng garam simple, kicap masin (untuk cicah dengan sate babi agaknya) dan tembikai. Jadi kami hanya dapat makan nasi putih, udang goreng, kicap dan tembikai saja. Udang pun kena sukat. Setiap sorang hanya dapat 2 ekor udang saja. Kalau aku tau macam ni, bagus aku bawa bekal kari ayam Adabi dalam tin. Meriah sikit pinggan aku.

 
Kulit udang goreng, nasi putih dan tembikai.

Kalau boleh diulang masa, aku tidak akan ambil ni island tour by group walaupun murah dan ada makan free. Bagus aku charter satu private boat untuk island tour bagi tempoh masa 3 jam (harga ialah sekitar PHP 2000 hingga PHP 2500). Tidak perlu bersempit-sempit dengan tourist lain dan tidak buang masa. Memang ngam sangat la ambil private boat kalau ada jemaah yang lebih daripada 3 orang.

5. Lepas sesi island tour dan hemat diri, kami bergegas pula untuk Sunset Paraw Sailing yang dijadualkan pada jam 5.20 petang. Kami sampai di lokasi untuk paraw sailing pada jam 5.30 petang. (Kami lambat sebab esi island tour tadi habis jam 4.45 petang. Memang lambat sangat la tu). Semua paraw boat penuh dengan customer lain. At last, kami dapat naik paraw boat jam 6.00 petang. Time yang ngam-ngam untuk tengok sunset di Boracay.


 Pantai di Station 2 sebelah petang selalunya ada banyak rumpai seperti gambar di atas.

Ngam2 sunset. Ada hikmahnya terlewat sikit tu. Hehe.


 Selalunya paraw sunset ni ambil masa 20 minit.
Tu la budak2 ni bole baring2 lagi kunun.

 
Nice experience.
Lagi best dari island tour.

6. Oleh kerana kepenatan dan kelaparan lepas sesi island tour, kami semua tidak kesabaran mau makan. Aku kunun mau ke D'Talipapa for seafood dinner. Tapi lapar punya pasal, kami terjah ja ke Restoran True Indian Cuisine di Station 2.


Menu yang disediakan. Sori la imej tidak memuaskan.

 
Kami hanya order nasi beriani ayam, satu portion nasi putih dan Sri Lankan chicken curry.
Kari dan Abang Edi dan anak aku tidak dapat dipisahkan.
Bil kami makan di sini almost RM120 macam tu.
Mahal juga la. 

7. On the way balik hotel, kami singgah beli churros. Sedap yang amat!! Amat sesuai digandingkan dengan mango shake yang dibeli di Maya's.

 Kedai Churros ni ada di Station 2 on the way back to Station 1. 

 
3 biji churros ni harga PHP 128. 
Aku minta dorang jangan letak cinnamon. Churros ni cicah dengan coklat sos.
Sedap sangat!! 

That's all for our second day at Boracay.

Monday, June 27, 2016

Cuti-cuti Boracay!! (Pendahuluan dan kisah hari pertama 28 Mei 2016)

Hello! Kamusta? (Means how are you? in tagalog. Derives from the Spanish Como esta?)

Pendahuluan

1 - Kami plan untuk ke Boracay ni since end of last year lagi. Tiket pun sudah lama beli guna staff coupon AirAsia adik ipar aku. Memang murah. U just don't want to know sebab kalau kamu tau harga ticket aku mesti kamu jeles gila. Kalau mau tau juga, pergi la apply kerja dengan AirAsia and get your own staff coupon. Atau jadilah ahli keluarga dan kawan baik dengan Airasia staff. Dan minta jasa baik dorang untuk nominate nama kamu sebagai pengguna staff coupon.

2 - Initially, tarikh perjalanan ke Boracay ni aku set in March 2016. Tapi kami mau bagi laluan untuk honeymoon kami ke Turki dulu. Boracay dikhaskan untuk cuti sekolah pertengahan tahun 2016. (p/s: Another perk of using staff coupon, kamu boleh tukar tarikh penerbangan sekali tanpa sebarang caj tambahan).

3. Tujuan ke Boracay? Sebab kami suka beach vacation dan aku mau try udara Filipinos. Adik-adik aku adalah peminat telenovela Filipina tegar. Ini serba sedikit memberi unsur galakan kepada aku untuk venture ke negara ASEAN yang berada di atas Borneo ni. Dan rata-rata blog yang aku baca, semua cakap beach di Boracay is to die for. OK. Mesti masuk dalam bucket list.

Hari Pertama - 28 Mei 2016 (Sabtu)

1. Untuk percutian kami kali ni, aku bawa 4 check-in luggage (1 beg untuk simpan pakaian termasuk rice cooker dan stok makan, 1 beg untuk simpan kelengkapan snorkelling dan topi, 1 beg untuk simpan pakaian, 1 kicking board yang besar sangat tidak boleh bawa masuk cabin). Malas bawa beg di tangan. Dan kali ni juga, kami try guna self-print tag dari rumah. (Semua fee untuk check-in luggage ni pun comes foc with the coupon.. hehe)


 Kicking board tu besar sangat maka terpaksa la check-in. 


 All luggages guna self-print tag. Alhamdulillah selamat sampai ke Boracay. 

2. Penerbangan dari klia2 ke Kalibo mengambil masa lebih kurang 4 jam. Flight kami delayed sejam sebab tetiba kapten kapal tidak dapat menyertai penerbangan so kena tunggu pilot lain. Pulak. Ada emergency mengkali.


3. Airport Kalibo amatlah kecilnya. Belum sempat masuk bangunan airport sudah bertaburan que untuk menyerahkan borang maklumat kesihatan kepada petugas bertanggungjawab. Borang maklumat kesihatan ni stewardess bagi dalam flight.


4. Ada satu soalan dalam kad kawalan kesihatan tu  "Adakah kamu ada mengunjungi klinik/hospital/premis kesihatan dalam masa 30 hari kebelakangan?" (Dalam English la.. takkan dalam BM pula.. hehe). Aku bagi tick Ya. So, aku pun kena tanya la kenapa letak Ya kan. Nampak sangat la menipu kalau letak tidak dalam keadaan pregnant ni. Sure la kena buat prenatal check up. Tapi tiada masalah pun. Lepas dengan jayanya ja.

5. Sebelum ke Boracay, aku banyak baca blog orang lain yang rekemen untuk ambil pakej transfer Kalibo-Boracay dengan menggunakan perkhidmatan Southwest Tours Boracay. Aku memula kunun berhasrat mau book secara online macam mahal sangat. Sebab ada tambahan 5% untuk web admin fee. Bayaran untuk seorang dewasa bagi perkhidmatan Door to Door termasuk Terminal dan Environmental Fees sudah PHP 761.25. Kalau untuk 2 dewasa dan 2 kanak-kanak sudah PHP 2887.50. Mahal jugak la.

6. Sampai sana aku buat style koboi. Aku mau survey berapa harga yang dikenakan oleh Southwest Tours Boracay sekiranya kita buat tempahan secara walk in.

One way trip
1 orang dewasa (Door to Door) = PHP 600
1 orang kanak-kanak (Door to Door) = PHP 550

Return trip
1 orang dewasa (Door to Door) = PHP 1100 (Ada penjimatan PHP 100)
Untuk kanak-kanak aku tidak dapat find out sebab dorang busy sangat melayan customer lain

7. Dalam masa yang sama, ramai juga staff daripada tour agency yang lain yang approach kami. Dorang punya pakej lagi murah. Hanya PHP 400 untuk Door to Door services tapi guna van. Aku cakap aku tidak mau guna van. Aku mau naik bas atau kereta yang private untuk kami satu keluarga saja.

8. Bincang punya bincang, kami pun ambil satu van yang khas untuk kami 4 orang ja dengan bayaran PHP 1000. Bayaran untuk naik bot dari Caticlan ke Cagban Jetty Boracay, terminal dan environmental fees dan pengangkutan dari Cagban Jetty ke hotel kami kena urus sendiri. Kalau mau dorang urus pun boleh tapi kena tambah lagi PHP800 untuk kami 4 orang.

Suasana di pinggir jalan pekan Kalibo

On the way dari Kalibo ke Caticlan kita akan jumpa banyak sawah padi

Kebanyakan rumah dorang ni rumah kayu beratap nipah atau zink.
Kalau rumah batu pula, banyak yang tidak berplaster. Kalau berplaster, tiada cat.

Pemandangan biasa orang menunggang motosikal dengan tiada helmet dan bawa ramai-ramai macam ni. 

9. Setelah 1 jam setengah perjalanan dengan van dari Kalibo Airport ke Caticlan Jetty, aku beli pula tiket yang berkaitan untuk transfer kami dari Caticlan ke Cagban Jetty Boracay.

Dewasa 
Environmental Fee = PHP 75
Boat Ticket = PHP 25
Terminal Fare = PHP 100

Kanak-kanak
Environmental Fee = percuma
Boat Ticket = PHP 25
Terminal Fare = PHP 100

3 kaunter yang berasingan untuk bayar  environmental fee, boat ticket dan terminal fare.

10. Untuk kami 4 orang, jumlah bayaran hanya PHP 650 sahaja. Murah PHP 150 daripada yang dikenakan oleh tour agent yang sewakan kami van tadi tu.

 
Pandai-pandai la join the crowd untuk naik feri tu ye.

 Sebelum naik bot sila bagi tiket yang telah dibeli.
11. Perjalanan dari Caticlan ke Cagban hanya mengambil masa lebih kurang 10 minit.

Pacik kelindan boat yang merenung nasib ketika matahari jatuh.

12. Kami sewa tricycle dari Cagban Jetty ke hotel kami Jony's Beach Resort dengan bayaran PHP 100 sahaja.

Agak besar juga tricyle ni. 
Untuk naik tricycle ni, kita cakap je dengan usher yang bertugas tu, I want the cheapest transport to Station 1.


 Masih dalam mode jakun naik tricycle. 

13. Perjalanan dari Caglaban Jetty ke hotel kami di  Jony's Beach Resort, Station 1 mengambil masa lebih kurang 15 minit. Rasa macam lama sangat. Sudahlah berabuk.

Hotel yang kami duduk, Jony's Beach Resort bagi welcome drink - jus mangga yang sedap!!
Patutnya ada 4 gelas tapi 1 gelas dah terpecahkan oleh si Zara. Huhu.


 Lepas urusan hemat diri dan solat maghrib, kami jalan-jalan jap di pantai Station 1 yang amatlah dekat dengan hotel kitaorg.


 Menikmati suasana sunset di Station 1, White Beach, Boracay. Dekat ja dengan Willy's Rock.

14. Lepas layan sunset maka kena la layan pula perut yang lapar. Untuk menjimatkan perbelanjaan, aku decide untuk selit juga sesi masak sendiri dalam bilik hotel.


Extension wire jangan dilupa.
Periuk nasi ni masuk kali kedua berkhidmat untuk kisah travel kami.
Aku bawa 3 bungkus beras yang telah disukat 2 pot siap-siap masuk dalam plastik.


  Lauk kami telur dadar dan ikan masin yang aku sudah masak siap-siap di KL (confirm sedap), kari ayam Adabi (sedap) dan Tuna Tomato Chilli Ayam Brand (tak sedap).

15. Tadi time jalan-jalan tepi pantai tengok sunset, kami perasan yang hotel kami dekat ja dengan Restoran Boracay Toilet. Aku pernah nampak 'kegilaan' restoran ni dalam instagram. Addin dan Zara pun mau try kunun. Abang Edi ok ja.

 Excited sungguh si Addin. 

 Kami order dessert dan drinks ja. 
Sebelah kiri atas ialah Halo-halo lumpia with yam ice-cream.
Sebelah kanan atas ialah teh ais.
Sebelah tengah bawah ialah Banana lumpia with choc syrup.
Perbelanjaan kami di sini ialah lebih kurang PHP 450.00 gitu.
Mahai.

 Tapi kemahalan makanan itu diselitkan dengan perhiasan mengarut di restoran ni. 

 Anda boleh suka hati men'vandalisme'kan dinding di ruangan tangga naik ke atas restoran ini. 

 Semua orang dapat kerusi duduk bentuk mangkuk jamban yang fancy. 

 Ambil gambar dengan props yang disediakan adalah FOC.

16. Lepas sesi di Boracay Toilet, kami jalan-jalan ke Station 2. Objektifnya untuk mencari pakej island tour,  parasailing dan sunset paraw sailing di Boracay. Aktiviti lain aku tidak berminat. Kami survey 3 booth yang berlainan. Rata-rata dorang ni menawarkan:

Island Tour (group with lunch, 6 hours) - PHP 800 per pax (ada yang bagi setengah harga untuk budak-budak, ada yang tidak bagi diskaun langsung)
Parasailing - PHP 1300 (yang ni memang tiada diskaun untuk budak-budak)
Sunset paraw sailing - PHP 300


Ni harga pakej yang disediakan oleh pihak hotel. Ada mahal sikit di situ.

17. Kami bersepakat untuk ambil pakej dengan Eagle's Eye Travel and Tours. Sebab 1) Brother nama Bebot yang deal dengan kami tu kelihatan jujur, transparent dengan kami dan kelakar 2) Harga yang dorang tawarkan paling murah. 

18. Untuk ketiga-tiga aktiviti kami dapat the best deal untuk kami sekeluarga.

Island Tour (group with lunch, 6 hours) - PHP 700 per pax x 2 dewasa + half price untuk budak-budak = PHP 2100
Parasailing - PHP 1200 per pax x 3 pax = PHP 3600
Sunset paraw sailing - PHP 200 per pax x 3 pax (untuk Zara free) = PHP 600

19. Hati banyak suka sebab dapat pakej dengan harga yang just right. Kena tidur awal sebab penat seharian travel dari KL ke Boracay.

 Ambil gambar dengan istana pasir ni kena charge PHP 50.
Gilos.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...