Untuk pengetahuan, air yang keluar daripada tap di sini, semua rasa payau.
Berus gigi pun rasa air masin. Haha.
Terus teringat kenangan zaman sekolah dengan Tunas Samudera tahun 1997 dulu.
Aku tidak tahu halnya dengan homestay/chalet/resort yang lain di Mabul, tapi di Billabong memang macam tu.
Kecuali di Kapalai. Snorkeling instructor kami bagitau air di sana import terus dari Semporna.
Patut la mahal.
Paip di sini pun ada kesan garam. So, kalau jarang di Mr. Brasso kan (dikilatkan), memang akan ada la kesan garam air laut yang mengeras (berkristal) di paip tu.
Sekali lagi teringat time Tunas Samudera.
Tiap pagi dan petang mesti ada happy hour.
Happy hour la sangat, sebenarnya masa untuk menggilap besi dan tembaga di atas dek kapal.
Haha..
Sambil menunggu jam 7 untuk makan malam (lapar suda perutku ni), ada pula orang bajau laut yang datang menjual ikan.
Hidup-hidup lagi ikan tu. Dijamin fresh.
Semua ikan dalam besen tu mamat ni jual RM30 kononnya.
Seekor ikan ayam-ayam dan 3 ekor ikan kerapu merah.
Kecik-kecik lagi sudah pandai cari rezeki.
Aku dan Abang Edi ambil seekor ikan besar nama ikan tu ikan ayam-ayam. RM15 untuk seekor.
Sekali Ana and the gang (staff Billabong) start speaking bahasa dorang, kitaorang dapat semua ikan dalam besen tu pada harga RM15.
Wah.. terer betul Ana ni menawar.
Tapi Abang Edi kesian, dia bayar la lebih RM1 jadi RM16.
Time dorang speaking tu, aku faham bila dorang ni banyak kali sebut 'pilaksin'.
Pilaksin tu maknanya ringgit.
Bila aku tanya double confirm dengan dorang pasal tu, baru la dorang ni perasan yang aku ni orang Sabah.
Hape la..
Minta Billabong punya cook masak - upah masak RM10.
Ikan ayam-ayam tu bakar saja.
Ikan kerapu masak 3 rasa.
Sambil menunggu azan maghrib dan dinner time, kami lepak dulu di jambatan.
Sambil nyanyi beramai-ramai dengan team diver diiringi oleh gitar hasil petikan abang instructor snorkeling.
Sempat juga bergambar dengan pasukan polis yang menjaga keamanan di Mabul. #Salute!
Sedap!!!!
Yang ni ja aku sempat ambil gambar.
Seekor ikan kami bagi sama team diver. Seekor lagi sama staff billabong.
Ikan yang besar tu kami bagi dengan pasukan polis yang sedang dinner.
Time dinner ni juga aku dan Abang Edi diskas. Samada besok mau check-out atau stay lagi di Mabul.
Tanya dulu kalau-kalau boleh snorkel di Sipadan.
Sebab mau masuk Sipadan, even untuk visit saja pun, kena ada permit.
Sekali bila Ana bagitau bayaran untuk pegi snorkel di Sipadan RM500++ satu kepala, terus aku dan Abang Edi confirm mau check out. Haha.
Itu baru kos untuk seorang. Kalau untuk 4 orang, do the math la. Hehe.
No comments:
Post a Comment
Feel free to comment