google analytic

Nuffnang

Thursday, September 15, 2016

Kemaskini cerita dalam blog - Jun 2016

Oh my...
Lamanya aku tidak update blog ni.. 2 months oredi..
Alasan: Sibuk dan malas.
Gandingan mantap dan meletop.
Hari ni mau rajin sikit.
Update apa-apa yang aku ingat event2 yang sudah jadi dalam masa 3 bulan kebelakangan ni - Jun, Julai dan Ogos.
Cara untuk recall pun senang ja, tengok ja dalam timeline Facebook.

Jun 2016

- Dalam bulan ni, kami kena pindah opis dari Putrajaya ke Cyberjaya. New environment and new route to office. Lagi senang pegi Cyberjaya daripada pegi Putrajaya sebab lebih dekat and less traffic jam.

-Time kami sibuk kan pindah opis tu la, ada cuti sekolah juga. Dan percutian ke Boracay sempena cuti sekolah telah lama dirancang.

- Lepas cuti sekolah tu pula, umat Islam seluruh dunia start berpuasa (5 Jun). Aku berazam untuk puasa penuh. Gambate ne!

- Dan pada awal ramadhan tu, aku, Addin dan Zara balik Labuan. Time kami balik tu la rumah kami kena pecah masuk. Dugaan.

-  Sepanjang bulan puasa tahun ni, boleh kata 90% daripada hari bekerja, aku sendiri akan masak makanan untuk buka puasa. Rasa tiada selera pula mau beli makanan dari luar. Tapi kerajinan aku menyebabkan aku sendiri pun rasa amazed dengan diri sendiri. Bole? Pembawakan baby agaknya.

 Lauk kari adalah lauk yang paling banyak aku masak sepanjang bulan puasa ni.
Stok ikan segar yang sudah disejukbeku dibawa khas dari Labuan. 
Kari ikan ka kari ayam ka memang menjadi rebutan di rumah kami.
Gila kari. Sampai aku pun jadi boring masak kari ja. 

- Untuk buka puasa tahun ni, aku dan kawan-kawan seperjuangan belajar di UM dulu berkesempatan untuk buka puasa sama-sama. Kali ni ramai sikit. Selalu (mana ada selalu, setahun 2 kali pun susah-susah mau jumpa), kami bertiga ja. Aku, Ann dan Wawa. Kali ni ada Rehan dan Hanna dan tidak ketinggalan, boipren si Wawa.

 Antara banyak-banyak gambar kami, di sini yang aku paling kurus. Dorang ni semua except for si Ann, tegezut that I am expecting. Huhu. 

- Oleh kerana aku selalu masak time weekdays, maka bajet kami untuk makan memang banyak save la. So, weekend ja, Abang Edi akan ajak keluar dan kami sungkai di luar ja kunun.

 Buka puasa di Mamasan. 
Aku belanja sempena father's day.
Sedap juga makanan di sini.
Harga pun sedap juga.
Apa mau buat, Abang Edi dan Addin mau makan nasi juga. 
Pastu Abang Edi mau makan di restoran yang dekat dengan park.
Sini la pilihan terbaik. 

- Sekali lagi pecah rekod, aku buat biskut sendiri dan hanya beli 2 jenis biskut saja daripada kawan-kawan opis, biskut tat nenas (malas mau buat sendiri) dan biskut oat choc chip (yang ni memang sedap habis aku tidak berupaya untuk mengklon kesedapannya). Sebelum ni, mana pernah aku bake biskut untuk raya. Tunjuk-tunjuk saja la. Tapi semua biskut-biskut yang simple-simple kunun. Memang kerajinan yang maksima. Baby ni bakal jadi chef mungkin. Hoho.

 Dari atas ikut putaran jam - Crinkle Chocolate, Butter Chop Chips, Choc Oats dan Mazola.
Banyak yang berunsurkan coklat sebab biskut-biskut yang ni ja anak-anak aku mau makan. 

- Kami masih trauma susulan rumah kami kena masuk pencuri pada Ramadhan kedua. Sebelum balik kampung, kami install home alarm system dan cctv. Puas hati. At least, usaha kami untuk melindungi rumah sepemergian kami sudah ditingkatkan. Apa yang perlu dibuat lagi ialah hanya doa dan tawakkal saja kepada Allah.

No comments:

Post a Comment

Feel free to comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...