google analytic

Nuffnang

Monday, January 27, 2014

Percutian ke Korea (Day 4) - Cable Car at Vivaldi, Blue House, National Folklore Museum, Gyeongbok Palace, Ginseng duty free shop, Mentari Restaurant, Lotte Indoor theme park, Hotel La Mir

Khamis, 12 Disember 2013

Hari ni dimulakan dengan breakfast juga.
Masih di Vivaldi, tapi bukan di blok yang sama dengan blok bilik kami.
Kena pegi blok sebelah. Dan kena bejalan kaki.

 Addin dan Mickey. View dari belakang.

Suasana breakfast juga sama dengan di Del Pino.
Ada satu hall yang besar untuk menempatkan tourist yang ramai.
Dan setiap tour group telah diperuntukkan meja mereka masing-masing.
Dan kami pun kena pandai-pandai pilih-pilih makanan yang sesuai untuk santapan pagi.

Satu perkara yang aku suka dengan Vivaldi ni ialah, toilet awam yang disediakan ada automatic built-in bidet.
Toilet awam tempat lain hanya sediakan tisu, which kalau air diperlukan, kena tadah sendiri dan isi botol kosong.
Dengan kemudahan bidet, tiada masalah dalam urusan bersuci.

Jalan-jalan Vivaldi Park
Aktiviti pagi ni ialah berjalan-jalan di area Vivaldi Park.
Sepatutnya berski tapi aktiviti ski sudah dibuat malam semalam.
Mr. John saja awalkan sebab mau jimat masa.
Today will be a busy day sebab kami akan berpindah ke Seoul pula.

 Kita naik cable car dulu! Kadar bayaran pada 8,000 won seorang (kalau tidak silap la)

 Jom naik ke atas

 One good thing about riding on cable car di Korea setakat ini ialah: 
tiada bunyi noise, terhenti-henti, tersentak-sentak dan bergegar langsung!
Smooth ja. Sama ada di Mt. Seorak dan di Vivaldi ni. 
Kalau mau dibandingkan dengan naik cable car di Langkawi dan Genting Highlands, memang jauh beza tahap experiencenya.

Mau sampai suda. 

 Kisahnya, ramai orang naik cable car ke atas ni adalah untuk enjoy the view.

Dan untuk yang expert main ski and snowboarding, ni kira laluan yang paling mencabar. 
Tapi dorang naik mover yang khas untuk dorang le.


Jung (baju hijau) dan Mickey (pakai topi)

Teringat kepada pesanan kawan supaya buatkan snowman on behalf of her.
Sebelum terbang ke Korea, memang excited yang amat.
Tidak habis-habis nyanyi lagu 'Do you want to build a snowman?'.Lagu dari cerita Frozen tu.
Tapi lepas dapat menikmati salji yang over abundance depan mata, rasa tidak sanggup pula.
Baru kena udara sejuk ja pun, walaupun bersarung tangan, jari jemari boleh kebas macam pegang ais, inikan pula kalau pegang salji.
Oh no..

Langit biru

Lepas urusan bersuka ria di Vivaldi Park, it's time to move to Seoul!
Tapi sebelum tu, kena pulangkan dulu pakaian ski semalam.
Macam biasa, transfer selalu dalam masa 2 jam.
Dan bila masuk highway ni, kena la pakai seatbelt.
Walaupun aku percaya pemandangan di luar bas amat indah, tapi cermin yang berkabus tebal mengehadkan penglihatan kami.
Every time mau tengok pemandangan, kena lap dulu tingkap tu.

National Folk Museum dan Istana Geongbokyung
Sebelum ke destinasi seterusnya, bas kami terlebih dulu melintasi Blue House, iaitu kediaman rasmi Miss Park, wanita pertama yang dilantik sebagai Presiden Korea Selatan.
Menurut tour guide kami, warna biru ialah warna diraja dalam custom orang Korea.
Rumah Biru tu pula boleh dilihat daripada warna atap bumbungnya yang dibuat dengan cara khas untuk menghasilkan warna biru yang boleh tahan untuk beratus tahun (600 tahun agaknya? I forgot).
Tapi lintas ja la. Bukan boleh masuk pun.

Tidak jauh daripada Blue House ni ialah kawasan Istana Geongbok.
Dan dalam kawasan istana ni, ada muzium orang lama Korea dan bangunan istana lama daripada zaman Dinasti Joseon yang dipulihara.
 

Mula-mula, kami ke muzium tu dulu. Tidak banyak masa diperuntukkan.
Untuk mempercepatkan kunjungan kami di sana, Mr. John did all the brief explanation untuk setiap bahan pameran.

 Aku pun lupa apa cerita pasal 'tajau' tu.

 Pesta kelahiran untuk budak-budak zaman dulu-dulu yang menjangkau usia setahun.
Kononnya, kalau mau lepas umur 1 tahun time dulu-dulu pun memang payah.
So, kalau lepas tu, ada harapan hidup panjang. 
Jadi, mesti kena sambut dengan riang ria hoye.

 Samalah halnya dengan orang tua. 
Lepas menjangkau umur 60 tahun, kira umur panjang la tu. 
Kena buat party juga.

Oleh kerana orang Korea ni concern sangat dengan umur panjang, itu la dorang buat inovasi dalam pemakanan dan lifestyle.
So, ada la segala kimchi, ginseng, makan cara sihat semua tu.

 Ni pula cara pemakaian penjawat awam di zaman raja Korea dulu-dulu.
Pangkat dan jawatan boleh tau melalui lambang di baju.
Contoh, kalau naga tu, raja. Kalau mantis, mungkin scholar. Kalau harimau tu, maybe panglima.
Kalau corak awan larat bunga-bunga bagai, untuk pompuan la. 


Lepas keluar dari muzium, salji mula turun.
Dan bila masuk kawasan istana, salji semakin lebat.

 Banyak-banyak tempat dalam istana tu, di kawasan daput ni la yang paling aku excited.

Sebab ada gambar Dae Jang Geum :)





Dan kelaparan mula merasuk perut.
Mr. John bagitau lunch kami hari ni ialah masakan melayu Malaysia.
Semua ahli tour bertepuk. Sudah bosan makan ala Korea gamaknya. Hehehe.
Nama restoran ialah Restoran Mentari.
Tapi kena pegi ginseng shop dulu.

Ginseng Duty Free Shop
Di sini kami diberi penerangan tentang produk ginseng terbaik daripada Korea.
Cara dorang explanation tentang ginseng tu memang mengagumkan, tapi sebab harganya yang mahal menyebabkan kami tidak beli apa pun dari kedai tu.
Sekurang-kurangnya kami sudah ada ilmu baru tentang ginseng dan bagaimana cara menilai ginseng.



 Jangan tak tau.. ada ginseng rupa jantan, ada yang rupa betina..

Lepas habis sesi marketing ginseng, terus gerak ke Restoran Mentari yang tidak jauh dari Ginseng Duty Free Shop tu.
Opposite jalan ja, tapi sebab salji turun dengan lebatnya, kena naik bas juga.


Restoran Mentari
Masakan simple-simple ja. Alhamdulillah. Terubat rindu untuk makan masakan Malaysia.
Siap ada teh tarik.
Dan surau yang selesa walaupun kecil untuk tour group yang ramai macam kami ni.
Oleh kerana salji turun makin lebat, jadi ramai la daripada kami yang sibuk bermain snow fight sambil menunggu ahli tour group yang lain solat 

 Try test tahap kesejukan ketika hujan salji di luar Restoran Mentari.

 Fresh snow. Snow yang macam ni best untuk dikepal-kepal. 
Tidak sejuk sangat.

video
Snow fight manja kunun.

Lepas ni, bergerak ke acara seterusnya iaitu, bermain riang ria di Lotte World.

Lotte World
Dari kedai ginseng ke Lotte World pun mau makan masa sejam juga.
Pasal ada traffic jam. 
Lotte World ni kononnya besar, ada indoor dan outdoor theme park.
Tapi sebab cuaca sejuk, so adalah masuk akal untuk ke indoor theme park sahaja.
Walaupun kami pegi sana ketika waktu sudah masuk senja, orang pun kira ramai juga.
Banyak games yang kami tidak dapat main sebab que panjang yang amat.
Sudahnya, 2 jam yang diperuntukkan di sana adalah untuk layan Addin dan Zara di tempat permainan kanak-kanak dan tengok parade Christmas saja.

 
 
 

Then, untuk makan malam kami dibawa ke Itaewon, sebuah area yang menjadi tumpuan foreigner di Seoul.
Nama restoran pun Foreign Restaurant.


Makanan adalah ala-ala bollywood. Rice, chicken tikka, dalca dan sewaktu dengannya. 
Biasa-biasa saja la makanannya, tapi lepas habis nasi, dorang ble siap hidang roti nan lagi. Pengsan mau makan.

Perut kenyang. Masa untuk istirehat.
Penginapan kami untuk 2 malam seterusnya ialah di area Gangnam, Hotel La Mir.


Dan antara semua hotel yang kami pernah duduk sepanjang cuti ni, ni lah satu-satunya hotel yang bagi towel besar dan ada wifi dalam bilik. Which is a good point for si Addin.
Tapi teda channel kartun pula. Maybe pasal hotel ni adalah untuk business traveler.

Kalau kederat masih kuat, mau ja jalan-jalan area Gangnam ni.
Untung-untung dapat selisih bahu dengan artis K-Pop dan orang yang baru lepas balik operation muka.
Sebab Mr. John bagitau area Gangnam ni banyak syarikat media dan klinik plastic surgery.
Tapinya, badan pun sudah penat, mau berendam dulu di tab mandi.
Malam ni boleh rileks sikit, tidak perlu packing untuk besok harinya sebab masih akan menginap di hotel yang sama.

link berkaitan cuti-cuti winter sonata Korea!

2 comments:

Feel free to comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...