google analytic

Nuffnang

Friday, February 25, 2011

Sinful Doughnut French Toast

Hari ni tiada kelas dan tiada group discussion.
So, duk rumah ja, siapkan assignment nan melambak ni.

Tapi, bila duk rumah, godaan  - gila banyakkkkkkkkk..
Rancangan TV, house chores, facebooking, blogging, kelaparan....

Sedang aku sibuk mencari bahan di internet, perutku berbunyi minta diisi. Biar betul? Baru jam 11.30 pagi...

Boleh la.. layan la perut aku ni dulu.. kalau buat kerja sambil lapar pun, mana boleh jalan.. tambah lagi sorang-sorang ni.. boleh jadi pengsan (sebenarnya tidur) karang.

Mau keluar tapau makanan? malas mau drive dan bersiap... mau order pizza delivery? mahai le... untuk makan sorang ja pun...

Tiba-tiba teringat recipe kak Nigella dari rancangan mari masak-masak Nigella Feast. DOUGHNUT FRENCH TOAST!!!!

I've got all the main ingredients... apa lagi... jom masak..


Seriously, aku rasa aku perlu ada DSLR.. ka aku yang tidak pandai ambil gambar ni..

RESIPI DOUGHNUT FRENCH TOAST

Bahan-bahannya ialah: (agak-agak la sukatan tu)

1. Roti (di rumah ada tinggal 4 keping saja, aku goreng 2 keping ja - menjadi kegemaran anak-anak di kala breakfast, cicah dengan calciyum chocoberry)
2. Fresh Milk (memang sentiasa ada dalam peti sejuk, wajibbul ghunnah)
3. Telur ayam (ni pun ada)
4. Vanilla esen (ada juga, macam la aku rajin membaking)
5. Butter (tapi aku ada planta ja.. jadik lah.. kalau tiada pun ok ja)
6. Minyak Masak

Cara membuatnya:

1. Campurkan semua fresh milk, telur dan vanilla esen.
2. Rendamkan roti dalam campuran tu.
3. Panaskan sedikit planta. Masukkan sedikit minyak masak (supaya planta tidak cepat hangus). Sukatan sedikit sahaja - sekadar membasahkan kuali (better use non-stick pan)
4. Goreng la roti yang telah direndam tadi. (Aku suka goreng sampai well-done kerana lebih rangup)... Wahh... naik aroma vanilla esen tu.. betul-betul macam bau donat..


Tidak lengkap makan donat tanpa gula kan... jadi apa yang aku buat, aku just blend gula kasar sampai jadi halus..

Lepas roti siap digoreng, balik-balikkan roti tadi di atas gula halus tersebut.

Mengikut cara kakak Nigella, donat ini amat sedap dimakan bersama sos strawberry. Dua hari lepas, aku ada beli strawberry cameron highlands di Jusco (sebab aku terfikir mau buat resipi ni la.. lepas 2 hari baru masak..huhu)


SOS STRAWBERI

Bahan-bahannya ialah:

Buah strawberry dibuang daunnya dan dibelah dua (more than 5 biji is advised.. buang karan ja kalau buat sikit-sikit)
Sedikit jus lemon (agaknya untuk mengurangkan masam strawberry - i guess.. ni aku dengar budak peserta dalam Junior Masterchef cakap)
Gula kastor (sukatan sesedap rasa. tapi aku tiada gula kastor ni, jadi aku pakai gula kasar biasa ja)

Cara membuatnya - senang gila.... blend sahaja semua....


Cara makan:

Curah la sos strawberry tu di atas roti goreng tadi tu. Lepas tu makan.... wah.... amat sinful.... dan sedap... especially sebab buat sendiri..

Masa menyediakan: Less than 10 minutes (kalau multitasking)
Masa makan: Less than 2 minutes!!!!! (untuk 2 keping roti)
Memblogging untuk post entry ni : 15 minutes (there goes my assignment time)


p/s: Aku rasa amat berdosa lepas makan roti goreng donat ni (I always have this issue whenever i eat sinful-sweet-fattening-comforting-food). Wahahahaha!!

4 comments:

Feel free to comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...