google analytic

Nuffnang

Tuesday, August 7, 2012

Taman syurgawi kecil-kecilan

Lihat kebunku penuh dengan bunga
Ada yang putih dan ada yang merah
Setiap hari kusiram semua
Mawar melati semuanya indah

Tidak sure dari mana aku tau lagu ni. Most probably belajar time kelas muzik time sekolah rendah dulu. Aku memang selalu ada tendency untuk nyanyi lagu-lagu KBSR apabila kena dengan situation.
Contoh
kalau pegi piknik - aku akan ternyanyi "Berkelah di pantai yang indah...."
time pegi Penang hari tu - aku ternyanyi "Seberang Perai, bandar yang indah..."
etc..

Nampaknya, guru muzik aku dulu betul-betul meninggalkan kesan dalam hati aku sampai aku masih boleh lagu muzik sekolah rendah. Jasamu dikenang Cikgu Samat! 

Begitulah halnya kalau aku tengah seronok membelek bunga di taman aku yang tidak seberapa..
(motif bukan cerita pasal lagu KBSR, aku mau cerita pasal halaman tepi rumah yang hanya sekangkang kera)

Time mula-mula masuk rumah ni dulu, halaman kami kering kontang ja..



Banyak rumput liar.. batu pun banyak.. kesan simen merenovate dulu.. 
p/s:  Kalau anda sedang renovate rumah dan ada cita-cita mau merumputkan halaman, pastikan kontraktor clearkan semua simen dari halaman anda.. jangan bagi dorang main tinggal ja... senang urusan mau pasang tanah baru.. sebab kalau anda rasa mau buat sendiri buang rumpai+batu+tanah tak cantek sendiri, memang la penat yang amat.. kalau mau upah orang, mahal dan membazir.



 Bunga apa ntah.. aku yakin spora bunga ni datang dari jiran sebelah, sebab jiran aku bukan tanam bunga atas tanah.. dorang tanam atas tembok.. jadinya spora2 beterbangan ke atas tanah halaman aku.. but we don't mind... cantik bah..

Sebelum tanam rumput, kami buat pergola dulu..

 

Kena pecah dulu bumbung tepi tu 


Pasang simen untuk sebagai asas pasang decking



Bina pergola


Atap pergola guna US shingles. View dari tingkap tepi atas


 Then pasang decking. View dari belakang.


Sudah siap cat



 
Apabila cat sudah kering, maka bolehlah buat perasmian.
Addin dan Zara ambil angin di pergola kami dengan menyepahkan toys.

Pergola dan decking guna kayu cengal. Kontraktor ialah NBS Landscape.
Dorang siap masukkan projek rumah kami dalam majalah Laman lagi :)
Good service. Dan kami puashati dengan hasil kerja dorang.


Lepas sudah siap pergola, kami buat laluan pejalan kaki dengan pebble wash pula

 Sebenarnya, laluan pebble wash tu sudah siap tapi hasilnya amatlah mengecewakan. Jadinya, Abang Edi cari orang lain yang lebih terer buat. Simen, pasir dan batu pebble wash tu beli sendiri.

 Proses mengilatkan.

Siap suda. 

Selesai urusan kerja kayu dan simen, baru boleh start projek tanam rumput.
Sebelum tanam rumput, kena korek dulu tanah 6 inci macam tu, then timbus dengan pasir.

 Zara yang rajin menolong daddynya.
Punya la berkoyan tanah mau dibuang. 
Sampai kena sewa tong roro. 
Kami siap beli kereta tolak lagi.
Kalau tau kena buang tanah banyak camni, bagus upah siap2 kontraktor buat dulu, buang tanah siap2.. Huhuh..

Sudah siap timbus pasir dan pasang pebble wash.
Pasir boleh order dengan kedai hardware. 

  Lepas timbus pasir, beli rumput di nursery belakang Hospital Sungai Buloh.
Kami beli rumput filipin. RM1.30 ja sekeping sod.
Kami rasa murah la sudah tu. Kalau di Puchong, harga satu sod RM2.50.
Pengangkutan tidak disediakan.
Maka kami bawa semua-semua sod rumput tu dengan Avanza kami.

Gambar-gambar ketika proses membawa rumput dari Sungai Buloh ke Seri Kembangan dan proses menanam rumput tidak disertakan.
Tak sesuwai nya orang.

 Pergola yang siap dipasang kipas dan lampu gantung. 
Abaikan pemotong rumput yang parking di hujung tu.


 Alhamdulillah, ini la hasilnya selepas hampir 2 bulan pasang rumput.
p/s: Rumput jadi kuning lepas dipotong.

Pokok-pokok bunga tu kami beli di Sungai Buloh dan Pasar Borong Seri Kembangan.  Aku sebenarnya teringin mau ada pokok kemboja tapi tidak dipersetujui oleh Abang Edi. Sekarang ni, kami puas hati ja dengan pokok renek yang sedia ada.

Penutup longkang pun dipasang untuk mengelakkan kecederaan.


Tamatlah cerita mengenai taman rumah saya yang tidak seberapa :)

14 comments:

  1. cantik sangat pergola tu nadia, garden tu pun marveles...

    ReplyDelete
  2. terima kasih syalinda :)

    dari dulu lagi nak ada small garden, skrg baru la tercapai hasrat.. harap2 lama la hayat pokok dan rumput tu :)

    ReplyDelete
  3. boleh x share berapa budget utk wat pergola tu yer. minta nak wat utk rumah. kalo boleh email ke aisheiteru@gmail.com

    ReplyDelete
  4. Thx kerana sudi baca blog saya Mrs. Aishiteru. Dh email :)

    ReplyDelete
  5. Salam Naddea Zaidy Awang. Nak tau gak kos wat pergola & decking tu. Bole share? tqvm. kantuick@yahoo.com

    ReplyDelete
  6. Ros, saya dah email. Thx singgah blog saya :)

    ReplyDelete
  7. Salam sis....sy pn bminat dgn pergola tu. Blh share bp costnya. N sy juga nk tahu bp kpg rumput dperlukn utk tmn sbsr yg sis buat tu. Tx...ctmas81@yahoo.com

    ReplyDelete
  8. Hi Siti Masni.. thx singgah blog saya..

    Sebab cam ramai je yg menanya, elok saya gitau je la kat sini :)

    Kos utk buat pergola tu around RM15k (termasuk kos dismantle bumbung tepi lama, bersihkan halaman tepi, ratakan tanah, pasang simen)

    Lebih murah kalau
    1. Buat kerja2 dismantle dan simen sendiri (upah kontraktor indon)
    2. Psg tiles sebab kos kayu tu mmg mahal

    Mengenai rumput tu pula, saya pun dah tak ingat berapa keping yang diperlukan tp rasanya lebih 50 keping juga sebab penuh bonet avanza saya membawa :)

    ReplyDelete
  9. Saya pun nak tau budget pagola tu...cantik sgt..

    ReplyDelete
  10. Salam Farahani,

    Bajet buat pergola adalah sekitar RM15k (termasuk kos dismantle bumbung tepi lama, bersihkan halaman tepi, ratakan tanah, pasang simen)

    ReplyDelete
  11. tumpang tanye...penutup longkang tu plastik kah?brape harga satu and beli dimana ye?TQ

    ReplyDelete
  12. Salam belog pak pejal

    haah yg tu memang penutup plastik. Harga tak berapa ingat sgt sebab dah almost 2 years beli. Maybe around RM7/8 camtu. Beli kat kedai hardware.

    ReplyDelete

Feel free to comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...