Sempat tengok part Chef Ros buat blanched green beans, beef stroganoff dan mashed potato.
Bila nengok cara masakan beef stroganoff tu, aku rasa.. alahai senangnya..
Cumanya, kami di rumah jarang masak beef. Selalu masak protein ayam dan ikan ja.
Pastu baru2 ni borak dengan member yang selalu masak western di rumah, dia kata dorang selalu buat masakan ni. Once a week mesti ada beef. Dan dia bagi tips, beli daging batang pinang. Masak cara apa sekalipun mesti jadi dan daging akan jadi tender.
So, sambil mencari bahan-bahan jajan untuk bunjut besday si Zara semalam, aku beli daging di Jusco.
Bahan-bahan.
- Minyak zaitun (Chef Ros guna butter. Kalau guna minyak masak kelapa sawit pun tade hal)
- Daging batang pinang (tenderloin) dihiris. (Aku tidak tau aku beli daging part mana. So, untuk mengurangkan keliatan, aku tumbuk dulu daging dengan lesung batu then hiris. Hohohoho..)
- Cendawan shitake dihiris. Aku beli cendawan butang fresh. Kalau guna yang dalam tin pun bole.
- Tomato (Chef Ros tidak guna ni. Aku malas mo masak sayur cara lain, jadi masukkan sekali)
- Susu segar (Chef Ros guna krim. Kawan aku guna sour cream. Guna plain yogurt pun bole)
- Kiub daging + air (Chef Ros guna stok daging)
- Sos mustard
- Daun parsley
- Serbuk cili (Chef Ros tidak guna ni. Aku ja yang suka2 letak untuk rasa pedas)
Cara-caranya.
1. Perap daging dengan sos mustard dan sedikit garam.
2. Goreng daging tu.
3. Dengan menggunakan minyak yang sama, tumis bawang putih dan bawang besar putih yang didadu kecil. Masukkan serbuk cili.
4. Masukkan cendawan. Masak sehingga lembut.
5. Masukkan daging yang telah digoreng tadi.
6. Masukkan air kiub daging tadi dan susu. Renehkan sehingga tahap konsistensi yang diingini.
7. Masukkan daun parsley yang telah dicincang dan tomato yang dipotong.
8. Perasakan dengan garam secukup rasa.
Tips:
1. Rasa sos mustard agak tajam. Jadi, boleh kurangkan sedikit bekas minyak menggoreng daging dan tambah sedikit dengan minyak baru sebelum menumis bawang. Kalau suka rasa mustard, boleh tambah lagi ketika memasak.
2. Kalau mau lebih pedas, mungkin boleh tambah cili padi :)
3. Boleh masukkan lebih pilihan sayur seperti capsicum dan carrot.
4. Western style - letak sour cream dan cheese ketika last memasak sebelum tutup api.
5. Sesuai dimakan dengan nasi dan spageti.
Ni la hasilnya.
penah gak check recipe ni tapi macam banyak songeh nak guna sour cream bagai maka dikarikan saje daging itu..:) ur version ni simple sket leh la try nanti.. nak raya korban ni sure dapat daging..
ReplyDeletei selalu menderhaka resipi by ganti sour cream n cream kepada susu segar yg ada kat rumah je.. kalau guna santan camne le agak rasanya ye ika.. hehehe
ReplyDelete