google analytic

Nuffnang

Monday, March 30, 2015

Buku panduan harga pengguna KPDNKK

Last week, aku sudah stock up bekalan sos cili, sos tomato, kicap manis, kicap masin, mentega dan tepung penaik.
Confirm kos untuk beli barang-barang di atas akan naik sebab dikenakan GST 6%.

Lepas tu, hari ni aku berkira-kira pula untuk beli barangan toiletries pula.
Semak dulu Buku Panduan Harga Pengguna KPDNKK.
Rupanya, kos untuk mendapatkan toiletries dan cosmetics akan menurun.
Mungkin sebab SST barang-barang tu sebelum ni adalah lebih tinggi daripada GST.

Lepas meneliti kandungan buku panduan tu, bolehlah disimpulkan bahawa kos untuk membeli produk:

Bahan masakan mentah = menurun atau tidak berubah
Processed foods = meningkat

(Untuk lebih jimat, kena masak sendiri dengan bahan-bahan segar. Kurangkan pengambilan makanan berproses seperti sos, susu pekat manis, makanan segera)

Fresh milk = menurun

(Thank God! Ini adalah bahan mesti ada di rumah).

Stationaries = meningkat

(Pengsan. Sudahlah anak aku suka 'makan' stationary. Selalu hilang).

The more you consumed, the more you pay.

2 comments:

  1. anak2 kami pun suka hilangkan stationary..uwaaaa

    ReplyDelete
  2. dilema global bagi ibu kepada budak-budak yang dah masuk sekolah.. huhu

    ReplyDelete

Feel free to comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...