google analytic

Nuffnang

Friday, March 8, 2013

Lawatan ke Penjara Kajang

Aku telah berlaku zalim kepada blog aku ni sendiri.
Rasa bersalah kerana meninggalkan blog ni 'sorang' for more than a month.
Salahkan diri sendiri kerana tidak pandai mencari masa untuk memasukkan entry.
(Kalau ada perkara yang sesuai untuk diblog, aku selalu merangka words yang mau dientry dalam minda.. tapi setakat tu ja la.. jarang dipanjangkan tindakan itu untuk dibawa ke blog aku ni.. duhhh)


Oleh itu, dengan ini, aku berazam untuk jadi rajin semula. At least 2 entry dalam masa sebulan :)

Kali ni mo cerita pasal lawatan outreach program ofis aku ke Penjara Kajang pada 2 minggu lepas.
Semoga menjadi pengajaran kepada kita yang membaca.

Lawatan ke Penjara Kajang ni bukan bertujuan untuk say hi hi bye bye kepada banduan2 di sana. Sama sekali tidak. Bos aku cakap, objektif lawatan adalah untuk menimbulkan rasa gerun dan insaf di hati kami2 yang sukarela (ada yang dipaksa) menyertai lawatan ini supaya mengelakkan diri dari melakukan kesalahan dan jenayah.

Itinerary lawatan
- Bertolak ke Penjara Kajang
- Melawat Pusat Rawatan dan Pemulihan Dadah
- Melihat hukuman sebat/rotan
- Melawat chamber (apakah chamber ini? jap pas ni bagitau)*tiada dalam itinerary asal
- Shopping di kedai souvenir penjara
- Makan tengahari


Ringkasan lawatan
 1. Sebelum masuk penjara, semua barangan peribadi kena tinggalkan dalam locker yang disediakan. No handphone, money and camera watsoever. 
 2. Banduan terbahagi kepada tempoh hukuman dan jenis hukuman. Dikenali berdasarkan warna baju. Contohnya, baju putih ialah banduan fasa 1 iaitu banduan baru. Fasa 1 ni kira macam orientasi. Hari-hari ada aktiviti kawad untuk penerapan disiplin.
 3. Pada Fasa 2, banduan akan dibahagikan kepada beberapa program pemantapan sahsiah seperti Halaqah dan Therapeutic Community (TC). Oleh kerana banduan group Halaqah ada program Maulidur Rasul hari tu, jadi kami pegi melawat banduan TC saja la. Salah seorang banduan TC ada bagi briefing. He is actually a graduate from UM, double degree, ada master, ada jawatan yang tinggi tapi tumpas kepada emosi menyebabkan beliau disabitkan kesalahan jenayah. Dalam TC ni, semua banduan diajar untuk membudayakan cara peneguran dan meluahkan rasa tidak puas hati dengan berhemah. Bilik mereka bersih dan ringkas. Setiap banduan hanya mempunyai satu container toyogo jernih untuk menyimpan barang-barang peribadi. Aku nampak ada yang simpan buku dan alat tulis. Moral: apabila dalam penjara, banduan dilatih untuk tidak mengikut kehendak (wants), tetapi hidup berdasarkan keperluan (needs). 
 4. Semua ruang dinding dan tembok penjara dihias dengan lukisan mural dan kata-kata semangat yang membina. Kebun jagung dan pokok hiasan dijaga rapi.
 5. Sesetengah banduan yang layak dilatih dengan kemahiran vokasional seperti grafik, menjahit, dobi dan lain-lain. Seorang kawan aku bagitau yang dia menghantar karpet ke Penjara Kajang untuk servis dobi with a very affordable price. 
 6. Hukuman sebat
  • Sebelum hukuman sebat dijalankan, semua banduan akan menjalani pemeriksaan kesihatan untuk memastikan mereka sihat. 
  • Ketika lawatan kami, hukuman sebat yang dijalankan ada untuk jenayah syariah, kesalahan imigresen, pengedaran dadah dan pecah amanah. Jenis rotan yang berbeza digunakan untuk jenis kesalahan yang berbeza. 
  • Hukuman rotan yang paling azab (berdasarkan pemerhatian aku) adalah hukuman kesalahan dadah. Jenis rotan yang tebal diayun tinggi bak menghayun kayu golf dan bunyi libasan seperti ketika Lee Chong Wei buat smash. Aku dengar ja pun tau orang yang kena memang terasa sakit tidak terkata.
  • Kesan rotan yang kuat meninggalkan birat yang akan kekal selama-lamanya di punggung pesalah.
 7. Chamber
  • Chamber ialah penjara di mana hukuman gantung dijalankan. 
  • Hukuman gantung dijalankan pada banduan akhir - selalunya atas kesalahan dadah serius dan pembunuhan. 
  • Berdasarkan penerangan pegawai penjara, banduan akhir menunggu lama untuk dijatuhkan hukuman. Sepanjang hukuman penjara mereka ditempatkan dalam sel yang kecil selama 23 jam dan diberi peluang untuk menghirup udara luar sel setengah jam di waktu pagi dan petang setiap hari. 
  • Setelah mendapat waran untuk dijatuhkan hukuman gantung, banduan akan dibawa ke sel akhir (bilik lebih luas dan terang dengan cahaya matahari), diberi keistimewaan untuk berjumpa ahli keluarga dan penasihat agama serta boleh request last meal. 
  • Hukuman gantung selalunya dijalankan selepas waktu subuh. 
 8. Selesai melawat chamber, kami berpeluang menjalani sesi Q&A dengan pegawai penjara. Di antara penerangan/nasihat yang aku ingat
  • Lawatan ke penjara sesuai untuk remaja yang bermasalah.
  • Sampaikan kepada ahli keluarga dan kawan-kawan untuk tidak melakukan jenayah. Sekiranya tertangkap, mungkin akan menyebabkan kita yang tidak bersalah juga mendapat tempiasnya. Contoh situasi, A dan B tinggal serumah. Polis mendapati A menyimpan dadah dan kebetulan B juga berada di rumah. Tak pasal-pasal B akan ditahan reman. Rekod B akan kekal menjadi rekod polis dan mungkin akan mengelapkan masa depan B (contoh: sukar untuk memasuki perkhidmatan awam).   
  • Banduan muda digalakkan untuk belajar dan mengambil peperiksaan penting. Ketika lawatan kami, ada 6 orang banduan yang sedang mengambil ijazah sarjana (master) dengan OUM. Semua yuran pendidikan disara oleh ahli keluarga banduan sendiri.
  • Banduan yang berkebolehan digalakkan untuk bergiat aktif untuk membantu banduan lain. Contoh, bekas pensyarah boleh mengajar, bekas lawyer boleh memberikan konsultansi etc.
 9. Kami sempat membeli ole-ole dari penjara. Produk penjara dikeluarkan dengan jenama My Pride. Aku beli frozen mini murtabak, frozen karipap dan rempeyek. Semua sedap. Kita juga boleh membuat tempahan perabot pada harga yang berpatutan (nampak macam lebih murah daripada harga pasaran). 
All in all, aku gembira kerana terlibat dalam lawatan ini. Berkesan menambah pengetahuan dan pengalaman dengan pendedahan luar biasa. Tidak pernah terfikir bahawa lawatan ni boleh dilakukan (possible).

Inisiatif bos kami ni perlu dipuji supaya kami sedar bahawa undang-undang Tuhan dan negara (walau direka oleh manusia) perlu dipatuhi. Sebagai penjawat awam, kita juga terdedah kepada kemungkinan jenayah dalam persekitaran pejabat yang boleh membawa kepada hukuman sebat seperti rasuah, pecah amanah dan penipuan. (Wanita tidak dikenakan hukuman sebat - kecuali jenayah syariah - tapi kalau dipenjara pun macamlah syiok sangat).

Akhir kata, jauhi diri dari jenayah.

p/s: Pernah terlihat di kaca tv, seorang bekas banduan berkata "Saya lebih rela miskin tapi bebas daripada kaya tetapi terkurung dalam penjara". Kebebasan ialah suatu nikmat.

No comments:

Post a Comment

Feel free to comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...