google analytic

Nuffnang

Thursday, June 25, 2015

Ramadhan Kareem - Juadah sungkai (buka puasa/iftar)

Selamat berpuasa kawan-kawan.

Alhamdulillah, tahun ni, sudah ada masjid baru dibina dalam taman kami.
Sebelum ni, penduduk di taman ni solat berjemaah di surau berdekatan ja, itupun dekat taman lain.
Dan saiz surau pun kecil.
Kalau datang lambat untuk solat raya, memang kena solat tepi jalan la.

Masjid yang baru ni lebih besar dan lebih selesa.
Berkarpet dan beraircond.
Syukur sangat-sangat.

Dan kalau dalam bulan puasa, memang tidak sahlah kalau golongan ibu tidak bercerita dan berfikir tentang hidangan berbuka puasa atau sungkai, termasuklah aku.
Setakat hari ini, setelah masuk seminggu berpuasa, baru 2 kali saja ke bazaar ramadhan.
Itupun Abang Edi yang pegi.
Aku malas mau pegi sebab tiada nafsu dan tidak rajin untuk berjalan.

Dalam masa yang sama, aku pesan dengan Abang Edi, kalau mau beli juadah buka puasa tu, priority kenalah beli dengan orang gerai yang kita kenal.
Sebab orang yang kita kenal tu, berniaga sepanjang tahun.
InsyaAllah kita sudah tau masakan orang tu sedap dan tidak menghampakan.
Dan orang yang berniaga sepanjang tahun ni, mereka akan jaga customer.
Tidak akan masak masakan yang akan buat orang sakit perut.

Kalau orang yang setahun sekali ja nampak ni, berniaga bermusim.
So, dorang ni selalunya tidak jaga customer la kan.
Niat utama berniaga sebab mau cari untung ja.
Jual tepung pelita nampak cantik, tapi tak sedap.
Dorang pun tidak kisah kalau tidak sedap, sebab lepas raya bukan dorang berniaga lagi.

Lepas tu aku pesan lagi, kalau boleh, tak perlu la beli masakan yang guna santan ni.
Takut-takut kalau tidak jaga mutu masakan, boleh bikin sakit perut.

Dan, sah-sah le kalau beli di bazaar ramadhan ni, dengan GST segala ni, harga lebih mahal le.
Sedih.

Masak di rumah, lebih murah, lebih sedap walaupun ringkas insyaAllah.
Dimasak dengan penuh kasih sayang.

Kalau mau beli juga pun, aku order dengan orang opis ja.
Senang, tidak perlu berpanas di luar.
Urusniaga dijalankan dalam pejabat sahaja.

Ramadhan pertama:
Menu itali.
Ravioli spinach and cheese with marinara sauce and chicken sausage.

Ravioli tu aku buat guna kulit wantan.
Intinya aku buat dengan menggunakan sayur bayam yang dicampurkan dengan garlic butter dan keju.
Garlic butter tu bubuh sikit saja sebab kalau banyak nanti akan jadi pahit.
Keju tu suka hati la guna keju apa pun. 
Aku guna keju 3 macam yang bos aku bawa dari Paris. 
Sayur bayam tu aku beli yang telah siap dicincang sejuk beku dari Cold Storage.

Inti yang dicampurkan tadi diletakkan di tengah kulit wantan.
Cover dengan satu lagi kulit wantan.
Dan lekatkan tepi-tepi kulit wantan tu guna air.
Masukkan ravioli tadi dalam air yang menggelegak sehingga ravioli tadi timbul.

Sos marinara pula aku masak dengan menggunakan chopped tomato dengan sos tomato dalam tin, bawang putih, parsley flakes dan orageno.
Sosej pula guna frankfurter ayamas ja.



Ramadhan ke-4.
Ayam goreng pandan dan ayam sambal.

Ayam goreng pandan tu aku guna bahagian dada ayam sebab lebih senang masak.
Marinate ayam pula aku guna pes special yang macik aku buat didatangkan khas dari Ranau, Sabah.
Jauh bah.
Walaupun balutan pandan tu macam hentam kromo, yang penting, sedap.
Sebaik masukkan ayam pandan dalam minyak goreng tenggelam yang panas, harum semerbak daun pandan memenuhi atmosfera rumah.
Yang penting, jangan goreng lama sangat.
Sebab guna bahagian dada ayam ja kan. 
Kalau goreng lama sangat, nanti ayamnya jadi kering kejung.

Tujuan buat ayam pandan, sebab mau menggunakan stok pandan yang tumbuh dengan giatnya di laman rumah kami.
Abang Edi rimas dengan tahap kejayaan pertumbuhan daun pandan kami tu.
Dia cakap dia mau potong ja bagi clear.
Aku pula pujuk-pujuk Abang Edi. Konon kesian daun pandan tu.
So, sekarang ni, untuk memanfaatkan daun pandan tu, aku selalu masak nasi letak daun pandan.
Bagi wangi nasi.


Ayam sambal close up.

Ayam dan kentang digoreng terlebih dahulu.
Lepas tu dimasukkan ke dalam sambal tumis.
Sambal tumis guna bawang merah besar yang dihiris, cili blend, gula dan garam secukup rasa dan pes sambal yang aku sudah masak dan stok lebih awal.
Pes sambal pula aku masak dengan blend bawang merah, bawang putih dan udang kering.
Masak banyak-banyak lepas tu masuk dalam fridge buat stok.
Senang kehidupan. 

Setakat ini la gambar lauk yang aku sempat snap :)
 

1 comment:

Feel free to comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...