CEKODOK IKAN
- Ikan sutchi/dory fillet
- Bawang putih
- Bawang merah
- Sesame oil
- Jus Lemon
Bancuhan tepung
- Tepung gandum
- Tepung jagung
- Tepung beras
- Telur
- Serbuk lada sulah
- Serbuk kari
- Air secukupnya
- Garam
- Mula potong ikan kiub kecil2..
- Pastu gaulkan dengan bawang putih yang telah ditumbuk, sesame oil sikit (optional), garam, dan jus lemon sikit (mau letak serbuk lada putih pun bole)
- Bancuh tepung gandum, tepung beras, tepung jagung, serbuk lada sulah, serbuk kari, telur dan air secukupnya
- Masukkan perapan ikan dalam bancuhan tepung
- Goreng dalam minyak yang telah dipanaskan sederhana macam goreng cekodok
SAMBAL MERAH (yang aku idam2kan lepas balik dari Bali.. penangan balik2 makan nasi padang je kat sana)
- Bawang merah dihiris
- Bawang putih dihiris
- Lada merah dihiris (banyak2)
- Ikan bilis ditumbuk
- Kalau mau pedas lagi, tambahlah cili padi
- Sedikit jus lemon
- Garam
Cara-caranya
- Tumis bawang merah, bawang putih
- Masukkan ikan bilis
- Tumis lada merah sampai layu
- Masukkan garam dan sedikit jus lemon untuk kurangkan pedas
- Bila dah masak sume.. blend kasar
No comments:
Post a Comment
Feel free to comment