google analytic

Nuffnang

Friday, January 8, 2016

Musim Luruh di Jepun 2015 - Day 6 - 2 Disember 2015 - Tokyo

Hari ni hari kedua last kami di bumi Jepun.
Dalam plan aku, kunun mau bawa rombongan kami ke Muzium Fujiko F. Fujio di bandar Kawasaki.
Satu jam dari Machiya.
Semalam tidak dapat pegi sana, sebab dorang tutup every Selasa.
Hari ni hari Rabu, so sepatutnya buka la.

Sekalinya, bila buka website dorang di http://fujiko-museum.com/english/ (hari ni baru mau buka la), bila aku tengok di Museum Calendar, rupanya dorang tutup hari ni dan buka semalam.
I was like, oh no!!! Kesiannya Addin dan Zara.
Aku pun kesian juga la dengan diri sendiri sebab aku memang peminat komik dan kartun Doraemon.
Aku sudah feeling-feeling mau dubsmash lagu Doraemon lagi tu kalau sudah sampai di sana.
Oh sedih.
Next time la kalau pegi Tokyo lagi kita kasi jadi la tu rancangan pegi muzium doraemon.

Hmm... Tidak apa la.. rancangan hari ni diteruskan dengan mengunjungi Asakusa,  Harajuku (untuk mencari souvenir serta toys Addin dan Zara) dan HRC di Roppongi .

Tapi sebelum tu, aku ajak dulu Mama ke Nippori untuk mencari kain buatan Jepun.
Nippori ni dekat ja dengan Machiya.
So, kami ke sana dulu cari kain while Abang Edi, Addin dan Zara stay di rumah dulu.
Tidak perlu pergi semua sebab Abang Edi pun masih sakit lutut kesan banyak berlari di Kyoto pada hari kedua di Jepun.
Addin dan Zara pun mesti bosan tunggu kami cari kain.


 Kami borong kain di kedai kain Tomato di Nippori Textile Town.
Rambang mata dibuatnya.
Mama aku beli 3 pasang kain lycra untuk buat blaus.
Aku hanya jadi tukang pilih kain untuk Tasha dan mama mentua aku.
Untuk aku sendiri, yillek. I just don't fancy cotton. 
Oh and here.. kalau belanja more than 10,000 Yen pun, no free tax.

 Nurul yang melayan kebosanan.

Selesai sesi di Nippori, aku dan Jakir kembali ke Machiya membawa kain borongan kami.
Kami keluar rumah sekali dengan Abang Edi, Addin dan Zara yang sudah sedia untuk keluar.
Then kami kembali ke Nippori Station untuk fetch Mama, Nurul dan Lina.


 Dari Nippori, kami ke Ueno untuk tukar line dari JR masuk ke Tokyo Metro.

 Hari ni, kami beli Tokyo Metro 1-Day Open Ticket berharga 600 Yen untuk dewasa dan 300 Yen untuk kanak-kanak.
Boleh guna pass ni seberapa banyak yang boleh untuk naik train metro dalam masa satu hari sehingga 12 tengah malam. 

 Mood ada baik.
Dari Ueno, kita ke Asakusa. 

 Di stesyen bawah tanah Asakusa yang cantik.
Berdindingkan lukisan yang menggambarkan kemeriahan Asakusa.

 Terjumpa pembawa beca yang pandai berbahasa Malaysia.
Mamat ni cerita dia pernah belajar kursus ATMA di UKM selama setahun.

Tapi kami tidak naik beca pasal mahal sangat.
Jadi kami ambil gambar free saja la.

Head to Nakamise Street.
Wajib la bergambar di Kaminarimon Gate ni kan.

The downside of traveling in winter is, masa berlalu terlalu cepat.
Baru pukul 2 petang ja pun time ni. 

Berlatarbelakang Tokyo Skytree.
Macam tiada harapan ja aku bawa dorang menyinggah ke sana.
Ambil gambar dari jauh pun jadi la.

Autumn in Asakusa. 

Addin ambil gambar ni. 
Pandai pula dia ambil gambar candid.

Zara sibuk bagi merpati makan kuih bahulu jepun berinti kacang merah.

Lama juga la kami di Asakusa tu. 
Sampai senja kami di sana. 
Masa untuk mencari makan malam. 

Mula-mula aku cari restoran halal Naritaya Asakusa.
Di google maps bagitau aku sudah sampai.
Tapi macam tiada ja bayang restoran di tempat yang google maps tunjuk tu.

So, kami pun pegi la restoran halal terdekat yang seterusnya di Asakusa.

Ippin Asakusa.
Addin dan Zara suka la pasal dorang fikir ada Upin Ipin di sini.

Dari lokasi Naritaya Asakusa ke Ippin restoran ni tidaklah jauh sangat.
Tapi aku ada sedikit bengap dalam hal membaca google maps kalau hanya berjalan kaki.
Sebab kalau kita jalan jauh sikit baru lah tau bahawa jalan yang kita ambil tu mengikut direction atau tidak.
Namun begitu, pengalaman mengajar traveler agar lebih matang. 
Ikuti panduan cara menggunakan google maps untuk pejalan kaki dalam post akan datang.  
Aiseh. (Aku banyak hutang post. Tambah satu hutang lagi).

Inilah menu yang disediakan di restoran Ippin.
Dorang punya speciality ialah Ramen. 

Abang Edi order Ippin special curry. Dia share dengan Zara. 
Sedap juga cuma makan tidak puas. 

Aku order Ramen with milky white soup.
Rasanya lebih kurang macam maggi ayam dengan sup yang dipecahkan telur.

Review Restoran Ippin Asakusa:
1. Makanan boleh tahan.
2. Boleh tumpang sembahyang.
3. Servis lambat sebab time kami datang tu ada seorang ja pekerja. Dia la cashier, dia juga la tukang masak, tukang cuci pinggan, semua dialah. 

Selesai dinner di Asakusa, aku bawa family aku ke Harajuku.
Tujuannya adalah untuk beli souvenir di Oriental Bazzar dan beli toys untuk Addin dan Zara di Kiddyland.  

Time ni sedang hujan tapi Mama pun selamba ja redah hujan. 
She really loves to bejalan-jalan.
Bawa jalan kaki berkilometer, masuk train sesak pun dia selamba ja tiada hal.
But she just doesn't know how to pack light.
Definitely not my Mama. Hehe. 

Bila singgah Oriental Bazaar, rupanya kami lambat sampai, dorang sudah tutup jam 7 malam la.
Alamak ai.
Besok Khamis dorang tutup kedai satu hari pula. 
Rugi la. Sudah la aku cakap dengan family aku tidak perlu beli souvenir di Asakusa tadi.
Sebab di Oriental Bazaar lebih tersusun souvenirnya. 
Takde rezeki le. Huhu.

Maka kami teruskan ke Kiddyland untuk tunaikan hasrat beli toys Addin dan Zara.
Dorang sempat jumpa Darth Vader tipu-tipu.

Aku beli Kracie Poppin dan Bunchems untuk Zara.
Untuk Addin pula tiada sebab dia ni susah sangat buat keputusan.
Semua toys pun dia mau.
Susah-susah sangat aku cakap tunggu la beli toys di Toys R Us Alamanda. Haha.
Lego kotak kuning tu aku beli di Gotemba semalam. 

Ni hasil belian Nurul dan Lina.
Pose Skeleton. 
Koleksi skeleton tengkorak kecil dengan aksesori tengkorak tu.
Rupanya benda ni memang original datang dari Jepun. 
Oh dan pedang samurai tu si Nurul beli Asakusa sebagai hiasan.  

Dari Harajuku, kami balik ke rumah dengan naik metro train terus ke Machiya.
Berbaloi la tiket Tokyo Metro 1-Day kami tu.










3 comments:

  1. Nasib baik jumpa blog u..i tgh planning ber autumn di japan..hehhe

    ReplyDelete

Feel free to comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...