google analytic

Nuffnang

Thursday, July 10, 2014

Red King Crab

Lepas post pasal Guacamole, update lagi pasal benda makan yang lain - Red King Crab!

Cerita berasal sejak aku land my eyes on a lobster picture in Facebook. Looks yummeh!!

Lama suda aku teringin makan lobster macam ni. 
Alhamdulillah. Terjumpa juga dengan seller di area dekat rumah aku. Senang pegi.
Kalau anda pun teringin, silakan jamu mata anda dengan makanan laut di FB Lubuk Lobster. 

So, aku pun call the owner of Lubuk Lobster iaitu En. Luqman. 
Stok American Lobster habis pula. Kena tunggu besok baru touch down dari Canada.

Oleh kerana aku tidak menyempat, aku datang juga ke Lubuk Lobster di Lestari Permai dan beli Red King Crab.
Harga ialah RM12.50 bagi setiap 100 gram.

En. Luqman siap packing Red King Crab dalam kotak polisterin.

Bandingkan kebesaran Red King Crab dengan pinggan tupperware dan kepala si Zara.
Hujung bibir Zara comot dengan kesan coklat Almond London :). 
Alamat tidak sempat raya la biskut tu.

Cara masak yang paling sesuai mengikut En. Luqman: stim dan masak kuah asing. 
Kena berkuah sebab kalau tidak nanti muak katanya. 

What I did is:
Aku defrost dulu.
Pastu stimkan semua ketam tu (kecuali 4 kepit aku simpan dulu untuk masak besok-besok).
Then masak kuahnya asing.
Kuah yang dimasak dicurah atas ketam yang sudah distim.

Cara aku masak kuah tu (tidak tau ini mau cakap masak apa, hantam sajalah):
Tumis bawang putih + bawang merah + halia yang telah dihiris halus
Masukkan lada benggala traffic light yang dipotong memanjang
Masukkan sos tiram + sos cili + kicap manis + sos ikan
Taraaa...
Rasanya, boleh tahan. Sepadan dengan rasa ketam. 


Pandangan tepi.

Pandangan dari atas.


Ketam ni aku makan dengan Nurul ja. Abang Edi sungkai dengan kawan-kawan.
Mula-mula, kami bedal bahagian kepit dulu. 
Kulit ketam ni kurang keras daripada ketam bunga yang kita biasa makan.
Nurul selamba ja guna gigi.
Aku guna pertolongan lesung batu. Senang. 

Sedang sedap melantak ketam, tiba ke part kepalanya.
Rupanya masih beku lagi. Haiya....
Tidak kesabaran punya pasal.
Sudahnya, kami panaskan ja guna microwave 2 minit.
Terus defrost dan masak sempurna.
Isinya pun banyak juga di bahagian kepala tu.
Yang penting, kena pandai mengorek isi dan meratah.

Rasa ketam Red King Crab?
Lebih kurang macam rasa ketam bunga. Tapi isinya lebih generous.
Harga yang dibayar sepadan dengan saiznya yang besar dan kesukaran menangkap.
Sukar la kali, try tengok Discovery Channel: Deadliest Catch pasal nelayan ketam tu. 
Cumanya, yang tu Alaskan king crab. 
Yang ni sedara dia dari area bawah sikit, Chilean king crab.

Lepas ni, mau try American Lobster pula.
Tapi aku mau tunggu mama aku datang KL.
Kalau mau beramai-ramai ni baru seronok.
Makan berduet saja macam kurang feel.


p/s:
Teringat zaman kecil-kecil dulu.
Arwah bapa ni jenis selalu turun laut. Anak nelayan lah katakan.
Jadi, kadang-kadang tu, ada la hasilnya dapat lobster.
Bagi kami meratah anak beranak. Manisnya saat itu.

Tapi lobster tu pun susah mau dapat di pasar sekarang.
Kalau ada pun, mahal. 
Jadinya, aku akan cari yang kurang mahal sikit iaitu udang Satak.
Cumanya, boring makan satak ni sebab saiz kecil, isi pun ala kadar ja. 
Kena dengan orang gila makan ketam, lobster dan udang macam aku ni, 2 ekor satak pun belum tentu cukup.


3 comments:

Feel free to comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...