google analytic

Nuffnang

Monday, July 16, 2012

Perhentian Besar (trip details)

Pegi Perhentian Island!!

Details:
  • Travel to East Coast
    • Bertolak dari KL ke Jeti Kuala Besut pada 5.30 pagi 12/07/2012
    • Dengan bantuan maps yang diberikan oleh kawan Abang Edi, kami selamat sampai lebih kurang jam 1.30 tengahari. 
    • Perjalanan tidaklah boring sangat. Addin layan iPad, Zara layan iPhone, aku tukang tengok map
  • Bot dari Jeti Kuala Besut ke Pulau Perhentian
    • Beli tiket feri di Jeti Kuala Besut - RM70 return fare for adult, RM40 untuk si Addin, dan FOC untuk Zara.
    • Beli dengan MD Travel - kami tidak kena suruh pakai life jacket. Aku tengok bot orang lain semua pakai life jacket. Risau juga kalau jadi apa-apa, sudah la tidak pandai berenang. Nasib baik cuaca ok.
    • Kereta parking di rumah orang - RM30 untuk 3 hari.
    • Kami satu bot dengan 4 orang remaja lelaki, a young lady yang nampak grunge tapi sebenarnya peramah dan sepasang couple dari Jepun.
    • Addin dan Zara seronok naik bot - cicit nelayan la katakan.
  • Menginap di Abdul's Chalet.
    • Pro - dekat dengan jeti, pantai putih dan bersih, well maintained, ada wireless di cafe, good digi and maxis coverage
    • Cons - Banyak semut. Tapi aku rasa ni adalah masalah sejagat di Perhentian. Nama pun pulau. Tidak boleh salahkan pihak hotel. Semut-semut tu datang sebab si Zara makan roti coklat sambil bersiar-siar dan melompat-lompat dalam bilik.
    • Kami booking bilik family room, garden view (sea view sudah penuh bah... huhuh)
      • Bilik no 15 - masih boleh nampak pantai dari bilik 
      • 1 queen bed + 1 single bed = kami satukan jadi satu king bed yang besar supaya muat 4 orang
      • ada aircond dan kipas
      • bilik air yang besar - ada water heater
      • tiada tv
      • ada penyapu disediakan - untuk sapu pasir
      • ada paip air di tangga - boleh basuh kaki sebelum naik bilik
      • 3 clean towels provided - tapi tiada sabun dan syampu
      • tiada tanda kiblat - tapi boleh tanya pihak chalet. Kiblat menghadap pantai pukul 1. sejadah pun tiada. tapi mungkin boleh pinjam dari pihak chalet. aku guna kain bersih ja untuk alas sembahyang. 
    • Ramai western yang menginap di Abdul's Chalet.
      • dorang suka berjemur dan mandi laut especially at noon. kami pula masuk laut di awal pagi dan lewat petang ja pasal takut sunburnt (tapi kena juga sunburnt.. hehe) 
      • Ada juga seorang dua Malaysian chinese
      • Sepanjang 2 malam kami duduk sana, ada satu family melayu (malam pertama) yang check out pada keesokkan harinya.
      • Jiran kami
        • Malam pertama - a couple entah dari mana - kami balas senyum ja
        • Malam kedua - a family with 2 young boys from Sweden. Amat peramah.
        • Jiran selang dua pintu - a family with 2 young boys from Norway. Juga amat peramah.  
    • Snorkelling
      • kami book dengan Abdul's Chalet RM35 per adult untuk 3 point - Turtle point, Shark point dan Coral Garden
      • life jacket RM8 per day, snorkeling gear RM8 per day 
      • aku dan abang Edi tidak pandai swimming. tapi lepas pakai snorkeling gear tu boleh punya swim. maybe pasal kami dapat control pernafasan. 
      • Managed to see 1 turtle, banyak ikan cantik-cantik, tapi tiada shark pasal kami tidak pegi pun, ada ombak besar
      • jellyfish pun banyak.. hohoho..
      • aku tengok bot orang lain ada roti. driver bot kami tidak bagi. nasib baik aku bawa roti aku sendiri untuk bagi ikan makan. 
      • ambil gambar pakai kamera boleh masuk dalam air yang beli di S&J Sunway Pyramid for RM29.90. (di Abdul's Chalet pun ada kamera underwater yang disposable dijual pada RM55)
    Lepas 2 malam di Perhentian, kami turun ke Kuala Terengganu.
    • Stay di Grand Continental
      • Ada wireless internet
      • newspaper kena request baru dapat
    •  Beli kain batik di Pasar Payang dan butik Hungga depan hotel
    •  Beli keropok lekor di Kg Bukit Tok Beng. Satu jam baris. Siap ada nombor. Nasib baik sedap. 

    Pictures in next entry.

    3 comments:

    Feel free to comment

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...