google analytic

Nuffnang

Friday, October 2, 2015

Musim Bunga di Perth 2015 - Percutian Adik Beradik (Tempat menarik untuk dilawati - Fremantle)

Fremantle ialah sebuah pekan pelabuhan yang terletak dalam jarak 30 minit dari bandar Perth.
Memang banyak bot dan kapal berlabuh di situ.
Kalau naik Star Cruise dari Singapore pegi Australia pun akan berlabuh di Fremantle ni.

Aku memang sudah dedicated hari Ahad adalah masa untuk kami jalan-jalan Fremantle.
Tujuan kami tidak banyak, hanya makan fish and chip yang menjadi kegilaan orang Malaysia kalau ke sana, pegi menyinggah di Fremantle Market dan tengok-tengok souvenir di E-Shed Market.

Mula-mula, kami parking di area Fishing Boat Harbour Car Park, dekat Mews Road dan Esplanade, Fremantle.
Kadar bayaran ialah AUD5 untuk 3 jam 20 minit.

Ferris wheel yang tinggi tu terletak di sebuah kawasan padang besar bernama Esplanade.

Parking bot yang tinggi. 

Panorama view of the Fishing Boat Harbour. 
Sebelah kiri ada Cicerello's. Sebelah kanan ada Kailis. 

Cicerello's dari Kailis.
We had our lunch here.
Dalam post lain aku akan cerita pasal makan-makan di Perth.

Lepas makan tu, kami jalan-jalan ke area pantai sekejap.
Terjumpa dengan si Bella ni.

Time ni terik sangat tapi berangin. 
Aku rasa kalau aku datang dengan family ni, mesti anak-anak aku sudah main pasir dengan anak orang putih semua tu.


First time berdiri atas landasan keretapi. 

Kami masuk sekejap dalam Fremantle Maritime Museum.

The engine.

And the explanation.

Kalau di London kita selalu jumpa black cab.
Sini di Perth kita akan jumpa white cab.

Aku depan Fremantle Market.

Ada busker sedang buat persembahan akrobatik.

And while I am enjoying the show, budak dua orang ni Facetime aku tanya aku sudah beli toys dorang ka belum.
Sebab aku belum beli dorang punya toys, aku pun belanja dorang tengok orang buat akrobatik ni sampai habis. 
Live from Perth. 

Lepas habis show tu, aku jalan-jalan masuk Fremantle Market kejap.
Peppa Pig yang besar macam orang. 
Kartun kegemaran si Addin and Zara.

Manusia hibrid burung unta. 

Di Fremantle Market ni, aku beli strawberry dan baklava ja. 

Mau parking bot pun kena bayar ye. 

Pastu kami pegi E-shed kejap sebab si Nurul mau cari souvenir for her boss.
Aku malas mau mencari souvenir sebab rata-rata souvenir Australia ni sama pesen ja.
Be it at Sydney hatta di Perth.

Akhirnya, kami terjebak beli 4 helai tshirt yang ada tulis PERTH di kedai Megabes yang ownernya ialah seorang pacik yang origin dari Singapore.
Si Nurul punya 3 tshirt, aku sepasang ja. 
Aku bayar AUD7.50 for that one black t-shirt. 

So, itu ja la kegiatan kami di Fremantle.

Araluen Botanic Park
Crawley Edge or Blue Boat Shed & King's Park and Botanic Garden
Malibu Apartment - Hotel Review 
Kereta sewa dan pengalaman memandu di Perth
Cerita pasal makan di Perth
Tips, lain-lain dan kesimpulan 

1 comment:

  1. wahhh keren banget nih foto fotonya bun


    klik yuk wisata dan liburan menarik : Paket Wisata Dieng

    ReplyDelete

Feel free to comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...