google analytic

Nuffnang

Monday, August 24, 2015

Resipi Popia Pisang Nutella

#springroll # pastry with #banana and #nutella


Menu ini adalah di antara menu yang tidak akan ditolak oleh Abang Edi dan anak-anak aku.
Kena buat banyak sebab kalau buat sikit, Addin dan Zara boleh jadi gaduh.
Buat la bila pun - pagi, tengahari, petang, malam - semua bedal, semua ngam.

Last satuday, aku pun saja-saja la post gambar menu ni di Facebook.
(Apa? Kalau post gambar makanan dekat Facebook hukumnya wajib kena jamu orang yang melihatnya? Datang la rumah).

Popia Pisang Nutella.
Tribute to Macik Yaminlah dari Krabi.

Kawan-kawan aku komen minta resipi.
Aku yang sedang rajin time tu pun buat la ambik gambar setiap step untuk buat dessert yang senang tahap gaban ni.

Bahan-bahannya:

Kulit popia (dilembutkan) 
Pisang (dihiris nipis)
Nutella

Tips: 
1. Guna kulit popia yang kecil. Senang manage. Kalau guna yang besar pun, apa ada hal.
2. Setakat ni, aku hanya pernah guna pisang emas dan pisang berangan. You can try to use any pisang you like. And if you don't have pisang, boleh try guna fruits yang lain.
3. Or, boleh juga omit penggunaan fruits sama sekali. Berintikan nutella sahaja. Still taste as great. 



Mula-mula, letakkan hirisan pisang di atas kepingan popia.


Bubuh nutella atas lapisan pisang tadi.
Kuantiti nutella tu ikut citarasa dan tahap penjimatan yang diingini.
*Nutella kan mahal.

Tutup inti popia tadi dengan kulit popia.
Pada tahap ini, you can use your own creativity.
Buat gulung macam popia biasa, lipat empat segi.
Sukahati.
Bila dah ngap dalam perut bertemu jua. 

Gunakan pan rata untuk menggoreng popia tadi.
Oleskan sedikit minyak.
Saya guna cooking oil spray.
Kurang sikit rasa bersalah bila makan dessert kurang berminyak ni.

Goreng kedua-dua belah popia tadi sehingga garing dan bertukar kekuning-kuningan.

Tadaa!!! Gunting bahagi dua popia tadi untuk kesan yang lebih banyak.

Dijamin sedap. 

3 comments:

Feel free to comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...