google analytic

Nuffnang

Tuesday, November 11, 2008

Cekodok Ikan kawin Sambal Merah



CEKODOK IKAN

Marinade ikan

  • Ikan sutchi/dory fillet
  • Bawang putih
  • Bawang merah
  • Sesame oil
  • Jus Lemon

Bancuhan tepung

  • Tepung gandum
  • Tepung jagung
  • Tepung beras
  • Telur
  • Serbuk lada sulah
  • Serbuk kari
  • Air secukupnya
  • Garam

Cara-caranya

  1. Mula potong ikan kiub kecil2..
  2. Pastu gaulkan dengan bawang putih yang telah ditumbuk, sesame oil sikit (optional), garam, dan jus lemon sikit (mau letak serbuk lada putih pun bole)
  3. Bancuh tepung gandum, tepung beras, tepung jagung, serbuk lada sulah, serbuk kari, telur dan air secukupnya
  4. Masukkan perapan ikan dalam bancuhan tepung
  5. Goreng dalam minyak yang telah dipanaskan sederhana macam goreng cekodok


SAMBAL MERAH (yang aku idam2kan lepas balik dari Bali.. penangan balik2 makan nasi padang je kat sana)

  • Bawang merah dihiris
  • Bawang putih dihiris
  • Lada merah dihiris (banyak2)
  • Ikan bilis ditumbuk
  • Kalau mau pedas lagi, tambahlah cili padi
  • Sedikit jus lemon
  • Garam

Cara-caranya

  1. Tumis bawang merah, bawang putih
  2. Masukkan ikan bilis
  3. Tumis lada merah sampai layu
  4. Masukkan garam dan sedikit jus lemon untuk kurangkan pedas
  5. Bila dah masak sume.. blend kasar

No comments:

Post a Comment

Feel free to comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...